header image
standard-title Μουσεία της Λευκάδας

Μουσεία της Λευκάδας

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

arxaiologiko-mouseio-lefkadas3_new

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδος από το 1999. Φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Νηρίκου και τις ανασκαφές στο Νυδρί, την Χοιροσπηλιά της Ευγήρου, την Ασβότρυπα στο Φρύνι, το Μεγανήσι και άλλα μέρη του νησιού. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από τη μέση Παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Αποτελείται από τέσσερις αίθουσες:
Στην Α’ αίθουσα υπάρχουν ευρήματα από τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των κατοίκων στους ιστορικούς χρόνους (τοπογραφία της αρχαίας πόλης, κατοικίες, άρτος, ελιά-λάδι, οίνος, εμπόριο, αλιεία, υφαντική, νομίσματα, μουσική).  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που αφορούν στην μουσική: χάλκινα κλειδιά αυλών που βρέθηκαν ως κτερίσματα σε τάφους και ένα χελώνιο και οστέινα κλειδιά αρχαίας λύρας με την αναπαράσταση της από τον Ηπειρώτη καλλιτέχνη Γιώργο Πολύζο.

Στην Β΄ αίθουσα υπάρχουν κείμενα αρχαίων φιλολογικών μαρτυριών σχετικά με τις αρχαίες θεότητες του νησιού, που συνοδεύονται με πήλινα ειδώλια και πλακίδια με αναπαραστάσεις τους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει ένας σφραγιδόλιθος των ύστερων κλασικών χρόνων που παριστάνει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία-ταύρο.

Στην Γ΄ αίθουσα υπάρχουν ευρήματα που σχετίζονται με ταφικά έθιμα. Επιτύμβιες στήλες, λίθινες τεφροδόχοι, κάλπες και κτερίσματα κυρίως από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης αποτελούν τους θησαυρούς του συγκεκριμένου τμήματος, με το αφιέρωμα να ολοκληρώνεται με αναπαράσταση τμήματος του αρχαίου νεκροταφείου.

Στην Δ΄ αίθουσα του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα του W. Doerpfeld που αφιέρωσε πολλά χρόνια ανασκαφών στο νησί υποστηρίζοντας την θεωρία του ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Υπάρχουν λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, με τις αιχμές των ακοντίων και έναν ημιτελή χειροπέλεκυ Αχελαίας τεχνολογίας να κεντρίζουν την προσοχή. Στην συνέχεια, αγγεία και όστρακα διαφόρων ρυθμών κεραμικής, πήλινα ειδώλια και λίθινα εργαλεία αποτελούν τα ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής. Από την Εποχή του Χαλκού υπάρχουν χάλκινα εργαλεία και όπλα, αγγεία, λίθινα εργαλεία και αναπαραστάσεις κοσμημάτων από τους τύμβους της Πρωτοελλαδικής περιόδου στο Στενό Νυδριού, που ο Doerpfeld τοποθετεί την πρωτεύουσα της Ομηρικής Ιθάκης, καθώς και ευρήματα από τάφους της Μεσοελλαδικής περιόδου.

Διεύθυνση:
Α. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου 1, Λευκάδα
Γενική είσοδος: 2€,  Φοιτητική: 1€ (από 1-11-2016 έως 31-3-2017 1€ για όλους)
Πληροφορίες: +30.2645021635

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Η οικία Σικελιανού στην οποία στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο,  αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το 2009. Ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα πρωτοποριακό μουσειακό χώρο που παραδόθηκε στο Δήμο Λευκάδας και εγκαινιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017.
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο μουσείο που δεν εκθέτει απλά ενθυμήματα από τον   Αλαφροΐσκιωτο ποιητή αλλά ταξιδεύει τον επισκέπτη σε κάθε πτυχή όχι μόνο της ζωής αλλά και του έργου του μέσα από μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και μουσειολογική προσέγγιση, έργο μια ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων.

