header image
standard-title Θρησκευτικά Μνημεία

Θρησκευτικά Μνημεία

Η Λευκάδα διαθέτει πλούσιο θρησκευτικό παρελθόν και μια σειρά από πολύ αξιόλογα μνημεία της χριστιανικής πίστης (μονές και εκκλησίες) που είναι διάσπαρτα στο νησί και αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών που ενδιαφέρονται για το κομμάτι αυτό της ιστορίας ενός τόπου.

Η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης καταβάλλει μια προσπάθεια αναστήλωσης και ανάδειξης της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των προσκυνητών.

Σύντομο ιστορικό

Η Εικόνα της Πεφανερωμένης

Η Εικόνα της Πεφανερωμένης

Η ιστορία της Εκκλησίας στη Λευκάδα ξεκινά το 65 μΧ, όταν πέρασε από το νησί ο Απόστολος Παύλος, πηγαίνοντας προς τη γειτονική Νικόπολη. Στο μικρό σπήλαιο που φιλοξενεί σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Αντζούση πραγματοποίησε την πρώτη “σύναξη προσευχής”, ενώ εγκατέστησε και τον πρώτο Επίσκοπο του νησιού, τον μαθητή του Σωσίωνα, ο οποίος και επηρέασε πολλούς Λευκάδιους ώστε να ασπαστούν τη νέα πίστη.

Στη συνέχεια το 325 μΧ θα αποτελέσει την χρονιά θεμελίωσης του μοναχισμού στο νησί, καθώς στην επιστροφή τους από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, πέντε από τους Πατέρες που συνόδευαν τον τότε Επίσκοπο του νησιού Αγάθαρχο, θα αποβιβαστούν στο λιμανάκι του Επισκόπου και οι τρεις θα μονάσουν στο σημείο που σήμερα είναι το Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων στο βουνό των Σκάρων και οι άλλοι δύο στην Ιερά Μονή της Φανερωμένης.

Το μεγάλο κενό στις βιβλιογραφικές πηγές στα βυζαντινά χρόνια δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πολλά για τη συνέχιση της ιστορίας της εκκλησίας του νησιού, ενώ οι απόπειρες “φραγκοποίησης” του νησιού τον 14ο αιώνα δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Στα 1470 η Ελένη Παλαιολόγου Βράνκοβιτς ανασυγκροτεί μοναστήρια στο νησί και ανοικοδομεί τον ναό της Αγίας Μαύρας.

Κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας η Ορθόδοξη πίστη υποτιμήθηκε σκληρά και αναδεικνύονται σημαντικές προσωπικότητες που την κράτησαν ζωντανή, όπως οι Αρχιεπίσκοποι Λευκάδος και Αγίας Μαύρας Διονύσιος Κονιδάρης (1738-1742), Χρύσανθος Ψωμάς (1743-1766), Παρθένιος Κονιδάρης (1799-1818) και Γρηγόριος Αραβανής (1852 – 1886), ο Αρχιμανδρίτης και ηγούμενος της Φανερωμένης Νεκτάριος Ζαμπέλης, ο τότε ιεροδιάκονος Νικηφόρος Θεοτόκης, που θα χειροτονηθεί στη Μονή της Φανερωμένης και ο εθνεγέρτης Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Σημαντική κίνηση κατά τη διάρκεια της Ρωσοτουρκικής κυριαρχίας (1799) είναι η προβίβαση της Αρχιεπισκοπής της Λευκάδας και Αγίας Μαύρας σε Μητρόπολη.

Η συνδρομή της Εκκλησίας του νησιού στον Αγώνα της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό υπήρξε σημαντικότατη, καθώς επίσης και η βοήθεια της σε κάθε δύσκολη στιγμή του νησιού (φυσικές καταστροφές, ασθένειες, πόλεμοι).

Το 1864 η Εκκλησία της Επτανήσου και κατά συνέπεια και της Λευκάδος θα ενωθεί με την Εκκλησία της Ελλάδας.

Μοναστήρια

Στη Λευκάδα λειτουργούν δυο επανδρωμένα μοναστήρια, στο βόρειο και στο νότιο άκρο του νησιού.

Ιερά Μονή Φανερωμένης

Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας

Άποψη του καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας

Το μοναστήρι της πολιούχου του νησιού βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από τον οικισμό Φρύνι, σε σημείο με υπέροχη θέα προς τον κάμπο και την πόλη της Λευκάδας και την απέραντη αμμουδιά της Γύρας και του Άι Γιάννη.

Η ιστορία της Μονής ξεκινά το 65 μΧ όπου η τοποθεσία, από τόπος λατρείας της Αρτέμιδος, μετατράπηκε από θαύμα στον πρώτο “ευκτήριο οίκο”. Το 325 μ.Χ. μόνασαν εκεί δύο από τους πέντε Πατέρες που συνόδευαν τον τότε επίσκοπο του νησιού Αγάθαρχο στην επιστροφή του από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας,

Ονομάστηκε “Φανερωμένη” επειδή η πρώτη εικόνα της Παναγίας (που καταστράφηκε από πυρκαγιά), αποκαλύφθηκε πάνω σε σανίδι με θαυμαστό τρόπο στον αγιογράφο Κάλλιστο ο οποίος της πρόσθεσε μόνο τα χρώματα. Η νέα εικόνα που φιλοξενείται στη μονή είναι έργο του Βενιαμίμ Κοντράκη του 1887 και το τέμπλο της του Ευσταθίου Προσαλέντη.
Μετά από πολλές καταστροφές που υπέστη ανά τους αιώνες, το μοναστήρι πήρε τη σημερινή μορφή του επί Ενετοκρατίας (1684-1797). Αποτέλεσε κι αποτελεί σημαντικό κέντρο θρησκευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής και οι απανταχού Λευκαδίτες δεν παραλείπουν μια επίσκεψη σε αυτό όταν βρίσκονται στο νησί.

Στους χώρους του λειτουργούν Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλούσιο σε κειμήλια από την Ι. Μονή και άλλους ναούς του νησιού, καθώς και Ναυτικό Μουσείο, με ομοιώματα πλοίων, κατασκευής – δωρεάς του κ. Νικολάου Θάνου (Μορίνα). Είναι επανδρωμένη με 9 αδελφούς και 1 δόκιμο.

Ανοιχτή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Την θερινή περίοδο κλειστή 2-4 μ.μ.

