Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Ορισμός ακτίνας
post-title Στο μονοπάτι των πηγών στα χωριά Σύβρος και Βουρνικάς της νότιας Λευκάδας

Στο μονοπάτι των πηγών στα χωριά Σύβρος και Βουρνικάς της νότιας Λευκάδας

Στο μονοπάτι των πηγών στα χωριά Σύβρος και Βουρνικάς της νότιας Λευκάδας

Στο μονοπάτι των πηγών στα χωριά Σύβρος και Βουρνικάς της νότιας Λευκάδας

Για δεύτερη χρονιά, ανανεωμένο με μια παραμυθένια διαδρομή μέσα στο φαράγγι της Δάφνης, το Μονοπάτι των Πηγών, στα χωριά Σύβρος και Βουρνικάς, στη νότια Λευκάδα, υποδέχτηκε τους περιπατητές του.

Κομμάτι της διαδρομής μέσα στο χωριό Σύβρος

Το Μονοπάτι των Πηγών εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017. Είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας χρόνων να ενωθούν σε μια περιπατητική διαδρομή οι πηγές από τα τρία χωριά της νότιας Λευκάδας, του Σύβρου, του Βουρνικά και του Αγίου Ηλία. Τρία χωριά με κοινό χαρακτηριστικό τους τα πολλά νερά και το πράσινο. Συντελεστές σε αυτήν την προσπάθεια ήταν (και είναι) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σύβρου “Αντελικός”, οι τοπικές κοινότητες των τριών χωριών και οι κάτοικοι τους και εθελοντική ομάδα που καθάρισε και ξανακαθάρισε τη διαδρομή μετά τις τελευταίες βροχές που είχαμε στο νησί μας.  Πολύτιμή ήταν επίσης και η συνδρομή του Δήμου Λευκάδας.

Ο φετινός περίπατος, στον οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το Go Lefkas πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του Ιουλίου. Περιελάμβανε και το κομμάτι που ενώνει τις πηγές της Δάφνης με αυτήν του Αντελικού, (που δεν υπήρχε στον περσινό περίπατο), μια υπέροχη διαδρομή, μέσα σε δάσος υπό τον ήχο του νερού που σχημάτιζε μικρούς καταρράκτες στη διάβα του.

Η αρχή της ανάβασης για την πηγή στο Αρχοντικό

Στον περίπατο πήρε μέρος τιμητικά για δεύτερη χρονιά ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας. Στον περίπατο συμμετείχαν πάνω από εκατό άτομα, πολλά από τα οποία ξένοι, διαφόρων εθνικοτήτων, επισκέπτες του νησιού που ενθουσιάστηκαν με την ομορφιά των τοπίων, τη φιλοξενία και το κέρασμα που επιφύλαξε με το πέρας της διαδρομής, ο τοπικός σύλλογος. Στη διαδρομή συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης ακόμα και μικρά παιδιά.

Το μονοπάτι των πηγών είναι κυκλικό, δεν έχει συγκεκριμένη αφετηρία και τέλος, καθώς όποιος επιθυμεί να το περπατήσει μπορεί να ξεκινήσει από όποια πηγή θέλει και να επισκεφτεί όσες πηγές τον ενδιαφέρουν. Το συνολικό του μήκος είναι περίπου 10 χμ, με υψομετρική διαφορά, ανάμεσα στην πηγή Αρχοντικό (η πιο βόρεια πηγή, κοντά στο χωριό Άγιος Ηλίας και την πηγή του Αντελικού (η πιο νότια) περίπου τα 400-450 μ. Σε κάθε πηγή υπάρχει ο χάρτης όλης της διαδρομής υποδεικνύοντας το σημείο που κάθε φορά βρίσκεστε και φυσικά πινακίδα με την ονομασία της. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και αν εξαιρέσουμε το ανηφορικό κομμάτι προς την πηγή Αρχοντικό που ίσως κουράσει λίγο λόγω της μεγάλης ανηφοριάς, είναι βατό και εύκολο, ακόμα και για μικρά παιδιά.

Η αφετηρία μας στην πλατεία του Σύβρου

Αφετηρία της δικής μας διαδρομής ήταν η πλατεία στο χωριό Σύβρος.