Στο χώρο του θα συναντήσει κανείς εκθέματα που αφορούν στη ζωή και το έργο του Σικελιανού, τα οποία πρόσφεραν μεγάλα μουσεία, συλλέκτες και φορείς όπως το Μουσείο Μπενάκη, η Ακαδημία Αθηνών, το Κέντρο Μικρασιατικών Μελετών, το Μουσείο ‘Atelier’ Σπύρου Βασιλείου, το Μουσείο Γλυπτικής ‘Ν. Περαντινός’, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη Λευκάδας, ο εκδοτικός οίκος ‘Ικαρος κ.ά..

Το Μουσείο Σικελιανού στήθηκε με στόχο να παρουσιάσει το μεγάλο όραμα του ποιητή και περικλείει:

 • Τον πυρήνα του συνολικού έργου του Σικελιανού και να ερμηνεύσει την τοποθέτησή του ως εθνικού ποιητή
 • Τις καταβολές του λογοτεχνικού του έργου (οικογενειακές, τοπικές, εθνικές και διεθνείς)
 • Τη σύνδεση του συνολικού ποιητικού έργου του με τις πράξεις του (Δελφικές Εορτές) και τη στάση του ως πολιτικού όντος και διανοουμένου
 • Την παρουσίαση του ανθρώπου-Σικελιανού και τη σχέση του με την Εύα και την Άννα, αλλά και την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Στο ισόγειο του δίπατου κτηρίου βρίσκονται το πωλητήριο και ο χώρος των ενημερωτικών προβολών για το περιεχόμενο του μουσείου και για το ειδικό αντισεισμικό σύστημα με το οποίο είναι χτισμένο.

Στον πρώτο όροφο υποδέχεται η μορφή του ποιητή τον επισκέπτη,  με ένα φωτογραφικό πορτρέτο του πάνω στον τοίχο, αλλά και η φωνή του, που απαγγέλλοντας στίχους του, υποδηλώνει την κυριαρχία του μέσα στον χώρο.
Οι θεματικές αφορούν στα εξής:

 • Σικελιανός ο Δημιουργός: όπου εκτίθενται οι “Διαμορφωτικοί παράγοντες” του έργου του, δηλαδή οι οικογενειακές, τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσωπικότητες που επηρέασαν την πορεία του.
 • Τα Πρόσωπα του Ποιητή: πέντε πανό με ισάριθμες απαγγελίες και στίχους που δηλώνουν τα χαρακτηριστικά του συνολικού του έργου: Ο λυρικός ποιητής, 2. Ο Μύστης, 3. Ο Παγκόσμιος ταγός , 4. Ο εθνικός ποιητής και 5. Ο ποιητής πράττων. Τα μόνα αντικείμενα στο χώρο είναι ο κονδυλοφόρος του ποιητή και το μελανοδοχείο του
 • Η Διαδρομή: μια χρονογραμμή με έργα τομές στην παραγωγή του, συνδυασμένα με τα πρόσωπα του ποιητή που αλλάζουν όψη και τα γεγονότα που τρέχουν.
 • Η Απήχηση όπου εκτίθενται, από το δάπεδο ως την οροφή, όλες οι εκδόσεις του έργου του όσο ζούσε, αλλά και μετά θάνατον.
 • Η Δελφική Ιδέακαι η υλοποίηση των Δελφικών Εορτών, (Η Εύας και ο Άγγελος, οι κοινές ιδέες για την παγκόσμια αδελφοσύνη, η προετοιμασία και υλοποίηση, η προσωπική οικονομική καταστροφή).
 • Η Οδύσσεια της Δημιουργίας: Ένα σύντομο βίντεο με “Το Κατορθωμένο Σώμα”, απαγγελία από το ομώνυμο εμβληματικό ποίημα του Σικελιανού, στο οποίο συνοψίζεται το ίδιο το όραμα και το πιστεύω του ποιητή για το συνολικό του έργο.
 • Σικελιανός, ο άνθρωπος, και οι γυναίκες-υφάντρες της ζωής του, η Εύα και η Άννα.