Ηγούμενος: Αρχιμ. Νικηφόρος Ασπρογέρακας
Τηλ.: 26450 21305 – Fax: 26450 21405 – E-mail: fanerome5@otenet.gr

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στη Νιρά

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Νιρά

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Νιρά

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, λίγο πριν το ακρωτήριο Λευκάτα. Χτίστηκε μετά το πέρασμα του λειψάνου του Αγίου Νικολάου (από τους Σταυροφόρους) από το νησί τον Μάιο του 1087. Στην αρχαιότητα στη θέση του υπήρχε ιερό του Ποσειδώνα. Ο μικρός, αρχικά, ναός σύντομα συγκέντρωσε προσκυνητές από τη γύρω περιοχή και υπήρχε καλή συνεργασία σε γεωργικές και μελισσοκομικές εργασίες ανάμεσα στους μοναχούς και τους κατοίκους. Το μοναστήρι απέκτησε δύναμη και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική και εθνική θωράκιση του λαού της νοτιοδυτικής Λευκάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο ναός και τα παρακείμενα κτίσματα αναστηλώθηκαν πολλές φορές λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής. Το τέμπλο του ναού είναι έργο του Ανδρέα Μπέτζου (1799), ενώ η εικόνα του Αγίου είναι έργο του Δημητρίου Φώκαρη του 1699, η οποία είναι η πιο παλιά ενυπόγραφη και χρονολογημένη εικόνα του νησιού. Έξω από τον ναό υπάρχουν παλιά πέτρινα “μελίσσια”, για τα οποία υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πότε, από ποιον και γιατί δημιουργήθηκαν. Ανακαινίστηκε πρόσφατα και άρχισε να λειτουργεί ως γυναικεία μονή από τον χειμώνα του 2013.

Ηγουμενεύων: Αρχιμ. Γεώργιος Δέλλας
Τηλ.- Fax: 26450 39108 – 6972818079

Διαλελυμένες Μονές & Ιεροί Ναοί

Στο νησί υπάρχουν διάσπαρτες πολλές μονές οι οποίες δεν λειτουργούν ως επανδρωμένες και οι περισσότερες έχουν μπει σε πρόγραμμα αναστήλωσης (κάποιες και ανασύστασης) για την ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρουν. Λειτουργούν συνήθως τις ημέρες που εορτάζουν οι Άγιοι και Αγίες στους οποίους είναι αφιερωμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και το καλοκαίρι, σύμφωνα με πρόγραμμα της Μητρόπολης.

Ιερά Μονή Παναγία “Δεματισάνα” στη Γύρα

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Γύρας

H Παναγία “Δεματισάνα” στη Γύρα

Βρίσκεται στη Γύρα, βόρεια της πόλης της Λευκάδας, και πήρε την ονομασία “Δεματισάνα” από τον όρμο Δέματα στην είσοδο του νησιού. Ιδρύθηκε το 1503 και ανήκε για ένα διάστημα στη γνωστή οικογένεια των Ζαμπελίων. Στο ναό υπάρχουν εξαιρετικής τέχνης εικόνες, έργα του Τομάζο Τζεν.

Υπεύθυνος: Οικονόμος Αναστάσιος Μεσσήνης, εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Λευκάδος (τηλ.: 26450 25410 και 24200 – 6974778955).

Ιερά Μονή Οδηγήτριας

Φωτογραφία: Ιωάννης Φαλκώνης

Πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο εκκλησιαστικό μνημείο του νησιού. Βρίσκεται στην άκρη του ελαιώνα της πόλης, στο δρόμο για Καρυά.

Σχετικά με την ίδρυση του υπάρχει η παράδοση ότι οικοδομήθηκε το 1464 από την Ελένη Παλαιολογίνα, για την μνήμη της κόρης της Μέλισσας (συζύγου του Λεονάρδου Γ΄ Τόκου, δούκα της Λευκάδας) που πέθανε το 1463 και ότι εκάρη η ίδια η Ελένη μοναχή με το όνομα Υπομονή και διετέλεσε ηγουμένη της γυναικείας Μονής μέχρι το θάνατό της το 1474. Το πιο σίγουρο είναι ότι η Ελένη ανακαίνισε το ναό και φρόντισε για την εικονογράφησή του.

Το καθολικό της μονής είχε τοιχογραφίες που ανάγονται στα μέσα του 15ου αιώνα, οι οποίες έχουν αποτοιχιστεί και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Παναγία Οδηγήτρια και σήμερα δεν λειτουργεί. Η πύλη και ο αυλόγυρος της είναι των νεώτερων χρόνων, ίσως μετά το σεισμό του 1912.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Παναγιώτης Ζαβιτσάνος, εφημέριος Απολπαίνης (τηλ.: 26450 25221 – 6932793226)

Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγιάς Επισκοπής) στο Σπανοχώρι

Βρίσκεται λίγο έξω από το Σπανοχώρι, χωριό της κεντρικής Λευκάδας. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα και μέχρι και το 1697 αποτελούσε την έδρα του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου του νησιού.

Συνδέεται με τις δύο τοπικές εξεγέρσεις των χωρικών της Λευκάδας, την “Επανάσταση της βουκέντρας” (1357) κατά του Φράγκου ηγεμόνα Γρατιανού Τζώρτζη, την οποία υμνεί ο Αρ. Βαλαωρίτης στο “Φωτεινό” του και την εξέγερση του 1819 κατά των Άγγλων.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Λεωνίδας Γεωργάκης, εφημέριος Σπανοχωρίου (τηλ.: 26450 71742).

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στο Σπανοχώρι

Μικρό εκκλησάκι σήμερα, σε ύψωμα απέναντι από το Σπανοχώρι, με όμορφη θέα στα βόρεια του νησιού. Ιδρύθηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας στο νησί (1479-1684) και κατείχε μεγάλη κτηματική περιουσία. Ο ναός του ανοικοδομήθηκε το 2003 και αποτελεί αγαπημένο τόπο λατρείας των χωρικών των γύρω χωριών (Σφακιώτες).

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Λεωνίδας Γεωργάκης, εφημέριος Σπανοχωρίου (τηλ.: 26450 71742).

Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Πατέρων

agioi pateres_new

Βρίσκεται στο βουνό των Σκάρων, πάνω από τη Νικιάνα, χωριό της ανατολικής Λευκάδας. Την τοποθεσία αυτή επέλεξαν για να ασκητεύσουν τρεις από τους Πατέρες που συνόδευαν τον τότε επίσκοπο Αγάθαρχο στην επιστροφή του από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μΧ.

Είναι χτισμένο σε βράχο ενώ σε διπλανή σπηλιά “κοιμούνται” οι τρεις Πατέρες. Θάφτηκαν στο σπήλαιο που σήμερα είναι ο μικρός ναός και από τον τάφο του ενός αναβλύζει διαρκώς αγίασμα.
Στο ησυχαστήριο ανήκει η «σφραγίδα των Αγίων Πατέρων», μολύβδινη, κυκλική, με χαραγμένες τις τρεις μορφές των Αγίων. Τους τελευταίους αιώνες το μοναστήρι λειτουργούσε ως μετόχι της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου στους Σκάρους, με μοναχές ως το 1978.

