header image
standard-title Βιβλιοθήκες της Λευκάδας

Βιβλιοθήκες της Λευκάδας

Η Λευκάδα των γραμμάτων και του πνεύματος έχει να επιδείξει έναν τεράστιο όγκο βιβλίων και υλικού που αφορούν στην ιστορία και στον πολιτισμό της αλλά και αποτελούν έργα των πνευματικών της ανθρώπων. Διαθέτει πολύ σημαντικές και πλούσιες σε υλικό βιβλιοθήκες και φιλοξενεί τις συλλογές- έργα ζωής των Αριστοτέλη Χαραμόγλη και Νίκου Σβορώνου.

Επίσης σημαντικό το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας με συλλογές αρχείων που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικής και διοικητικής ιστορίας του νησιού από την Ενετοκρατία και μετά.

Στο νησί υπάρχουν επίσης μικρότερες βιβλιοθήκες όπως στο Σπανοχώρι, την Καρυά, τη Νικιάνα, τους Τσουκαλάδες και σε άλλα χωριά που λειτουργούν με πρωτοβουλία των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και αποδεικνύουν την αγάπη των Λευκαδίων για το βιβλίο.

Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας

Η κύρια είσοδος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Η κύρια είσοδος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Ιδρύθηκε το 1953, με πρωτοβουλία του Πάνου Ροντογιάννη, του (τότε) Μητροπολίτη Δωρόθεου, του πρώην δημάρχου Δημήτρη Γιαννουλάτου, του Τάκη Μαμαλούκα και άλλων, που συγκέντρωσαν παλιά βιβλία, κειμήλια, εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη από ιδιωτικές συλλογές και κατεστραμμένους ναούς και εκκλησίες του νησιού, υλικό που αποτέλεσε τον πυρήνα της δημιουργίας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο παλιό νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Ζουλίνου, (την οποία στέγασε από το 1888 μέχρι το 1906), διατηρητέο κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα στην οδό Ροντογιάννη, στο κέντρο της παλιάς πόλης. Το κτίριο είχε στεγάσει την Εθνική Τράπεζα παλαιότερα, ενώ πλέον ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου, φιλοξενεί περισσότερα από 60000 βιβλία και εμπλουτίζεται διαρκώς. Επίσης διαθέτει συλλογή χαρακτικών του 17ου αιώνα του Ιταλού γεωγράφου Vincenzo Maria Coronelli (1650 – 1718). Ένα μέρος του υλικού της είναι ψηφιοποιημένο στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα της, ενώ παίρνει μέρος σε πολλά προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην διάσωση και την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού, μέσα από μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Στον πρώτο όροφο στεγάζεται η Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων και Κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια του νησιού.

Η βιβλιοθήκη διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, διαγωνισμούς λογοτεχνίας και πολλές εκδηλώσεις (μουσικές βραδιές, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ), τόσο στους εσωτερικούς χώρους της, όσο και στην καταπράσινο κήπο της επί της πλατείας Μαρκά. Επίσης έχει να επιδείξει και πολύ ενδιαφέρουσες δικές της εκδόσεις σε βιβλία που αφορούν στο νησί της Λευκάδας.

Στην βιβλιοθήκη λειτουργούν δανειστικό, ερευνητικό και παιδικό τμήμα, αναγνωστήριο, δημόσιο κέντρο πληροφόρησης και τμήμα ΑΜΕΑ.

Πρόσφατα ιδρύθηκε και σύλλογος με την επωνυμία “Φίλοι της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας”.

Διεύθυνση: Ροντογιάννη 11
Ώρες Κοινού: Τρίτη (11.00 – 19:00) Τετάρτη μέχρι Παρασκευή (8:30 – 14:30) και Σάββατο (8:30 – 13:30)
Πληροφορίες: +30 26450 22502 fax +30 2645021047
Ιστοσελίδα: http://lefkaslibrary.gr/index.php

Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη

charamogleios

Αποτελεί μια μοναδική βιβλιοθήκη με θέμα την Λευκάδα, η οποία βραβεύτηκε το 1987 από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ αναγράφηκε και στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness το 1994 σαν την μεγαλύτερη με αποκλειστικό θέμα.