Στο μουσείο υπάρχουν ιδιαίτερα εκθέματα όπως το νυφικό της Άννας και υφαντά της, τα χειροποίητα ρούχα που ύφανε η Εύα για τον εαυτό της και για τις Δελφικές Εορτές, το διαβατήριό της, η πλεξούδα από τα πορφυρά μαλλιά της, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, η αλληλογραφία του Άγγελου και της Εύας, φωτογραφικό υλικό, ταινίες και ηχογραφημένες απαγγελίες με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου η Εθνική Τράπεζα αναμόρφωσε και το κηποθέατρο που φέρει το όνομα του ποιητή, το οποίο θα αποτελέσει έναν μοναδικό καλοκαιρινό χώρο εκδηλώσεων για το νησί.

Τετάρτη: 10.00 – 15.00 & 17.30 – 20.30
Πέμπτη: 09.00 – 15.00
Παρασκευή: 09.00 – 15.00
Σάββατο: 10.00 – 15.00 & 17.30 – 20.30
Κυριακή: 09:00 – 15:00
Δευτέρα, Τρίτη & Αργίες: Κλειστό
Κύπρου, 31100, Λευκάδα
Πληροφορίες: +30.2645301837

Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν

Άποψη της κεντρικής αίθουσας του Ιστορικό Κέντρου Λευκάδιου Χερν

Άποψη της κεντρικής αίθουσας του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν

Ο Λευκάδιος Χερν είναι ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας. Γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1850. Ο πατέρας του ήταν Ιρλανδός στρατιωτικός ιατρός που υπηρετούσε στη Λευκάδα, κατά την διάρκεια της βρετανικής κατοχής των Επτανήσων και η μητέρα του Ελληνίδα ευγενούς καταγωγής από τα Κύθηρα. Το όνομα που του δόθηκε ήταν Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν. Μεγάλωσε στην Ιρλανδία, έζησε ως μετανάστης στην Αμερική και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μία ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Αποχωρίστηκε τους γονείς του όταν ήταν μικρός και συνεχώς ταξίδευε, χωρίς να αποκτήσει ποτέ προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση.

Το μουσείο, το πρώτο  στον  Ευρωπαϊκό χώρο αφιερωμένο στον συγγραφέα, εγκαινιάσθηκε με την ονομασία Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, στις 4 Ιουλίου 2014 και φιλοξενείται σε αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Το Μουσείο περιλαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις του, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Επίσης περιλαμβάνει φωτογραφίες και κείμενα αλλά και εκθέματα από τις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν καθώς και από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του. Τα εκθέματα δόθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο από τον συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου.

Για τη δημιουργία του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν» το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάστηκε με τους δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku και Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda.
Την είσοδο της αίθουσας του Ιστορικού Κέντρου κοσμεί το γλυπτό με τον τίτλο “Lafcadio Hearn—Odyssey of an Open Mind” του διάσημου Γιαπωνέζου γλύπτη Masaaki Noda.

Α. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου 1, Λευκάδα
Πληροφορίες:  +30.2645026635, +30.2645026715   fax: +30.264026715
www.lefkasculturalcenter.gr

Συλλογή Παραδοσιακής Τέχνης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ “Δώρα Πολιτισμών”

Άποψη αίθουσας με παραδοσιακές ενδυμασίες

Η συλλογή παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 2012, δημιουργώντας το Μουσείο Ενθυμημάτων του ΔΦΦ.  Το εγχείρημα τότε, τέθηκε υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με αφορμή τον εορτασμό των πενήντα χρόνων του Φεστιβάλ. Ωστόσο, ο διαρκής εμπλουτισμός της με νέα αντικείμενα χάρη στην ετήσια πραγματοποίηση του Φεστιβάλ έκανε σαφή την ανάγκη για αναδιοργάνωση του υλικού.

Τη νέα μουσειολογική μελέτη, (συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού και της μουσειογραφικής υλοποίησης, ανέλαβε μετά από αίτημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας,  το Τμήμα ΔΟΕΠΤΜ, κατεύθυνση Μουσειολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με επιστημονικές υπευθύνους τις Δρες Μαρία Βίγλη (Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος) και Μαρία Αργυροπούλου (Art Designer).