Υπεύθυνοι: Οικονόμος Πανογιώργος Κτενάς (τηλ.: 26450 41155 και 41698 – 6936422171) & Πρεσβύτερος Παναγιώτης Λάζαρης (τηλ.: 26450 61284 – 69788567

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους

Το καθολικό της Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους

Το καθολικό της Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους

Βρίσκεται στους Σκάρους, πριν τον οικισμό Κολυβάτα. Ιδρύθηκε το 1611. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας οι κατακτητές αναγνώρισαν το δικαίωμα της Μονής να κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία και το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του δάσους των Σκάρων, από μοναδικό είδος δρυός και άλλα είδη δέντρων. Η τοιχογράφηση του πιθανόν έγινε μεταξύ 1621-4 και το τέμπλο το 1724.

Στο μοναστήρι διδάχτηκαν και δίδαξαν επιφανείς κληρικοί και λόγιοι, όπως ο Μεθόδιος, ο Άνθιμος Μητροφάνης, οι Γεώργιος και Παναγιώτης Ζαμπέλιος, ο Μελέτιος Σέρβος, ο Γερμανός Φίλιππας, ο Θεοφάνης Δανιάς, ο Βησσαρίωνας Κατωχιανός κλπ. Υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 2003.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Παναγιώτης Λάζαρης, εφημέριος Αλεξάνδρου (τηλ.: 26450 61284 – 6978856752).

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη στο λιβάδι της Καρυάς - Φώτο: Ι.Μ.Λ.Ι

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη στο λιβάδι της Καρυάς – Φώτο: Ι.Μ.Λ.Ι

Βρίσκεται στα ΒΑ του κάμπου (Λιβάδι) της Καρυάς. Ιδρύθηκε το 1605 και αποτέλεσε κέντρο της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού. Υπήρξε το πλουσιότερο μοναστήρι τον 19ο αιώνα και συντηρούσε Λύκειο στην πόλη της Λευκάδας, με διευθυντή τον Δάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλίδα. Στο ναό του υπάρχουν τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Έπαψε να λειτουργεί το 1930 και η περιουσία του μοιράστηκε σε ακτήμονες.

Το 1996 ο ναός καθαρίστηκε και λειτούργησε ξανά. Ακολούθησε η αναστήλωση του Καθολικού με ενέργειες του Δήμου Καρυάς. Από το 2010 στο ναό εκτελούνται εργασίες για την περαιτέρω αναστήλωση του. Το 2017 ανασυστάθηκε ως Ιερά Μονή και αναμένεται να εγκατασταθούν μοναχοί. Στο κέντρο του Καθολικού του είναι θαμμένος ο Ακαρνάνας αρματολός Σίμωνας Γκίκας (Μπούας) που η παράδοση τον θέλει να ανοικοδόμησε το μοναστήρι.

Υπεύθυνος: Οικονόμος Πανογιώργος Κτενάς Τηλ.: 26450 41155 και 41698 – 6936422172.

Ιερά Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς στα Πλατύστομα

Το καθολικό της Ιεράς Μονής της Κόκκινης Εκκλησιάς

Το καθολικό της Ιεράς Μονής της Κόκκινης Εκκλησιάς

Βρίσκεται στο Βουνό των Σκάρων, κοντά στο χωριό Πλατύστομα. Ο πρώτος μικρός ναός του χτίστηκε το 1478 με κόκκινο πηλό και πέτρες και από εκεί πήρε την ονομασία Κόκκινη Εκκλησιά. Είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αποτέλεσε ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο του νησιού με μεγάλη περιουσία ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε ορμητήριο αγωνιστών.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Σπυρίδων Αϊβασιλιώτης, εφημέριος Πλατυστόμων (τηλ.: 26820 29739 – 6977153119).

Ιερά Μονή Ασωμάτων (Αρχάγγελου Μιχαήλ) στη Βαυκερή

asomatoi_new

Το καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων στην Βαυκερή

Βρίσκεται σε αγροτική τοποθεσία ΝΑ του χωριού Βαυκερή. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από πλούσια οικογένεια της Βαυκερής. Υπήρξε πλούσιο μοναστήρι, με περίοδο ακμής τον 18ο αιώνα. Διατηρεί σημαντικές τοιχογραφίες (16ος-17ος αι).

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Σπυρίδων Αϊβασιλιώτης, εφημέριος Βαυκερής (τηλ.: 26820 29739 – 6977153119)

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στη Γράβα (Χαραδιάτικα)

Βρίσκεται πάνω από το χωριό Χαραδιάτικα, με εκπληκτική θέα στα Πριγκηπονήσια. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και κατείχε μεγάλη κτηματική περιουσία μέχρι και την δεκαετία του ΄50, οπότε και απαλλοτριώθηκαν και τα τελευταία κτήματα της. Ο ναός σήμερα είναι του 20ου αιώνα, ανακαινισμένος, αφού ο προηγούμενος είχε καταστραφεί από σεισμό.

Υπεύθυνος: Οικονόμος Δημήτριος Κατωπόδης, εφημέριος Χαραδιάτικων (τηλ.: 26450 95087 – 6994548754)

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Ροδάκι

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη στο Ροδάκι

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη στο Ροδάκι

Βρίσκεται στη θέση Ροδάκι, νότια του χωριού Βουρνικάς. Ιδρύθηκε το 1654. Στην περιοχή έγιναν ανασκαφές από τον Wilhelm Dörpfeld το 1905 και σύμφωνα με τα ευρήματα του ο ναός είναι χτισμένος στο δάπεδο αρχαίου δωρικού ναού, του 5ου ή 6ου αιώνα πΧ, αγνώστου γυναικείας θεότητας, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος από το ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας αλλά και του Ποσειδώνα στο Σούνιο και λειτουργούσε μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εικάζεται ότι πρόκειται για την θεά Δήμητρα.

Η παράδοση αναφέρει ότι όποιο άτεκνο ζευγάρι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας προσπαθήσει να “κολλήσει” ένα μικρό κέρμα στην εικόνα του αγίου, και τα καταφέρει, σύντομα θα αποκτήσει παιδί και μάλιστα αγόρι. Γι΄ αυτό και η τοπική λαϊκή παράδοση δίνει στον άγιο στο Ροδάκι το όνομα “Σερνικάρης”.

Η εκκλησία είναι χτισμένη από πολλά κομμάτια του αρχαίου ναού. Η Αγία Τράπεζα είναι τοποθετημένη πάνω σε κιονόκρανο του αρχαίου ναού (του 5ου ή 6ου αιώνα), όπως και η Ιερά Πρόθεση (Ιερό Βήμα). Στο ιερό υπάρχουν επίσης τοιχογραφίες εξαιρετικής τεχνοτροπίας, που έχουν διατηρηθεί σε ικανοποιητική κατάσταση (μέσα 17ου -18ος αιώνας).

Έχει πρόσφατα ανακαινισθεί και λειτουργεί.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Δημήτριος Χούσος, εφημέριος Βουρνικά (τηλ.: 26450 39252 – 6973293703. )

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μαραντοχώρι

Βρίσκεται δυτικά του Μαραντοχωρίου, χωριού της νότιας Λευκάδας. Οι πρώτες αναφορές για τη μονή υπάρχουν από τα τέλη του 16ου – αρχές 17ου αι. Αν και δεν ήταν μεγάλο, υπήρξε πλουσιότατο και με πολλά κτήματα. Ο αρχικά μικρός, κατάγραφος ναός, επεκτάθηκε, ανακαινίσθηκε και αγιογραφήθηκε εκ νέου το 1715.