Διαθέτει μια συλλογή από περίπου 40000 έργα 810 Λευκαδίων, και άλλο υλικό που καλύπτουν 60 ενότητες λευκαδίτικων θεμάτων. Περιέχει βιβλία, συγγράμματα, εφημερίδες, άρθρα, χαρακτικά, αφίσες, φυλλάδια, χάρτες, γκραβούρες, φωτογραφίες και άλλου είδους πληροφοριακό υλικό για το νησί της Λευκάδας. Τα παλαιότερα χρονολογούνται από το 1420 ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς, και αποτελεί σημαντικό κέντρο τεκμηρίωσης κάθε μορφής έρευνας για το νησί.

Αποτελεί το έργο ζωής του Αριστοτέλη Χαραμόγλη, (1919 – 2003), που από το 1973 μέχρι και το θάνατο του το 2003, συγκέντρωνε κάθε είδους έντυπο υλικό που είχε ως θέμα τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες, καθώς και ό,τι είχε γραφτεί από Λευκάδιους, αλλά και άλλα έντυπα που είχαν αναφορές στο νησί και τους ανθρώπους του, με σκοπό να μη χαθεί τίποτα από την πνευματική δημιουργία του τόπου. Την συλλογή δώρισε το 1984 στο Πνευματικό Κέντρο της Λευκάδας και το 1991 μεταφέρθηκε στο κτίριο της πλατείας Μαρκά στο κέντρο της παλιάς πόλης όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων (30/3/2003 – 30/3/2013) από τον θάνατο του ιδρυτή της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης, Αριστοτέλη Χαραμόγλη, το My Lefkada σε συνεργασία με την Χ.Ε.Λ.ΒΙ. τίμησε την μνήμη του δημιουργώντας ένα βίντεο-αφιέρωμα στην “πνευματική κιβωτό του λευκαδίτικου λαού”, κατά την ρήση του αείμνηστου λογοτέχνη Γεράσιμου Γρηγόρη.

Είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Σαββατοκύριακου) (09:00 – 13:00 και 17:00 – 19:00)
Πληροφορίες: +30 2645021465

Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη from My Lefkada on Vimeo.

Βιβλιοθήκη Νίκου Σβορώνου

Η αίθουσα της βιβλιοθήκης του Νίκου Σβορώνου

Η αίθουσα της βιβλιοθήκης του Νίκου Σβορώνου

Ο Νίκος Σβορώνος (1911-1989) υπήρξε ένας μεγάλος Λευκαδίτης δάσκαλος της ιστορικής επιστήμης με έργο διεθνούς αναγνώρισης.

Η συλλογή του παραχωρήθηκε από τους κληρονόμους του στο Δήμο Λευκάδας και στεγάστηκε στο κτίριο της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης, στην πλατεία Μαρκά στο κέντρο της πόλης.

Αποτελείται από χιλιάδες βιβλία, έγγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, σπάνια φυλλάδια και εφημερίδες του ΄40 και του αντιδικτατορικού αγώνα (1967 – 1974) και αδημοσίευτες διδακτορικές διατριβές.

Τα βιβλία είναι ταξινομημένα με βάση τις ακόλουθες κατηγορίες: περιοδικά ξένα, περιοδικά ελληνικά, βιβλιογραφίες, λεξικά, επετηρίδες, στατιστικές, συνέδρια, βιβλία και εργασίες Νίκου Σβορώνου, βιβλία τέχνης, πηγές-κείμενα, αδημοσίευτες διδακτορικές διατριβές, βιβλία για τον Εμφύλιο και την Αντίσταση, σπάνια φυλλάδια και έντυπα του Εμφυλίου Πολέμου, ιστορικά βιβλία στην Ελληνική γλώσσα, βιβλία στις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες, βιβλία στις σλαβικές και τη ρουμάνικη γλώσσα, βιβλία και περιοδικά τουρκολογίας, Δίκαιο και Ιστορία των Θεσμών, βιβλία που ενδιέφεραν ιδιαίτερα τον Νίκο Σβορώνο, βιβλία με αξιοσημείωτες αφιερώσεις.