Η ανανεωμένη συλλογή (με την ονομασία: Συλλογή Παραδοσιακής Τέχνης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ “Δώρα Πολιτισμών”) περιλαμβάνει αντικείμενα από τη συλλογή του Αντώνη Τζεβελέκη, εμπνευστή του Φεστιβάλ., αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και δώρα των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Το εκθεσιακό υλικό χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες και εκτίθεται σε 7 αίθουσες στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου.

Οι ενότητες είναι:

 • Συλλογή Αντώνη Τζεβελέκη (αίθουσα 1)
 • Δώρα και προσφορές: κεραμικά, ξύλινα και μεταλλικά σκεύη (αίθουσα 2)
 • Ενδυμασίες των λαών (αίθουσες 3, 4, 5)
 • Συνάντηση πολιτισμών (μάσκες, σημαίες, οπτικοακουστικό υλικό, βιβλία, κ.ά.) (αίθουσα 6)
 • Μουσικές του κόσμου (αίθουσα 7)

Αγγ. Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδα
Πληροφορίες: +30.2645026635
www.lefkasculturalcenter.gr

Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέα “Πανταζής Κοντομίχης”

Λαογραφικό Μουσείο Ορφέα Λευκάδας

Άποψη του λαογραφικού μουσείου του Ορφέα

Βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας στην οδό Στεφανίτση 2, κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ιδρύθηκε το 1978. Από το 2005 μετονομάστηκε σε Λαογραφικό Μουσείο ΟΡΦΕΑ “Πανταζής Κοντομίχης” προς τιμήν του μεγάλου δάσκαλου, συγγραφέα και λαογράφου. Περιέχει πάνω από 1000 εκθέματα, αντιπροσωπευτικά της παράδοσης, της κουλτούρας, της έκφρασης και της ιστορίας της Λευκάδας, όπως χρηστικά αντικείμενα της αγροτικής ζωής, εργαλεία, σκεύη, αλλά και παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα κ.λ.π. Επίσης, περιλαμβάνει μία σειρά αστικών εκθεμάτων, καθώς και εργαλεία παλαιών επαγγελμάτων.

Είναι ανοικτό:
από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, καθημερινά 10:00 – 13:00 & 19:00 – 22:00.
από Νοέμβριο μέχρι Μάiο, μόνο Κυριακές 11:00 – 13:30.
Είσοδος: Γενική € 2, δωρεάν για άτομα άνω των 65 ετών & για μικρά παιδιά.
Πληροφορίες : +30.26450 22778 , +30.26450 22502

Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας

Άποψη του μουσείου της ΦΕΛ

Άποψη του μουσείου της Φ.Ε.Λ.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας ιδρύθηκε το 1850. Είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα Φιλαρμονική στην Ελλάδα. Το 1864 παιανίζει για την Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα) και το 1983 της απονέμεται το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Από το 1999 στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Κοντάρη, στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας.

Το μικρό μουσείο της Φ.Ε.Λ. στεγάζεται στο ισόγειο του κτηρίου. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται παλιές παρτιτούρες και μουσικά όργανα, παλιές στολές των μουσικών της καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη πολιτιστική της πορεία.

Η επίσκεψη είναι δωρεάν. Λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 5μμ-8μμ.

Διεύθυνση:
Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας
Κοντάρη, Λευκάδα 31100
Τηλ.: +30.2645022438 • Fax : +30.2645026192
Email: filarmoniki.gr@gmail.com

Μουσείο Φωνογράφου και παλαιών αντικειμένων

mouseio fonografou

Πρόκειται για ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο που έστησε με πολύ μεράκι ο Δημήτρης Κατωπόδης (Ντελημάρης) στην οδό Καλκάνη 12, κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Στα εκθέματά του υπάρχουν φωνόγραφοι, δίσκοι, σπάνια χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, εργαλεία, κουτάκια, σφραγίδες, χαρτονομίσματα, κεντήματα, παραδοσιακά μουσικά όργανα, κοσμήματα και καρτ-ποστάλ εποχής.