Το 1922 ο ναός του έγινε τόπος απομόνωσης ατόμων που είχαν προσβληθεί από ευλογιά, γι’ αυτό και μετά την επιδημία σφυροκόπησαν τους τοίχους και τους ασβέστωσαν για απολύμανση. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος λίγες από τις τοιχογραφίες σώζονται σήμερα. Επίσης, σώζεται τμήμα του ξυλόγλυπτου τέμπλου από τα μέσα του 18ου αι., καθώς και εξαιρετικής τέχνης δεσποτικές εικόνες από τον 17ο αιώνα.
Σήμερα λειτουργείται τακτικά.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Δημήτριος Χούσος, εφημέριος Μαραντοχωρίου (τηλ.: 26450 39252 – 6973293703).

Ιερά Μονή Αγίου Νικόλαου στα Μιλιανάτα στο Νικολή

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Νικολή

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Νικολή

Μικρή μονή στη θέση Μιλιανάτα στο Νικολή, χωριό της νοτιοδυτικής Λευκάδας. Ιδρύθηκε πιθανόν τον 16ο αιώνα και ο ναός του έχει δεχτεί πολλές παρεμβάσεις. ΟΙ εικόνες του είναι έργα των Μπέτζου και Σίδερη (μεταξύ 18ου και 20ου αι). Υπήρξε σπουδαίο πνευματικό κέντρο για τα γύρω χωριά και κατείχε μεγάλη περιουσία.

Υπεύθυνος: Οικονόμος Θωμάς Κοντοπύργιας, εφημέριος Νικολή (τηλ.: 26450 33196).

Ιερά Μονή Αγίου Κηρύκου στο Αθάνι

agios kirikos_new

Βρίσκεται στο Αθάνι, το τελευταίο νοτιοδυτικό χωριό του νησιού, στο δρόμο για την παραλία Γιαλός. Χτίστηκε στη θέση αρχαίου ιερού, άγνωστο όμως σε ποιον αφιερωμένο, επί Τουρκοκρατίας. Υπήρξε περιορισμένης έκτασης μοναστήρι με όχι ιδιαίτερη οικονομική δύναμη. Σώζεται τμήμα τοιχογραφίας στον ανατολικό του τοίχο καθώς και η παλιά εικόνα του προσκυνηταρίου, που “περιγράφει” την ομολογία και το μαρτύριο του Αγίου ενώπιον του ηγεμόνα και της μητέρας του Αγίας Ιουλίττης.

Επανειλημμένα κατεδαφίστηκε από σεισμούς. Το 1914 γκρεμίστηκε από σεισμό το παλιό καθολικό και χτίστηκε το νέο στη δεκαετία του ΄80 από τον ιερέα του Αθανίου, π. Γεράσιμο Αραβανή. Στον περίβολο του βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κατωπόδης, Εφημέριος Αθανίου (τηλ.: 26450 33151 – 6973243265).

Ναοί της πόλης

Οι ναοί της πόλης της Λευκάδας έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα. Οι περισσότεροι βρίσκονται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στην αγορά, την πλατεία και τα σοκάκια της.
Ιδιαίτερης όμως ιστορικής και πολιτιστικής αξίας ναοί και εξωκλήσια υπάρχουν και στα περίχωρα της.

Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας

Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας

Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας

Έδρα του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, πίσω από το νοσοκομείο. Χτίστηκε το 1689, καταστράφηκε πολλές φορές από σεισμούς και πήρε τη σημερινή μορφή του το 1886. Αξίζει να θαυμάσει κανείς το νεοκλασικό τέμπλο του με εικόνες αναγεννησιακής τέχνης των Σταμπόγλη και Γαζή.

Στο Ναό τελούνται οι επίσημες τελετές και δοξολογίες και εδώ ιερουργεί ο Μητροπολίτης στις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Μ. Πέμπτη – Πάσχα). Ο Ναός πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου.

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων

Βρίσκεται στην πλατεία του “Μαρκά”, κοντά στην αγορά και το ναό της “Παναγίας των Ξένων”. Χτίστηκε το 1725 και πήρε τις σημερινές του διαστάσεις το 1837. Η διακόσμηση του έχει διατηρηθεί πιστή στην παράδοση και αποτελεί ένα τυπικό λευκαδίτικο ναό. Διαθέτει ψηλό ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες του Δεβάρη και αναγεννησιακούς πίνακες του Γαζή.

Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγιά των Ξένων)

Παναγία των Ξένων

Άποψη του Ιερού Ναού της Παναγίας των Ξένων

Βρίσκεται στην Πλατεία Μαρκά, κοντά στην κεντρική αγορά. Το αρχικό εκκλησάκι χτίστηκε το 1718. Το 1785 ανοικοδομήθηκε εξ΄ αρχής λόγω καταστροφής του από σεισμό και πήρε τις σημερινές του διαστάσεις το 1836. Ανακαινίστηκε εκ νέου μετά το 2003. Στην ενορία της λειτουργεί από το 1988 Κέντρο Νεότητος.

Πήρε την ονομασία “Παναγιά των Ξένων” επειδή σε αυτήν εγγράφονταν ενορίτες όσοι δημόσιοι υπάλληλοι με καταγωγή εκτός Λευκάδος εργάζονταν στο νησί. Η ύπαρξη ναού “των Ξένων” είναι συνήθεια που απαντάται και σε άλλα νησιά του Ιονίου.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Βρίσκεται μέσα στα σοκάκια, δυτικά της αγοράς της πόλης, κοντά στην Παναγία των Ξένων, της οποίας αποτελεί παρεκκλήσι. Ο αρχικός ναός, αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή, χτίστηκε τον 16ο αιώνα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας που όμως κατεδαφίστηκε και χτίστηκε νέος το 1715 στην πόλη της Λευκάδας, τότε Αμαξική. Μετά από πολλές ανοικοδομήσεις πήρε την τελική του μορφή το 1970.

Στον Ναό φυλάσσονται τμήματα των λειψάνων της Αγίας, τα οποία έφερε ο πρόσφυγας ιερέας από την Σαμψούντα του Πόντου π. Δημήτριος Θωματζίδης. Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής φιλοτεχνήθηκε από τον άριστο Λευκαδίτη αγιογράφο Νικόλαο Παπανελλόπουλο ενώ εδώ βρίσκεται και η κολυμβήθρα στην οποία βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος ο Λευκάδιος Χέρν, εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας.

Απέναντι από την εκκλησία είναι το Κέντρο Νεότητας της ενορίας.

Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Ι.Ν. Εισοδείων της Θεοτόκου

Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου

Βρίσκεται στην κεντρική αγορά της πόλης και αποτελεί παρεκκλήσι της Ευαγγελιστρίας. Χτίστηκε το 1720 και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής, διαθέτοντας ψηλό μπαρόκ τέμπλο με αναγεννησιακούς πίνακες και μεταβυζαντινές εικόνες των Ρούσσου, Δεβάρη, Καμπίσου-Μπέλου, Σταμπόγλη και Ουρανίας Γαζή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το καμπαναριό της.

Ιερός Ναός Αγίου Μηνά

Εξωτερική άποψη του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά

Εξωτερική άποψη του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά

Βρίσκεται στην νότια είσοδο της κεντρικής αγοράς της πόλης. Χτίστηκε το 1707, μετά από θαύμα των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου στο σεισμό του 1704, στους οποίους είναι αφιερωμένος. Είναι ένας εντυπωσιακός ναός με μπαρόκ ξυλόγλυπτο τέμπλο με φύλλα χρυσού και εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης του Κονταρίνη. Οι αρχικές εικόνες της οροφής του ήταν των Δοξαρά και Κουτούζη και μετά την καταστροφή τους από πυρκαγιά το 1977 αντικαταστάθηκαν με αντίγραφα. Χαρακτηριστικό είναι και το σιδερένιο καμπαναριό του.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου – Φωτογραφία: Θωμάς Σβορώνος

Βρίσκεται λίγα μέτρα από την αγορά της πόλης, απέναντι από την ιστορική οικία των Ζαμπελίων. Χτίστηκε το 1687 και μετά από πολλές ανοικοδομήσεις πήρε τις σημερινές του διαστάσεις το 1830. Έχει εντυπωσιακές εισόδους και παράθυρα και μπαρόκ τέμπλο και είναι διακοσμημένος με έργα των Βεντούρα και Ρούσσου.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Άγιος Δημήτριος

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Βρίσκεται στην πλατεία Πάνου Γιαννούλη, στη συνοικία “Ψαρέικα”, ανατολικά της αγοράς και αποτελεί παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε το 1688 και αποτελούσε μετόχι της Κόκκινης Εκκλησιάς στο Πλατύστομα. Οι εικόνες που τον διακοσμούν ανήκουν στον Δοξαρά ενώ το τέμπλο του στον Προσαλέντη.

Ιερός Ναός Παντοκράτορος

Ι.Ν. Παντοκράτορος

Ι.Ν. Παντοκράτορος

Βρίσκεται στην κεντρική αγορά της πόλης. Ανήκει στις οικογένειες Βαλαωρίτη και Σταύρου. Χτίστηκε το 1700 και μετά από πολλές ανοικοδομήσεις πήρε τις σημερινές του διαστάσεις το 1830. Στον κήπο πίσω από το ναό βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και πολλών επιφανών Λευκαδίων.

Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους

Βρίσκεται στον “Πίσω Μώλο”, ανατολικά της αγοράς και αποτελεί παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Χτίστηκε το 1743 και η τελευταία ανοικοδόμηση του έγινε μετά το 2013.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Βρίσκεται ανατολικά της αγοράς κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης και αποτελεί παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε είτε το 1728 (Χρ. Σολδάτος) είτε το 1741 (Γ. Μαχαιράς). Πήρε τις σημερινές διαστάσεις του το 1836. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι έργο του Αθηνιώτη του 1843 και οι περισσότερες εικόνες του Ρούσσου.

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χτίστηκε το 1685. Κατέρρευσε πολλές φορές από σεισμούς και ανοικοδομήθηκε το 1836 στις σημερινές του διαστάσεις.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Βρίσκεται ανατολικά της κεντρικής πλατείας και αποτελεί παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου

Βρίσκεται στη συνοικία Παδρέικα, κοντά στη δυτική παραλία της πόλης. Χτίστηκε το 1750.

Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου

Βρίσκεται στη συνοικία Πουλιού και είναι παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Χτίστηκε το 1736 και ήταν αρχικά αφιερωμένος στους Τρεις Ιεράρχες. Πήρε τη σημερινή του μορφή μετά από ανοικοδομήσεις το 1915.

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος

Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονος

Βρίσκεται λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, στην αρχή της οδού Πεφανερωμένης προς Φρύνι. Χτίστηκε το 1730 και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές, ενώ ο σημερινός ναός χτίστηκε εκ νέου το 1992. Αποτελεί παρεκκλήσι της Παναγιάς των Ξένων.

Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος

Ι. Ναός Αγίου Βησσαρίωνος

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική συνοικία της πόλης Αγία Κάρα και είναι μετόχι της Μονής Φανερωμένης. Το χτίσιμο της εκκλησίας έχει σχέση με το θαύμα του Αγίου στην εξάλειψη της πανώλης το 1743, όταν έγινε περιφορά της κάρας του Αγίου που μεταφέρθηκε γι΄ αυτό το λόγο από την Ήπειρο. Ο ναός χτίστηκε έναν χρόνο μετά.

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου

Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου

Βρίσκεται πίσω από τα Δικαστήρια, δυτικά της πόλης και είναι ερειπωμένος. Χτίστηκε το 1717 και πήρε τις, προ τελικής κατάρρευσής του διαστάσεις, το 1841. Κατέρρευσε στο σεισμό του 1948 και πλέον διακρίνεται μόνο μέρος του ιερού του.

Άλλοι νεότεροι ναοί της πόλης είναι οι Τρεις Ιεράρχες (δίπλα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο), ο Άγιος Ελευθέριος (στο προαύλιο του νοσοκομείου), ο Άγιος Νεκτάριος (στο προαύλιο του Γηροκομείου), οι Ταξιάρχες (του 1880, στο κοιμητήριο της πόλης).

Ναοί των Περιχώρων

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (στο νησάκι)

Φωτογραφία: Θωμάς Σβορώνος

Βρίσκεται σε μικρό νησάκι βορειοανατολικά του νησιού, στον όρμο Δέματα, στο οποίο πέρασε αρκετό καιρό ο Λευκάδιος ποιητής Άγγελος Σικελιανός και που εκεί εμπνεύστηκε τον αριστουργηματικό “Αλαφροΐσκιωτό” του. Στην θέση πιθανολογείται ότι υπήρχε ιερό της Αινειάδος Αφροδίτης. Θα πρέπει να χτίστηκε πριν το 1100 και μετά το πέρασμα των λειψάνων του Αγίου Νικολάου από το νησί το 1087. Είναι επισκέψιμος μόνο την πρώτη Κυριακή μετά της 10 Μαΐου όπου πανηγυρίζει.

