header image
standard-title Νότια Λευκάδα

Νότια Λευκάδα

Η νότια Λευκάδα ακολουθεί το μοτίβο της ανατολικής ακτής του νησιού προετοιμάζοντας ωστόσο τον επισκέπτη για την άγρια ομορφιά της δύσης. Ορμίσκοι, μικρές παραλίες και γραφικά χωριά, πολιτισμός και παράδοση συνυπάρχουν αρμονικά με τις απαιτήσεις του σύγχρονου τουρισμού.

Τα Σύβοτα αποτελούν την πρώτη μας στάση, ένα γραφικό ψαροχώρι, που συνυπάρχει με τις υψηλές τουριστικές προδιαγραφές. Είναι χτισμένο στο βάθος ενός κλειστού όρμου που αποτελεί αγαπημένο αραξοβόλι των “σκαφάτων”. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν το λιμάνι που οι Φαίακες άφησαν τον Οδυσσέα, όταν επιτέλους επέστρεψε στην “Ιθάκη” του.

Τα Σύβοτα αποτελούν την ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της ψαροφαγίας καθώς τα πολλά ταβερνάκια του προσφέρουν φρέσκο ψάρι και άλλες θαλασσινές νοστιμιές ενώ μια σειρά από καφέ και μπαράκια υπόσχονται στιγμές χαλάρωσης αλλά και έντασης! Παρέχει επίσης πολλές ιδιαίτερες επιλογές για την διαμονή σας.

Λίγα χιλιόμετρα πριν τα Σύβοτα μην παραλείψετε να προμηθευτείτε υπέροχο λευκαδίτικο κρασί στο επισκέψιμο οινοποιείο “Λευκαδίτικη Γη” και να ξεναγηθείτε στους χώρους του, στο μικρό μουσειακό του χώρο και στο βοτανικό του κήπο.

sivota_new

Τα Σύβοτα από ψηλά

Η επόμενη στάση μας είναι το ημιορεινό χωριό Εύγηρος. Εκεί θα απολαύσουμε τα καλύτερα λευκαδίτικα λαδοκούλουρα από τον παραδοσιακό φούρνο της κυρά Γιάννας αλλά και την θέα που φτάνει μέχρι και το ακρωτήριο του Λευκάτα.

Η Εύγηρος στην πλαγιά του βουνού

Η Εύγηρος στην πλαγιά του βουνού

Λίγο νοτιότερα υπάρχει η περίφημη Χοιροσπηλιά, που ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή και μετά την κατατάσσουν στα πιο σημαντικά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία του νησιού. Εκεί, σύμφωνα με τη θεωρία του Doerpfeld, ήταν η χοιροσπηλιά του Εύμαιου, πιστού βοσκού του Οδυσσέα.

Η χοιροσπηλιά στην Εύγηρο

Η χοιροσπηλιά στην Εύγηρο

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει και η γνωστή, επίσης από τον Όμηρο, πηγή Αρεθούσα. Η μεγάλη έκπληξη του χωριού είναι σίγουρα η μικρή αλλά πανέμορφη παραλία Σκύδι ή Αφτέλι. Μια μικρή βοτσαλωτή αμμουδίτσα που αγκαλιάζει το απέραντο γαλάζιο. Στην περιοχή υπάρχει καφέ που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών ενώ βγαίνοντας από την θάλασσα απολαμβάνεις ένα κρύο ντουζ από … στέρνα!

Η παραλία Αφτέλι ή Σκύδι από ψηλά

Η παραλία Αφτέλι ή Σκύδι από ψηλά

Στο Μαραντοχώρι, το επόμενο χωριό, μπορείς να περιηγηθείς στα στενά του παλιού χωριού, να επισκεφτείς την εκκλησία, άλλοτε μοναστήρι, του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές τοιχογραφίες (ιδιαίτερα ανήμερα της γιορτής του Αγίου μετά το Πάσχα, αξίζει μια επίσκεψη, καθώς η λιτανεία της εικόνας γίνεται πάνω σε άλογα), αλλά και να γνωρίσεις έναν μικρό αλλά πολύ σημαντικό υγροβιότοπο, αυτόν της (μοναδικής στο νησί) φυσικής λίμνης του Μαραντοχωρίου.