Είναι ανοικτό από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, καθημερινά 10:00 – 14:00.
Είσοδος: Δωρεάν.
Πληροφορίες: +30.26450 21088.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ. Φανερωμένης

via: imli.gr

via: imli.gr

Το μοναστήρι της “Κυρά Φανερωμένης”, πολιούχου του νησιού, βρίσκεται 4 χμ ΝΔ από την πόλη της Λευκάδας, λίγο έξω από το χωριό Φρύνι. Σε ιδιαίτερο κτίριο της Μονής στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο που δημιουργήθηκε το 2006.

Στους χώρους του εκτίθενται κειμήλια του μοναστηριού και εκθέματα τοπικής εκκλησιαστικής τέχνης και παράδοσης, που προέρχονται από παλαιότερες μονές του νησιού που δεν λειτουργούν πια και από διάφορους ναούς. Τα εκθέματα καλύπτουν μία μεγάλη περίοδο, από την εποχή της Τουρκοκρατίας (1479-1684) έως και την ενσωμάτωση της νήσου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1864.

Ο κύριος όγκος των εκθεμάτων αποτελείται από έργα Επτανήσιων και Λευκαδίων ζωγράφων και είναι κυρίως μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και τμήματα τέμπλων (δεσποτικές εικόνες, επιστύλια, θυρόφυλλα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πολλά εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από την βιβλιοθήκη της μονής, με σπάνιες και παλαιές εκδόσεις Ελλήνων και ξένων τυπογράφων των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Αξιόλογα επίσης είναι και τα ποικίλα έργα αργυροχοΐας, κυρίως σταυροί αγιασμού, δισκοπότηρα, κανδήλες, δίσκοι, επενδύσεις εικόνων και ευαγγελίων. Τέλος, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων αποτελούν ποικίλα άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών, καθώς και μία αξιόλογη σειρά αντιμηνσίων που χρονολογούνται από τον 18ο -19ο αιώνα.

Είναι ανοιχτό καθημερινά (09:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00).
Είσοδος: Δωρεάν.
Πληροφορίες: +30.26450 21105   +30.26450 21305.

Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου “Μορίνα”

via: imli.gr

via: imli.gr

Στον υπόγειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μονής Φανερωμένης λειτουργεί από το 2011 το Ναυτικό Μουσείο του αρχιμουσικού Νίκου Θάνου “Μορίνα”, που δώρισε 60 περίπου χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα καραβιών και ναυτικών εργαλείων. Πρόκειται για ξυλόγλυπτες απομιμήσεις διαφόρων διαστάσεων κινέζικων και αιγυπτιακών καραβιών, τριηρέων, γαλέρων, ναυαρχίδων, και άλλων. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν ομοιώματα της Κιβωτού του Νώε, της ναυαρχίδας της Κλεοπάτρας στο Άκτιο, του Τιτανικού, του Αβέρωφ κ.α. Όλα είναι δημιουργήματα του δωρητή.

Ο Νίκος Θάνος “Μορίνας” γεννήθηκε το 1930 στην Λευκάδα. Διετέλεσε Αρχιμουσικός στον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο “Ορφέα” Λευκάδας, στην Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας, στην Φιλαρμονική Αμφιλοχίας και στην Μαντολινάτα του “ΑΠΟΛΛΩΝΑ” Καρυάς.

Είναι ανοιχτό καθημερινά (09:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00).
Είσοδος: Δωρεάν.
Πληροφορίες: +30.26450 21105   +30.26450 21305

Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Σφακιωτών

mouseio kavalou

via: lefkada.gr

Το Μουσείο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2004 από τον πρώην καποδιστριακό Δήμο Σφακιωτών και λειτουργεί στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο στον Κάβαλο. Το κτήριο του σχολείου βρίσκεται στην άκρη του χωριού, μέσα σε μια πευκόφυτη αυλή με όμορφη θέα στα χωριά των Σφακιωτών και στην Λαγκάδα (κατάφυτη χαράδρα που οδηγεί στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Νικήτα). Η αυλή του μουσείου αποτελεί έναν ευχάριστο χώρο με παιδική χαρά και γήπεδο καλαθοσφαίρισης ενώ υπάρχουν και μουσειακά κομμάτια παραδοσιακής τέχνης. Την ονομασία “Κοντομίχειο” οφείλει στον μεγάλο λαογράφο Πανταζή Κοντομίχη που γεννήθηκε στον Κάβαλο.