Ιερός Ναός Αγίας Μαύρας

Η Αγία Μαύρα στο ομώνυμο κάστρο της Λευκάδας

Το τέμπλο του Ι.Ν. της Αγίας Μαύρας στο ομώνυμο κάστρο της Λευκάδας

Βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο κάστρο, στην είσοδο του νησιού. Η Αγία Μαύρα έδωσε και το όνομα της στην πόλη-κάστρο αλλά και στο νησί κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας. Την λατρεία της έφεραν στο νησί οι Ανδηγαυοί Φράγκοι που κατάγονταν από ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Ο αρχικός ναός χτίστηκε το 1462 από την Ελένη Παλαιολογίνα, αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς το 1810 κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του νησιού από τους Άγγλους. Ο σημερινός μικρός ναός, αφιερωμένος επίσης στον Άγιο Τιμόθεο, χτίστηκε το 1883 και αποτελεί σήμερα παρεκκλήσι της Ευαγγελιστρίας.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Αντζούση

agios ioannis

Βρίσκεται στα δυτικά της πόλης, στο τελείωμα της ομώνυμης παραλίας, στην οποία κατά την αρχαιότητα υπήρχε λιμάνι. Αποτελεί το αρχαιότερο ορθόδοξο μνημείο του νησιού καθώς από εκεί πέρασε ο Απόστολος Παύλος το 65 μΧ. και μίλησε για πρώτη φορά στο λαό της Λευκάδας. Στον βράχο χτίστηκε ή ανακαινίστηκε ο ναός από τους Ανδηγαυούς Φράγκους, από όπου και η ονομασία Αντζούσης, τον 14ο αιώνα.

Ιερός Ναός Παναγίας Βλαχέρνας

vlaxerna_new

Βρίσκεται στον κάμπο της Λευκάδας, στον Ενετικό ελαιώνα. Χτίστηκε το 1740. Αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο του νησιού καθώς εκεί την Κυριακή της Αποκριάς το 1821 οι Λευκάδιοι Φιλικοί ορκίστηκαν να αγωνισθούν για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Στο χώρο υπάρχει σχετική πλάκα με τα ονόματα των οπλαρχηγών. Το Ευαγγέλιο της ορκωμοσίας φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής της Φανερωμένης.

Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης

Βρίσκεται στον κάμπο της Λευκάδας, κοντά στο Φρύνι. Χτίστηκε το 1729.

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Ο ενοριακός ναός του οικισμού Φρύνι.

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας

Βρίσκεται στον κάμπο της Λευκάδας. Χτίστηκε το 1733

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Ο Ενοριακός ναός του οικισμού της Απόλπαινας. Χτίστηκε το 1720.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Εξωκλήσι στον ομώνυμο λόφο στον οποίο είναι χτισμένη η Απόλπαινα.

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής

Βρίσκεται νότια της πόλης, στο δρόμο για Νυδρί, στη θέση Μεγάλη Βρύση. Από τα θεμέλια του ανάβλυζε νερό με το οποίο υδρεύονταν η πόλη της Λευκάδας και τα περιβόλια της περιοχής. Χτίστηκε το 1735. ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το τέμπλο του. Αποτελεί εξωκλήσι της Παναγιάς των Ξένων,

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Πέραμα Καλλιγονίου

Ι.Ν. Άγιος Γεώργιος στο Καλλιγόνι

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Καλλιγόνι

Βρίσκεται στη θέση Πέραμα στο Καλλιγόνι, οικισμό στα νοτιοανατολικά της πόλης. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Τόκκων στο νησί (1362-1479). Σήμερα είναι ερειπωμένος.

Πολλά άλλα εξωκλήσια υπάρχουν στα περίχωρα της πόλης και ιδιαίτερα στον κάμπο. Κάποια είναι ερειπωμένα και άλλα είναι ιδιωτικά.

Ναοί των χωριών

Ναοί υπάρχουν πάρα πολλοί σε όλα τα χωριά της Λευκάδας. Συνηθίζονταν η κάθε οικογένεια ή κάθε γειτονιά να έχει το δικό της εκκλησάκι. Έτσι στα χωριά υπάρχουν συνήθως δυο με τρεις ναοί και διάσπαρτα εξωκλήσια γύρω τους.

Ακολουθούν προτάσεις για επίσκεψη σε ναούς και εξωκλήσια των χωριών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός φυσικά απ΄ τους Ενοριακούς ναούς τους.

Χωριά ανατολικής Λευκάδας

Καρυώτες

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα στις αλυκές Καρυωτών

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα στις αλυκές Καρυωτών

(Ενοριακός: Ι.Ν. Ταξιαρχών)
Στο Παλιό χωριό των Καρυωτών υπάρχουν εξωκλήσια όπως ο Άγιος Νικόλαος με εξαιρετική θέα προς τις Αλυκές, ο Άγιος Γεώργιος, ερειπωμένος σήμερα, και οι Ταξιάρχες.
Επίσης, αξίζει και η επίσκεψη στο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στις Αλυκές του Αλεξάνδρου, που χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εργαζομένων στις Αλυκές.

Λυγιά – Κατούνα

Ο ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κατούνα

Ο ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κατούνα

(Ενοριακός: Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κατούνα και Ι.Ν. Δώδεκα Αποστόλων στη Λυγιά)
Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς είναι οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Βάρβαρου στην Κατούνα.

Νικιάνα – Αλέξανδρος

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στον Αλέξανδρο, Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Νικιάνα)

Στη Νικιάνα ιστορικής σημασίας είναι το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη ομώνυμη θέση, όπου το 1807 έγινε μάζωξη των αγωνιστών για να αποκρούσουν τις επιθέσεις τους Αλή Πασά και δόθηκε ο πρώτος όρκος της επανάστασης από τον Καποδίστρια, τον Κολοκοτρώνη και άλλους, Επίσης, εδώ έχουν γίνει ανασκαφές από τον Doerpfeld και υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου ιερού.

Στον Αλέξανδρο και στην ευρύτερη περιοχή των Σκάρων υπάρχουν διάσπαρτα δεκάδες εκκλησάκια πολλά από αυτά ερειπωμένα. Οι Σκάροι λέγονται γι΄ αυτόν το λόγο και “Άθως της Λευκάδας”. Εκεί υπάρχουν και οι Ιερές Μονές των Αγίων Πατέρων και του Αγίου Γεωργίου.

Επισκεφτείτε τον Άγιο Δημήτριο που χτίστηκε το 1450 στον Αλέξανδρο, την Κοίμηση της Θεοτόκου στον Αλέξανδρο, του 1729, με εικονογράφηση από σπουδαίους αγιογράφους της εποχής (Καμπίσο-Μπέλο, Βεντούρα, Ρούσσο). Η εικόνα της Κοίμησης, λένε, βρέθηκε στην παραλία όπου την είχε ξεβράσει το κύμα. Τον Άγιο Νικόλαο στα Κολυβάτα που χτίστηκε στα 1700. Το καμπαναριό του σχεδιάστηκε από τον ξυλογλύπτη Ιωάννη Βρεττό (Μελένιο). Το τέμπλο, έργο του 1874, είναι του Μετσικώφ και η εικονογράφηση του Σίδερη. Τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Αλέξανδρο που κτίστηκε το 1410.