Το πανέμορφο Μαραντοχώρι

Το πανέμορφο Μαραντοχώρι

Η λίμνη στο Μαραντοχώρι

Η λίμνη στο Μαραντοχώρι

Περίπου στο κέντρο του χωριού, εάν πάρεις τον δρόμο αριστερά, οδηγείσαι στην όμορφη παραλία Αμμούσω και στον γραφικό ορμίσκο Καστρί. Χοντρό βότσαλο, δροσερά νερά και παραλιακοί περίπατοι χαρακτηρίζουν την οργανωμένη παραλία. Εκεί θα βρείτε ταβέρνα και καφέ δίπλα από την παραλία.

Η παραλία της Αμμούσως

Η παραλία της Αμμούσως

Η γραφική Κοντάραινα στην συνέχεια προσφέρει ταξίδια στον χρόνο στα δρομάκια του παλιού οικισμού της, όπου ανακαλύπτεις μεταξύ άλλων και ερείπια από παλιά εκκλησάκια, πηγάδια και παλιά αρχοντικά. Η εκκλησία της Παναγίας, με σημαντικές εικόνες, εντυπωσιάζει με το μέγεθός της ενώ αξίζει μια επίσκεψη και στον Άγιο Σπυρίδωνα με το εντυπωσιακό του τέμπλο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Θα απολαύσεις καφέ και φαγητό κάτω από τα πλατάνια πριν αποφασίσεις να κάνεις μια επίσκεψη στα κοντινά ορεινά χωριά του Βουρνικά, του Σύβρου και του Αγίου Ηλία.

Οδεύοντας προς τον Βουρνικά από Κοντάραινα, συναντάμε πρώτα τον Άγιο Ιωάννη στη θέση Ροδάκι. Ένας από τους παλαιότερους ναούς του νησιού, χτισμένος πάνω σε αρχαίο ιερό άγνωστης θεότητας που είχε ωστόσο εντυπωσιακό μέγεθος καθώς ήταν μεγαλύτερος από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με τοιχογραφίες στο ιερό του και μια αρχαία κολόνα για Ιερή Τράπεζα.  Ο χώρος γύρω από τον ναό διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση από τον τοπικό σύλλογο.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη στο Ροδάκι

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη στο Ροδάκι

Μέσα στο χωριό, λίγο πιο ψηλά, ο ναός των Καραβιάδων είναι επίσης ένας από τους πιο παλιούς του νησιού, με σημαντικής αξίας τοιχογραφίες. Ο Βουρνικάς σφύζει από πράσινο και νερά, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, με θέα προς τα νότια του νησιού.

Τα χωριά Βουρνικάς (δεξιά) και Σύβρος στο βάθος

Τα χωριά Βουρνικάς (δεξιά) και Σύβρος (στο βάθος)

Λίγα χιλιόμετρα πιο μετά, ο Σύβρος, επίσης καταπράσινο χωριό, με πολλές πηγές (Κερασιάς, Δάφνης, Αντελικού), νερόμυλους και την περίφημη και γεμάτη μυστήριο σπηλιά του Καρούχα, που έχουν αξιοποιηθεί και δέχονται πολλούς επισκέπτες. Ο Σύβρος δίνει πολλές επιλογές φαγητού κυρίως για τους λάτρεις των κρεατομεζέδων ενώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας παρακολουθώντας την λειτουργία ενός, από τους άλλοτε πολλούς, νερόμυλου του χωριού που έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σαν καφέ. Στο χωριό υπάρχει επίσης το μουσείο της ελιάς σε ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά του νησιού.

Η πηγή της Κερασιάς στον Σύβρο

Η πηγή της Κερασιάς στον Σύβρο

Λίγο πιο ψηλά ο ΄Αγιος Ηλίας, ένα ορεινό και παραδοσιακό χωριό, με δρόμο που οδηγεί στο κεντρικό οροπέδιο του νησιού. Η θέα από το χωριό προς τα νότια είναι εκπληκτική όπως επίσης και από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, βόρεια του χωριού, χτισμένο σε μια χαράδρα των Σταυρωτών.