Τα εκθέματα φιλοξενούνται στην ενιαία και ευρύχωρη αίθουσα του κτηρίου καθώς και σε έναν μικρότερο χώρο στο ίδιο επίπεδο. Ο κύριος όγκος των εκθεμάτων του Μουσείου ανήκει στην συλλογή του Ανδρέα Λάζαρη. Ο Ανδρέας Λάζαρης βραβεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την συμβολή του στην λαογραφική μελέτη και έρευνα και την διαρκή προσφορά του στην διατήρηση και διάσωση της ελληνικής και ιδιαίτερα της Λευκαδίτικης παράδοσης. Διαθέτει μια συλλογή 2500 περίπου αντικειμένων που αφορούν σε παραδοσιακά εργαλεία και επαγγέλματα.

Επίσης, εκτίθεται μικρότερη σε όγκο συλλογή του αειμνήστου Χρήστου Κατωπόδη, που αφορά κυρίως παραδοσιακά υφαντά και φορεσιές της περιοχής και φιλοξενείται σε ειδικό ξεχωριστό χώρο. Στις δύο αυτές συλλογές προστέθηκαν εξαρχής και εξακολουθούν να προστίθενται αντικείμενα που προσφέρουν αυθόρμητα πολλοί Σφακισάνοι.

Τα εκθέματα, χωρίζονται σε τρεις ενότητες:

Η πρώτη και μεγαλύτερη σε όγκο από πλευράς αντικειμένων αφορά τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο της αίθουσας όπου σε ειδικές προθήκες παρουσιάζονται σειρές εργαλείων που αναφέρονται σε συγκεκριμένα παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες ως εξής: βαγενάς (βαρελάς), γεωργός, κουλουράς, κοσκινάς, λιθοξόος (ή πετροκόπος), καλαντζής (γανωματής), κουρέας, λούστρος, ξυλουργός, ξυλοκόπος, οικοδόμος, πεταλωτής, σητάς, τσαγκάρης, τσιγκριάς (τσικρί = λανάρι για κατεργασία μαλλιού προβάτου). Επίσης, παρουσιάζονται υλικά που αναφέρονται στην ελαιουργία, στην αμπελουργία, στα εκκλησιαστικά σκεύη, στην στρατιωτική ζωή, στον καλλωπισμό καθώς και ορισμένα έγγραφα που αφορούν κυρίως τον καθημερινό βίο των κατοίκων.

Η δεύτερη ενότητα που παρουσιάζεται σε ειδικό υπερυψωμένο πατάρι φιλοξενεί τα σχετικά με την παραδοσιακή λευκαδίτικη οικία και περιλαμβάνει σκεύη, εργαλεία, υφαντά καθώς και φούρνο.

Η τρίτη ενότητα που αφορά κυρίως την συλλογή Χρήστου Κατωπόδη περιέχει φορεσιές και υφαντά της περιοχής Σφακιωτών Λευκάδας.

Συνήθως είναι επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας πριν το επισκεφθείτε καλέστε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας στο +30 26450 26635.
Είσοδος: Δωρεάν.

Μουσείο Φωνογράφου – Γραμμοφώνου – Ραδιοφώνου στην Καρυά

mouseio radiofonou karia

photo: Thanasis Katopodis

Το Μουσείο ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 στην Καρυά από τον συλλέκτη Χρήστο Βλάχο (Ζλούμη). Στον περίπου 100 τ.μ. χώρο του εκτίθεται τμήμα της μεγάλης συλλογής του που αποτελείται από φωνογράφους (μάλιστα είναι στην κατοχή του και ένας από τους πέντε φωνογράφους του Έντισον),  850 ραδιόφωνα “λαμπάτα”, και νεότερα μέχρι την δεκαετία του ΄60, 170 γραμμόφωνα, 100 πικάπ, μπομπινόφωνα, 10 Juke box, χιλιάδες δίσκοι γραμμοφώνου και 45 στροφών, παλιά μουσικά όργανα, έπιπλα γραμμοφώνου κ.α. και γενικά μηχανήματα αναπαραγωγής ήχου. Ο Χρήστος Βλάχος ξεκίνησε να συλλέγει αντικείμενα το 1962, με σκοπό να ιδρύσει μουσείο στο χωριό του, την Καρυά Λευκάδας.