Περιγιάλι – Πλατύστομα – Νυδρί

(Ενοριακοί: Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας στο Περιγιάλι, Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Πλατύστομα, όπου υπάρχει και η Ι. Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς)
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Νυδρί κοντά στην αμμουδιά, σε ένα σημείο του σύγχρονου τουριστικού θερέτρου που κρατά ακόμα το χρώμα του.

Παλαιοκατούνα – Νεοχώρι

(Ενοριακοί: Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νεοχώρι, Ι.Ν Αγίου Χριστοφόρου στην Παλαιοκατούνα)
Αξίζει μια επίσκεψη στον παλαιό οικισμό του Νεοχωρίου καθώς όλες οι εκκλησίες του έχουν ενδιαφέρον (Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας με τοιχογραφίες του 18ου αι, Αγίου Δημητρίου, και Αγίου Γεωργίου, γραφικό εξωκλήσι με υπέροχη θέα).

Χαραδιάτικα – Άλατρο

Άποψη από το εσωτερικού του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Ριγανά) στο Άλατρο

Άποψη από το εσωτερικό του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Ριγανά) στο Άλατρο

(Ενοριακοί: Ι.Ν. Υπαπαντής, δίπλα από τον πλάτανο και τη βρύση στο σχεδόν εγκαταλειμμένο αλλά πανέμορφο Άλατρο, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στα Χαραδιάτικα, όπου υπάρχει και η Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου στη θέση Γράβα)

Το Άλατρο, εγκαταλελειμμένος πια οικισμός, λένε ότι είχε δεκάδες εκκλησίες. Σώζονται η Ανάληψη χτισμένη επί Τουρκοκρατίας με τοιχογραφίες και ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος “Ριγανάς” με πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και φανταστική θέα προς τα ανατολικά του νησιού. Στα Χαραδιάτικα αξίζει μια επίσκεψη στον Άγιο Γεράσιμο με το ξύλινο τέμπλο του 1890, χτισμένος το 1761, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στο ρέμα που ξεκινά από το Άλατρο.

Βλυχό – Γένι

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα)
Στο άκρο της χερσονήσου απέναντι από το Νυδρί, στο Γένι, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, χτισμένο πάνω στο βράχο, δίπλα ακριβώς από το σημείο που βρέθηκε η εικόνα της Αγίας.

Λένε ότι οι ναυτικοί που διέπλεαν μεταξύ Νυδριού και της χερσονήσου που είναι σήμερα κτισμένο το εκκλησάκι, έβλεπαν το βράδυ ένα φωτάκι στη σπηλιά του βράχου και δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν. Αργότερα ο ιδιοκτήτης του κτήματος βρήκε στη σπηλιά μια μικρή εικόνα της Αγίας Κυριακής και αποφάσισε να χτίσει ένα μικρό ναό με μεγάλα λιθάρια, άμμο του γιαλού και ασβέστη, αφιερωμένο στην Αγία.

Κατωχώρι

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, με αξιόλογες τοιχογραφίες)
Το Κατωχώρι έχει πολλές σημαντικές εκκλησίες. Εκτός της ενοριακής, αξίζει μια επίσκεψη στον Άγιο Χαράλαμπο με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, και στους Ταξιάρχες, αλλά και στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, απέναντι από το χωριό, που διατηρεί κάποιες από τις τοιχογραφίες του.

Πόρος

(Ενοριακός: Ι.Ν.Αγίας Μαρίνας)
Επισκεφτείτε τον Άγιο Νικόλαο πάνω από το χωριό για εκπληκτική θέα στον κόλπο του Μικρόγιαλου και το εκκλησάκι της Ανάληψης που αν και ερειπωμένο διατηρεί τις τοιχογραφίες του.

Φτερνό

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Νικολάου)
Αναζητήστε τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς στο Φαό με εκπληκτικές τοιχογραφίες.

Χωριά νότιας Λευκάδας

koimisi_marantochori_new

Ο ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μαραντοχώρι

Εύγηρος – Σύβοτα

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου)
Ο κοιμητηριακός ναός της Κοίμησης πάνω από το χωριό της Ευγήρου, ένα πανέμορφο εκκλησάκι με θέα μέχρι το φάρο του Λευκάτα που θα σας μαγέψει.

Μαραντοχώρι

(Ενοριακός: Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου)
Εδώ υπάρχει και η Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου. Στο πάνω μέρος του χωριού επισκεφτείτε και τις τρεις πανέμορφες εκκλησίες του, εκτός της ενοριακής, τους Ταξιάρχες και τον Άγιο Νικόλαο.

Κοντάραινα:

(Ενοριακός: Ι.Ν Κοίμησης της Θεοτόκου, ο μεγαλύτερος ναός που συναντάται σε χωριό της Λευκάδας).
Δείτε ακόμα το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με τέμπλο του Προσαλέντη.

Βουρνικάς

(Ενοριακός: Ι.Ν Αγίου Στεφάνου. Έξω από το χωριό υπάρχει και η Ι. Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ροδάκι)
Στο χωριό υπάρχει ένας πολύ παλιός (τέλος 11ου και αρχές 12ου αι) και ιδιαίτερης αξίας ναός, με τοιχογραφίες διαφόρων περιόδων, ο Άγιος Ιωάννης των Καραβιάδων, που αξίζει την επίσκεψη σας, καθώς επίσης και το εξωκλήσι/εικονοστάσι του Αγίου Σάββα για όποιον αγαπά την πεζοπορία, καθώς βρίσκεται σε μικρό σπήλαιο πάνω από το χωριό.

Σύβρος

(Ενοριακός: Ι.Ν Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου)
Πανέμορφη εκκλησία είναι η Γέννηση της Θεοτόκου κοντά στις πηγές της Κερασιάς και η Κοίμηση ή Παναγιά στο Λιθάρι που πήρε την ονομασία αυτή επειδή είναι χτισμένη πάνω σε βράχο (λιθάρι), στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Άγιος Ηλίας

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου)
Πάνω από το χωριό, στο δρόμο για το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, υπάρχει το όμορφο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (αφιερωμένο και στον άγιο Παντελεήμονα), που η εικόνα της λένε ότι βρέθηκε στη σπηλιά του Καρούχα στο Σύβρο και επέλεξε εκείνη την θέση που θα χτιζόταν η εκκλησία της.

Βασιλική:

(Ενοριακός: Ι. Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου)
Στη βόλτα σας προς τη συνοικία Κολυβάτα θα συναντήσετε και τον Ι.Ν του Αγίου Γερασίμου.