Πληροφορίες: +30 2645021465 (κα Ελένη Λογοθέτη)

Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας

istoriko arxeio lefkadas

Τo Αρχειοφυλακείο Λευκάδος -αρχική ονομασία- δημιουργήθηκε από τους Ενετούς ταυτόχρονα και παράλληλα με τις άλλες υπηρεσίες μιας και είχαν πολύ καλά οργανωμένη διοίκηση που διατηρούσε τα αρχεία της με τάξη. Την αρχή αυτή ακολούθησαν με συνέπεια και όλες οι κατοπινές διοικήσεις του νησιού μέχρι το 1864 (χρόνο της ένωσης με την Ελλάδα) και σποραδικά μετά το 1864.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε στο Αρχείο καλύπτει την χρονική περίοδο από το 1684 (κατάληψη από τους Βενετούς) μέχρι το 1864  και λίγο αργότερα. Όμως, ο κύριος όγκος του υλικού αρχίζει από το 1716 αφού τον Ιούλιο του 1715 οι Βενετοί, εγκαταλείποντας τη Λευκάδα κάτω από την πίεση των Τούρκων, ανατίναξαν τις επάλξεις και άλλες εγκαταστάσεις του φρουρίου της Αγίας Μαύρας, όπου στεγαζόταν το Αρχείο και μεγάλο μέρος των αρχείων αποτεφρώθηκε.

Το Αρχειοφυλακείο Λευκάδος μετονομάστηκε σε Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας και αργότερα, το 1991, σε Αρχεία Νομού Λευκάδας.

Οι δραστηριότητες του εξυπηρετούν μια σειρά στόχωv, όπως η οργάνωση, διαχείριση, διατήρηση κ.λ.π. αρχειακού υλικού, ευαισθητοποίηση – δημιουργία αρχειακής συvείδησης στους φoρείς-παραγωγoύς αρχειακoύ υλικoύ, αλλά και στηv κoιvωvία γεvικότερα, πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές τάξεις, οργάνωση εκθέσεων κ.λ.π.

Το υλικό των αρχείων Νομού Λευκάδας καλύπτει τις εξής χρονικές περιόδους και ενότητες:
Βενετοκρατία (1684-1797)
Δημοκρατικοί Γάλλοι (1797-1798)
Ρωσοτουρκική προστασία (1798-1800)
Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807)
Αυτοκρατορικοί Γάλλοι (1807-1810)
Mεταβατική περίοδος της Αγγλικής προστασίας (1810-1817, 1791-1817 έγγραφα διοικητικά και δικαστικά)
Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων (υπό Αγγλική προστασία 1817-1864, έγγραφα διοικητικής και δικαστικής φύσης)
Αρχεία περιόδου Ελληνικού Κράτους (1864-1930). Από το 1864 κ.ε. όχι συστηματική κατάθεση υλικού. Υπάρχουν διοικητικά και δικαστικά έγγραφα της περιόδου αυτής.
Νοταριακά αρχεία (1692-1919)
Ληξιαρχικά αρχεία
Συλλογές εφημερίδων από 1867 έως και σήμερα
Χειρόγραφοι χάρτες διαφόρων περιοχών του νησιού, εποχής Βενετοκρατίας, Αγγλοκρατίας και 1000 περίπου σχέδια οικοδομών
Νεότερα και σύγχρονα αρχεία (διοικητικά, εκπαιδευτικά, δικαστικά, δημοτικά κ.α).

error: Alert: Content is protected !!