Από κει με οδηγούς-ξεναγούς ντόπιους κατευθυνθήκαμε βόρεια στον κεντρικό δρόμο του χωριού και μέσα από δρομάκια και αγροτικούς δρόμους επισκεφτήκαμε τις πηγές Βρυσούλα και Καλύβα. Πηγές ιδιαίτερης σημασίας για τη ζωή του Σύβρου τα παλαιότερα χρόνια. Από αγροτική περιοχή βόρεια του χωριού, το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας επισκέφτηκε την πηγή Αρχοντικό, που υπάγεται στο χωριό Άγιος Ηλίας, σε υψόμετρο 400 μέτρων, από το ανηφορικό, αλλά βατό, μονοπάτι στις δυτικές πλαγιές του βουνού Ελάτη. Η κουραστική ανηφοριά ωστόσο μας επιφύλαξε την εκπληκτική θέα στο νότιο τμήμα του νησιού και τη δροσιά του νερού της πλατανοσκέπαστης πηγής στο Αρχοντικό.

Στη Βρυσούλα

Στου Καλύβα

Η απεριόριστη θέα στα νότια του νησιού, καθώς ανεβαίνουμε στην πηγή του Αρχοντικού

 

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο ίδιο σημείο και συνεχίσαμε την πορεία μας μέχρι την περίφημη και πανέμορφη πηγή Κερασιά, όπου ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διαδρομής στις βόρειες γειτονιές του Σύβρου.

Φεύγοντας από την Κερασιά

Από κει, και μέσα από ένα παραμυθένιο καταπράσινο μονοπάτι περάσαμε στο γειτονικό χωριό Βουρνικάς, όπου γνωρίσαμε, πέρα από τα παλιά ερειπωμένα του σπίτια που έκρυβαν θησαυρούς, τις όμορφες γειτονιές του, τις εκκλησίες του και τις μοναδικής ομορφιάς πηγές του: τη Γάζαινα, την Κλιματσά, την πηγή του Μακρυθόδωρου και το Κανάλι, νότια του χωριού.

Στη Γάζαινα

Στην Κλιματσά

Στου Μακρυθόδωρου

Κατευθυνόμενοι νότια, μέσω αγροτικού δρόμου, γνωρίσαμε το αγροτοκτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής καθώς περπατούσαμε μέσα σε μποστάνια, μικρές στάνες και χωράφια.

Βρεθήκαμε στη θέση Φουρνί στον δρόμο που ενώνει τον Σύβρο με την κοσμοπολίτικη Βασιλική και μετά από 50 περίπου μέτρα, κινούμενοι βόρεια και πάλι, βρήκαμε την νεόκτιστη πηγή του Αντελικού και το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι της Δάφνης.

Η πηγή στον Αντελικό και η αρχή του μονοπατιού για το φαράγγι

Περάσαμε την παλιά πηγή του Αντελικού, τον μικρό αλλά εντυπωσιακό καταρράκτη του, και το μικρό ανακαινισμένο γεφυράκι για να βρούμε το παλιό μονοπάτι που ένωνε τη Δάφνη με τον Αντελικό και τους νερόμουλους που βρίσκονται διασκορπισμένοι τριγύρω. (Να τονίσουμε εδώ ότι υπήρχαν στον Σύβρο 25 νερόμυλοι και τρεις στον Βουρνικά. Δυστυχώς δεν είναι κανείς επισκέψιμος.)

Μέσα από έναν πραγματικό νεραϊδότοπο με πλατάνια που σχημάτιζαν μια θολωτή διαδρομή, κινηθήκαμε παράλληλα στο ποταμάκι και τους μικρότερους καταρράκτες που σχημάτιζε. Περάσαμε ένα παιχνιδιάρικο κομμάτι, ανάβαση (μικρούλα, αλλά είχε το γέλιο της) με τη βοήθεια σκοινιού και καταλήξαμε στην πηγή της Δάφνης.

Από κει και ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Βασιλικής – Σύβρου καταλήξαμε στην πλατεία του χωριού, όπου μετά από 4 και κάτι ώρες περπάτημα, μας περίμενε πλούσιο πρωινό κέρασμα, και δροσιά κάτω από τις μουριές.

Την υπέροχη αυτή διαδρομή το Go Lefkas προτείνει ανεπιφύλακτα σε όλους. Καλό θα είναι να ξεκινήσατε πρωί, κατά τις 7, ( η δική μας αφετηρία ήταν περίπου στις 8 παρά τέταρτο), για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τον ήλιο. Μεγάλο κομμάτι της διαδρομής είναι σκιασμένο από τα δέντρα, αλλά υπάρχουν και τμήματα της που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.

Για όποια πληροφορία θελήσετε για την διαδρομή είμαστε στη διάθεσή σας. (info@golefkas.gr / 6978901660)

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Δείτε παρακάτω όλο το φωτογραφικό υλικό της διαδρομής

error: Alert: Content is protected !!