header image
standard-title Πανίδα και Χλωρίδα της Λευκάδας

Πανίδα και Χλωρίδα της Λευκάδας

Πανίδα

φλαμιγκος στην Λευκάδα_new

Φλαμίνγκος στην λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Το νησί της Λευκάδας με τα δάση και τους υγροτόπους που διαθέτει περιλαμβάνει έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο από διάφορα είδη πανίδας.

Τα οικόσιτα ζώα που συναντά κανείς κυρίως στα ορεινά χωριά του νησιού, που οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, είναι κυρίως αιγοπρόβατα και βοοειδή ενώ σε κάποιες περιοχές συναντάμε και κοπάδια αλόγων.

Στα δάση και στους βοσκότοπους συναντώνται αλεπούδες, λαγοί, νυφίτσες, κουνάβια καθώς και ένας μεγάλος αριθμός από διάφορα είδη πουλιών, όπως πέρδικες, τσίχλες, σπουργίτια, κουκουβάγιες, κοτσύφια, μπεκάτσες, κόρακες, χελιδόνια, σουσουράδες, κουρούνες, ξεφτέρια, τσαλαπετεινοί, κορυδαλλοί, καρακάξες, νυχτερίδες, διάφορα είδη αρπακτικών πουλιών όπως γεράκια, κουκουβάγιες, χουχουριστές, μπούφοι και άλλα.

Στους υγροτόπους και κυρίως στις λιμνοθάλασσες στα βόρεια του νησιού, που αποτελούν σταθμούς μεταναστευτικών πουλιών κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, βρίσκουν καταφύγιο διάφορα είδη ορνιθοπανίδας όπως κύκνοι, κορμοράνοι, φαλαρίδες, ερωδιοί ή τσικνιάδες, θαλασσοκόρακες, χαλκόκοτες, καλαμόκιρκοι, βαρβάρες, πρασινοκέφαλες πάπιες, πελεκάνοι.

Επίσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς γλάροι και γλαρόνια αποτελούν τους μόνιμους ιπτάμενους κάτοικους των παραθαλάσσιων περιοχών του νησιού.

Χλωρίδα

σκαροι_new

Το δάσος των Σκάρων

Η Λευκάδα είναι ένα καταπράσινο νησί από την κορυφή των βουνών της μέχρι τις ακροθαλασσιές της. Πολλά και ποικίλα είδη φυτών δημιουργούν μια μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, κυρίως του πράσινου, με πανέμορφες πινελιές άλλων χρωμάτων μέσα από τους καρπούς και τα πολλά είδη αγριολούλουδων που συναντώνται.

Ξεκινώντας από τις γεωργικές καλλιέργειες οι ελιές και τα αμπέλια είναι αυτά που κυριαρχούν. Ακολουθούν τα σιτηρά και η καλλιέργεια της φακής στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου ενώ στο λιβάδι της Καρυάς καλλιεργούνται σε μικρές ποσότητες λαθύρια. Άλλα δενδρώδη φυτά που προσφέρουν τους καρπούς τους και υπάρχουν σε αφθονία στο νησί είναι οι αμυγδαλιές, διάφορα εσπεριδοειδή, συκιές, μουριές, καρυδιές, μεσπολιές κ.α.

Στον κάμπο της πόλης της Λευκάδας δεσπόζει εδώ και αιώνες ο μεγάλος Ενετικός ελαιώνας. Εκεί φυτεύτηκαν από το 1684 πάνω από 4400 ελιές σε λιγότερο από 100 χρόνια σε μια προσπάθεια των Ενετών να εντείνουν την ελαιοκαλλιέργεια στα Επτάνησα.

Άλλα δέντρα που συναντάμε στο νησί είναι οι κουτσουπιές που ροδίζουν τον ορίζοντα τις ανοιξιάτικες μέρες, οι πικροδάφνες και τα πλατάνια.

Στο νησί υπάρχουν δυο μεγάλα δάση πεύκων. Το ένα βρίσκεται δυτικά στην θέση Πευκούλια ανάμεσα από τα χωριά Τσουκαλάδες και Άγιο Νικήτα και καλύπτει μια μεγάλη έκταση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Το δεύτερο είναι στα νότια, στο χωριό Άγιο Πέτρος (πευκοδάσος Πόντζου). Καλύπτει μια τεράστια περιοχή και κρύβει παλιά μονοπάτια και μικρούς χείμαρρους. Δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’50.

Στο όρος Σκάροι υπάρχει το μοναδικό δάσος από δρυς (βελανιδιές) στα Ιόνια νησιά, που μνημονεύεται στην Οδύσσεια. Αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Η παράδοση το θέλει να ανήκει στην ιδιοκτησία Τούρκου αγά επί τουρκοκρατίας στο νησί, ο οποίος στην συνέχεια το παραχώρησε στην μονή του Αγίου Γεωργίου. Αργότερα το δάσος των Σκάρων πέρασε στην κυριαρχία του δημοσίου.

Η ορεινή Λευκάδα φημίζεται για ένα σπάνιας ομορφιάς λουλούδι που φυτρώνει κυρίως στις πλαγιές των Σταυρωτών και συναντάται με διάφορες ονομασίες ανά χωριό. Πρόκειται για την παιώνια (ή κούκος ή σκαμνιά ή μαντζουράνα). Ολόκληρη η περιοχή που φύεται το σπάνιο αυτό λουλούδι έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη ΝΑTURA 2000. Το είδος ανθοφορεί κυρίως Μάρτη και Απρίλη.

Το σπάνιο λουλούδι της ορεινής Λευκάδα η "Παιώνια"

Το σπάνιο λουλούδι της ορεινής Λευκάδας “Παιώνια” – Φωτο: Ειρήνη Βονιτσάνου

Άλλα όμορφα και σπάνια αγριολούλουδα του νησιού είναι οι ορχιδέες και η στίπα (βλασάνι).

Το νησί διαθέτει επίσης μια μεγάλη συλλογή από φυτά και βότανα όπως δάφνη, σφερδούκλι (τοπική ονομασία για τον Ασφόδελο), λυγαριά, μαντζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, μάραθο, μέντα, χαμομήλι, βασιλικό, μελισσόχορτο, μολόχα, ραδίκια, σπάρτο, παπαρούνα, ασφάκα, καμπανούλα, φτέρη, λύκο, πολυτρίχι, ψαθί κ.α.

Arenaria Leucadia

Arenaria Leucadia – Πηγή: Αγριολούλουδα της Λευκάδας – Βέρα Λάζαρη Σταματέλου

Επίσης, στην παράκτια ζώνη του νησιού φύεται το ενδημικό φυτό Arenaria Leucadia, ενώ αρμυρήθρα, αθάνατος, σπάρτο, κρινάκια, παπαρούνες της θάλασσας, φραγκοσυκιές, κ.α., συμπληρώνουν το σκηνικό της χλωρίδας του νησιού.

error: Alert: Content is protected !!