Άγιος Πέτρος:

(Ενοριακός: Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου)
Πολλές και σημαντικές εκκλησίες υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Πέτρου. Οι Άγιοι Απόστολοι, ναός του 19ου αιώνα, χτισμένος πάνω στα ερείπια φραγκοκλησιάς, μια από τις ελάχιστες που υπήρχαν στο νησί. Επίσης, ο τώρα κοιμητηριακός ναός του χωριού ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (Αποτομή Τιμίας Κεφαλής) στη θέση Περιβόλια όπου ήταν παλιότερα μοναστήρι που ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας. Στον Ρουπακιά, παλιό οικισμό ανατολικά του χωριού, αξιόλογος είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Το εξωκλήσι της Παναγίας Ελεούσας, επίσης, στο δρόμο για το Κομηλιό που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και παλαιότερα γίνονταν μεγάλο πανηγύρι που οι νέοι πήγαιναν με άλογα στολισμένα και μετά το τέλος της λειτουργίας έκαναν ιππικούς αγώνες μέχρι το χωριό.

Χωριά Δυτικής Λευκάδας

Αθάνι

(Ενοριακός: Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο χωριό, επίσης, ανήκουν τα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου της Νιράς, ένα από τα δύο επανδρωμένα του νησιού και του Αγίου Κήρυκου).
Πολύ όμορφο εξωκλήσι βρίσκεται στη θέση Ράχη απέναντι από το χωριό, αφιερωμένο στην Παναγία (Ραχιώτισσα).

Δράγανο

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου)
Στο Δράγανο επισκεφτείτε στο Πανωχώρι το εξωκλήσι του Αγίου Ανατόλιου και το ναό της Υπαπαντής του Κυρίου με το υπέροχο καμπαναριό της.

Κομηλιό

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας)

Χορτάτα:

(Ενοριακός: Ι.Ν.Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου)
Άλλοι ναοί στο χωριό είναι η Αγία Αικατερίνη στα ανατολικά του χωριού, οι Άγιοι Θεόδωροι στην ερειπωμένη συνοικία Βλαντάτα και ο,τι έχει απομείνει από τους Αγίους Πέντε με ίχνη τοιχογραφιών.

Χωριά του Δαμιλιάνι

Μανάση – Νικολή – Άγιος Βασίλειος

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Νικολή, όπου υπάρχει και η παλαιά Μονή του Αγίου Νικολάου στα Μιλιανάτα)
Τα μικρά αυτά χωριά, που σε άλλες πηγές αναφέρεται ότι ανήκουν σε αυτά τα Χορτάτα ή ο Ρουπακιάς, λέγονται περιπαικτικά στο νησί “Ηνωμένες Πολιτείες Λευκάδας”. Δείτε τον Άγιο Βασίλειο στο ομώνυμο χωριουδάκι.

Καλαμίτσι

(Ενοριακός: Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου)
Στο Καλαμίτσι επισκεφτείτε το παλαιό μοναστήρι της Παναγιάς στους Κήπους και τους νερόμυλους που βρίσκονται κοντά του.

Εξάνθεια

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου, με όμορφο καμπαναριό του 1859 και τέμπλο του 1897)
Πανέμορφα εξωκλήσια του χωριού που αξίζουν την επίσκεψή σας είναι η Παναγιά στο Παλιό Χωριό, σε τοποθεσία πάνω από το χωριό, η Παναγιά στα Χαραμολάτα καθώς και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Δρυμώνας

(Ενοριακός: Ι. Ν Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου του 18ου αι)

Άγιος Νικήτας

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Νικήτα.)
Η εκκλησία φαίνεται να προϋπήρχε του οικισμού και να του έδωσε το όνομα της. Ψηλά πάνω από το χωριό υπάρχει το όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Άννας με εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο της δύσης.

Τσουκαλάδες

(Ενοριακός: Ι. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου)
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ο ναός της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας σε πλατεία με πηγάδια, και σε ύψωμα πάνω από το χωριό το όμορφο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με εκπληκτική θέα και σωζόμενες τοιχογραφίες.

Χωριά κεντρικής Λευκάδας

agios donatos_new

Το εξωκλήσι του Αγίου Δονάτου στο οροπέδιο της Εγκλουβής

Σφακιώτες

Περιοχή που αποτελείται από τα χωριά Ασπρογερακάτα, Κάβαλος, Λαζαράτα, Πινακοχώρι, Σπανοχώρι)
(Ενοριακοί: Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στα Ασπρογερακάτα, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Κάβαλο του 17ου αι με εικονογράφηση του Γαζή (1876-1883) και με τέμπλο του Προσαλέντη, Ι.Ν.Αγίου Σπυρίδωνα του 18ου αι με εικόνες του Σίδερη και επιβλητικό καμπαναριό με τρεις ορόφους στα Λαζαράτα, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Πινακοχώρι και Ι.Ν. Ταξιαρχών στο Σπανοχώρι.)
Απαραίτητη στάση είναι αυτή στην πλατεία του Φρυά, με τα πηγάδια και την εκκλησία της Αναλήψεως, στα Ασπρογερακάτα.
Δείτε επίσης το εξωκλήσι του Παντοκράτορα, με τον ερειπωμένο ανεμόμυλο του Κοσπέτου στον Κάβαλο. Στο Σπανοχώρι υπάρχει η παλαιά Μονή της Παναγιάς της Επισκοπής και τα εξωκλήσια του Αγίου Στεφάνου μέσα σε σπήλαιο και του Προφήτη Ηλία, σε υψώματα πάνω από το χωριό, με καταπληκτική θέα.

Πηγαδισάνοι

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων)

Καρυά

(Ενοριακός: Ι.Ν.Αγίου Σπυρίδωνος του 19ου αιώνα, με περίφημο τέμπλο του Βρεττού του 1925 και ψηλό καμπαναριό με ρολόι και  ο ναός της Αγίας Παρασκευής με εικόνες του Πατσαρά του 1862)

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον ερειπωμένο ναό του Αγίου Αθανασίου στη θέση Φεγγαράκι και τα εξωκλήσια του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Αντωνίου στον παλαιό οικισμό των Ρεκατσινάτων, καθώς και το πανέμορφο εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και της Παναγιάς στη Δαφνοπλαγιά.

Εγκλουβή

(Ενοριακός: Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Δημητρίου και Χαραλάμπους. Επίσης, ανατολικά του χωριού βρίσκεται το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη θέση Θερμάτα)

Στο οροπέδιο με τα φακοχώραφα, πάνω από την Εγκλουβή, υπάρχει ο ναός του Αγίου Δονάτου, που έχει την τιμητική του στις 6 Αυγούστου. Στον χώρο με τα πηγάδια μπροστά από το εκκλησάκι διοργανώνεται η γιορτή της φακής. Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που χτίστηκε το 1869, πολιούχου του χωριού, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού πάνω από το χωριό, με θέα που κόβει την ανάσα. Επίσης, επισκεφθείτε την κοιμητηριακή εκκλησία του χωριού, την Κοίμηση, με εικονογράφηση του Σίδερη (1883-85) και τέμπλο του Προσαλέντη του 1871.

Βαυκερή

(Ενοριακός: Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην κεντρική πλατεία με τους πλάτανους).
Ανατολικά του χωριού υπάρχει το παλιό μοναστήρι των Ασωμάτων.

error: Alert: Content is protected !!