header image
standard-title Μουσική και τραγούδια

Μουσική και τραγούδια

Η Λευκάδα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Επτάνησα που η μουσική αλλά και γενικότερα τα πολιτισμικά τους στοιχεία είναι κυρίως επηρεασμένα από τη δύση, γνώρισε τον τούρκικο ζυγό για περίπου 200 χρόνια ενώ παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις και με την ηπειρωτική χώρα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μουσική της κουλτούρα να έχει ποικίλες επιρροές και να παρατηρείται μια ανομοιογένεια τόσο στα ακούσματα όσο και στο δημιουργικό κομμάτι της μουσικής του νησιού.

Αυτή η ανομοιογένεια επίσης παρατηρείται, τόσο ανάμεσα στα χωριά και στην πόλη της Λευκάδας, αλλά και ανάμεσα στα ίδια τα χωριά ανάλογα με την γεωγραφική κατανομή τους στο νησί. Έτσι για παράδειγμα, παρατηρείται πιο έντονο ενδιαφέρον για την μουσική και το γλέντι κυρίως στο νοτιοανατολικό και γενικότερα στο νότιο τμήμα του νησιού από όπου κατάγονται και οι περισσότεροι από τους σπουδαίους οργανοπαίκτες της Λευκάδας και λιγότερο στα χωριά που βρίσκονται βορειοδυτικά. Στην πόλη κυριαρχούν οι χορωδίες και οι μαντολινάτες, ενώ στα χωριά περισσότερο η δημοτική παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ακούστε πανέμορφες καντάδες της Λευκάδας από την Αγιομαυρίτικη Παρέα και την Χορωδία του Ορφέα

Κυρίαρχη θέση στα χωριά είχαν τα πανηγύρια, τα αφιερωμένα στους πολιούχους άγιους, φαινόμενο που φαίνεται να ξεκίνησε στο πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα. Απαραίτητη επίσης ήταν και η παρουσία μουσικών οργάνων στους γάμους, αλλά και τις Απόκριες, ενώ δεν έλειπαν φυσικά και τα κάλαντα στις θρησκευτικές γιορτές.

Τα γλέντια στα χωριά γίνονταν κυρίως στα καφενεία του εκάστοτε χωριού.

Στην πόλη επικρατούσε η δυτική κουλτούρα. Η Λευκάδα στον τομέα της μουσικής έχει να επιδείξει την αρχαιότερη μετά την Κέρκυρα, Φιλαρμονική της Ελλάδας (1850) που έδωσε το παρών σε σημαντικά γεγονότα, όπως στην Ένωση των Επτανήσων το 1864 και στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Για την συμπλήρωση των 150 χρόνων από την ίδρυση της η ΦΕΛ πραγματοποίησε συναυλία στο θέατρο «ΠΑΛΛΑΣ» στην Αθήνα στις 16-12-2000, με Αρχιμουσικό τον Γεράσιμο Μεσσήνη, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία.

Την συγκεκριμένη συναυλία μπορείτε να την ακούσετε παρακάτω.

Σήμερα η μουσική κουλτούρα του νησιού αναδεικνύεται μέσα από σημαντικά σωματεία που με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων συμβάλλουν τόσο στην διατήρηση όσο και στην συνέχισή της. Πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες και στην μουσική λαμβάνουν χώρα κυρίως το καλοκαίρι στο νησί (Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Γιορτές Λόγου και Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ κ.α.), ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των εκδηλώσεων.

Το 1966 ο Σπύρος Περιστέρης, Ιεροψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και βοηθός στο τμήμα Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «οργώνει» την Ελλάδα για να συγκεντρώσει ηχογραφήματα παραδοσιακών σκοπών, τραγουδιών και χορών. Στην Καρυά από τις 3 έως 17 Ιουλίου του 1966 καταγράφει τραγούδια της Λευκάδας επιτελεσμένα από τοπικούς μουσικούς. Ο ίδιος ο Περιστέρης σημειώνει: “Εις Καρυάν Λευκάδος ηχογραφήθη παρ΄ ημών η μουσική δέκα λαϊκών χορών κατά την εκτέλεσιν αυτών υπό του τοπικού χορευτικού ομίλου, διευθυνομένου υπό του μουσικού Γ. Θάνου. Η μουσική αύτη εξετελέσθη υπό τεσσάρων εντοπίων λαϊκών οργανοπαιχτών”.

Οι οργανοπαίχτες ήταν οι:
Βρυώνης Νίκος – Κλαρίνο
Γιώργος Βερύκιος – Βιολί
Σταύρος Κατωπόδης (Μαστροσταύρος) – Λαούτο
Νίκος Κατωπόδης (του Μαστροσταύρου) –  Ακορντεόν
Ξενοφώντας Βρεττός – Τραγούδι

Τα δικαιώματα των ηχογραφήσεων και των μουσικών έργων ανήκουν αποκλειστικά στους ανθρώπους που έκαναν και επιμελήθηκαν την έρευνα. Εδώ πραγματοποιείται μόνον αναδημοσίευση αυτών

error: Alert: Content is protected !!