Από τον Σύβρο κατηφορίζουμε στην Βασιλική περνώντας μέσα από τον καταπράσινο κάμπο της. Το άλλοτε ψαροχώρι έχει παραχωρήσει την θέση του στο πιο σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Νότιας Λευκάδας. Έχοντας κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, με πέτρινα σπίτια και ένα λιμάνι γεμάτο ψαρόβαρκες, προσφέρει στον επισκέπτη πάρα πολλές επιλογές σε τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και μπαράκια ικανοποιώντας κάθε γευστική και ψυχαγωγική απαίτηση. Είναι χτισμένη στο βάθος ενός μεγάλου κόλπου και έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλλονιά. Από το λιμανάκι της ξεκινούν καθημερινά με πολλά δρομολόγια καΐκια που μεταφέρουν στους επισκέπτες στο Πόρτο Κατσίκι, στους Εγκρεμνούς και στο Αγιοφύλλι.

Ο κόλπος της Βασιλικής

Ο κόλπος της Βασιλικής – Φωτογραφία: Gijs DK

Το Αγιοφύλι είναι μια πανέμορφη, μικρή, οργανωμένη και πολύ δημοφιλής παραλία στα ΝΑ του χωριού, στην οποία οδηγεί επίσης μονοπάτι από τα Κολυβάτα, την παραθαλάσσια νότια συνοικία του χωριού, περνώντας από όμορφες μικρές διαδοχικές παραλιούλες με μια καταπράσινη διαδρομή πάνω από την θάλασσα.

Η σμαραγδένια παραλία Αγιοφύλι

Η σμαραγδένια παραλία Αγιοφύλι – Φωτογραφία: Karolina Sabova

Στην μεγάλη παραλία που οδηγεί από την Βασιλική στον μικρό οικισμό της Πόντης υπάρχουν πολλές σχολές windsurfing καθώς ο κόλπος της Βασιλικής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πίστες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως για το άθλημα, ενώ φιλοξενούσε για χρόνια, κάθε Ιούνιο, το Φεστιβάλ Θαλάσσιων Αθλημάτων με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Windsurfing στην Βασιλική

Windsurfing στην Βασιλική

Ο Άγιος Πέτρος κλείνει την διαδρομή στα νότια του νησιού. Μεγάλο χωριό με έντονα τα στοιχεία της μουσικής και της θρησκευτικής παράδοσης. Η πιο παλιά εκκλησία του, οι Άγιοι Απόστολοι, είναι χτισμένη στα ερείπια παλιάς Φράγκικης εκκλησίας. Στο χωριό μπορείτε να ξεκουραστείτε στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας του και να γευτείτε λευκαδίτικους μεζέδες στα ταβερνάκια του.

Το πευκοδάσος του Πόντζου “αγκαλιάζει” το χωριό και χαρίζει μοναδικές διαδρομές στα πολλά μονοπάτια του. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να επίσης να επισκεφτούν τα Γερμανικά (#), ερείπια παλιού γερμανικού σταθμού/παρατηρητηρίου από την εποχή της Κατοχής, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι Πόντης-Αθανίου (βόλτες Αθανίου).

Εγκαταλελειμμένο σπίτι στον Ρουπακιά

Εγκαταλελειμμένο σπίτι στον Ρουπακιά

Ο Ρουπακιάς είναι πλέον ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, από το οποίο οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στον Άγιο Πέτρο, κρυμμένο μέσα στο πευκοδάσος, με τον ομώνυμο χείμαρρο να προσφέρει απερίγραπτης ομορφιάς σημεία, με παλιούς νερόμυλους και ένα ιστορικό γεφύρι ως το μοναδικό πέρασμα του χειμάρρου για χρόνια.

Στον κάμπο κάτω από τον Άγιο Πέτρο κατάλοιπα αρχαίων οικισμών μαρτυρούν την μεγάλη πορεία της ευρύτερης περιοχής στον χρόνο και την ιστορία.

Αν βρεθείτε Δεκαπενταύγουστο στον Άγιο Πέτρο μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την αναβίωση του εθίμου με ιππικούς αγώνες από το εξωκλήσι της Παναγιάς Ελεούσας μέχρι το χωριό.

error: Alert: Content is protected !!