Είσοδος: € 3

Μουσείο Μουσικοφιλολογικού Ομίλου “Απόλλων” Καρυάς

Τμήμα της έκθεσης του μουσείου του Απόλλων Καρυάς

Τμήμα της έκθεσης του μουσείου του Απόλλωνα Καρυάς

Ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος “Ο Απόλλων” Καρυάς ιδρύθηκε το 1956 και έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα πλούσια διαδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Θεατρικές παραστάσεις (μέχρι το 1996), Μουσική Σχολή (μέχρι το 2000), Χορευτικό τμήμα, Αναπαράσταση του Χωριάτικου Γάμου (τριήμερη, από το 1979 μέχρι και σήμερα), Γιορτή Ριγανάδας (από το 1984 μέχρι σήμερα).

Το μουσείο ιδρύθηκε το 2012 με στόχο την διάσωση και προβολή της πολιτιστικής ιστορίας του Ομίλου και στεγάζεται σε αίθουσα του ισογείου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καρυάς. Στα εκθέματα του υπάρχουν παραδοσιακές στολές από όλη την Λευκάδα και ιδιαίτερα από το ορεινό της τμήμα, αποκόμματα εφημερίδων, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, τιμητικές πλακέτες, βραβεία και αναμνηστικά από τα ταξίδια και τις συμμετοχές του “Απόλλωνα” σε πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός νησιού.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Ομίλου και δωρεές κατοίκων της Καρυάς.

Η επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο είναι δωρεάν και πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους υπεύθυνους του Ομίλου στα τηλέφωνα: +30.2645041388 και +30.69322221524.

Λαογραφική έκθεση Απόλλωνα

Άποψη της έκθεσης

Μετά από 60 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Καρυάς «ΑΠΟΛΛΩΝ» εγκαινιάζει τον Ιούνιο του 2017 την λαογραφική έκθεση του που φιλοξενείται στα γραφεία του ομίλου, στο ισόγειο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καρυάς.

Η έκθεση αποτυπώνει το εσωτερικό οικίας περασμένων δεκαετιών, με έπιπλα εποχής, υφαντά, εργόχειρα, χειροποίητα ενδύματα, εργαλεία, καρσάνικα κεντήματα, οικιακά σκεύη κ.α.

Τα εκθέματα προέρχονται από τα νοικοκυριά των Καρσάνων που προσέφεραν στον Απόλλωνα για την υλοποίηση της έκθεσης.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στα τηλέφωνα: +30.2645041388 – +30.6972849195.

Επισκέψιμο Μελισσοκομείο “Μέλι 51”

Ο χώρος του επισκέψιμου μελισσοκομείου "Μέλι 51"

Ο χώρος του επισκέψιμου μελισσοκομείου “Μέλι 51”

Το μοναδικό επισκέψιμο μελισσοκομείο/μουσείο μελιού του νησιού “Μέλι 51” βρίσκεται στον δρόμο Παλαιοκατούνας -Νεοχωρίου, 2,2 χμ από το Νυδρί, και δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Σολδάτο. Η λειτουργία του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να ξεναγηθεί στον μαγικό κόσμο της μέλισσας και του μελιού.

Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντίγραφα αρχαιοελληνικών λίθινων κυψελών, παραδοσιακά μελισσοκόφινα από καλάμι, ξύλινες σύγχρονες κυψέλες, πλήθος εργαλείων του μελισσοκόμου και κήπο με μελισσοκομικά φυτά.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει επίσης παρακολούθηση του τρόπου εργασίας των μελισσών μέσα από γυάλινες κυψέλες και της παραγωγής του μελιού, καθώς και επιθεώρηση στα μελίσσια φορώντας μελισσοκομικές φόρμες.

Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα προϊόντα και υποπροϊόντα του μελιού και τις ευεργετικές ιδιότητές του και να γευτεί μελένιες γεύσεις στο πωλητήριο του “Μέλι 51”.

Το μουσείο δε λειτουργεί προσωρινά.

Ιστοσελίδα: www.meli51.gr

Επισκέψιμο Οινοποιείο “Λευκαδίτικη Γη”

 Άποψη του επισκέψιμου οινοποιείου "Λευκαδίτικη Γη"

Άποψη του επισκέψιμου οινοποιείου “Λευκαδίτικη Γη”

Το οινοποιείο “Λευκαδίτικη Γη” ξεκίνησε το 2000 και στεγάστηκε αρχικά στο χωριό “Σύβρος” και στην συνέχεια σε ιδιόκτητο χώρο στο 8ο χλμ του επαρχιακού δρόμου Νυδριού-Βασιλικής, λίγο πριν την διασταύρωση με τα Σύβοτα.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους του όπου εκτίθενται παλαιά εργαλεία οινοποίησης και αγροτικά μηχανήματα, αλλά και στο σύγχρονο οινοποιείο όπου παρακολουθούν την παραγωγική διαδικασία της οινοποίησης, την παλαίωση και την εμφιάλωση του κρασιού. Παράλληλα ανατρέχουν στην ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης στη Λευκάδα καθώς περπατούν ανάμεσα στους αμπελώνες και τον βοτανικό κήπο του που περιλαμβάνει αρωματικά φυτά.

Στο κτιριακό συγκρότημα του οινοποιείου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος γευσιγνωσίας και πωλητήριο.

Στην “Λευκαδίτικη Γη” υπάρχει κι ένας μικρός αλλά πλήρης μουσειακός χώρος αφιερωμένος στο λάδι και στην παραγωγή του και ένα ζωήλατο ελαιοτριβείο.

Η επίσκεψη είναι δωρεάν και πραγματοποιείται τις εξής μέρες και ώρες:
Μάιος, Ιούνιος: καθημερινά εκτός Κυριακής 10.00-15.00
Ιούλιος, Αύγουστος μέχρι και Σεπτέμβριο: καθημερινά 10.00-20.00
15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου, εκτός Κυριακής: καθημερινά 10.00-15.00
Άλλες ώρες μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας: τηλ: +30.2645039139

Μουσείο Ελιάς “Fabbrica”

Μικρό ιδιωτικό μουσείο που βρίσκεται στον Σύβρο, ένα γραφικό χωριό της Νότιας Λευκάδας.

Το μουσείο στεγάζεται σε κτίριο που ήταν παλαιότερα ελαιοτριβείο και ανήκει στην οικογένεια Τσαρλαμπά, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες του νησιού. Το κτίριο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το 1997 (ΦΕΚ 876/Β/2-10-1997). Αποτελεί μέρος ενός κτιριακού συγκροτήματος που περιλαμβάνει σπίτια, στάβλους, αποθήκες λαδιού και σιτηρών κ.λ.π. και βρίσκεται στο μέσον του οικισμού. Το παλαιό ελαιοτριβείο κτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 1800 από τους προγόνους του σημερινού ιδιοκτήτη και ήταν σε λειτουργία αδιάλειπτα μέχρι το 1978. Στην αρχή λειτούργησε σαν ιπποκίνητο, στην συνέχεια με μηχανή ντίζελ και τέλος με ηλεκτρικό κινητήρα.

Αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως Μουσείο Ελιάς προσεγγίζοντας πολιτισμικά το πολύτιμο προϊόν και παρουσιάζει τις παραδοσιακές τεχνικές της παραγωγής του.

Στο μουσείο υπάρχει χώρος γευσιγνωσίας όπου προσφέρονται για δοκιμή προϊόντα ελιάς καθώς και άλλα τοπικά ποιοτικά προϊόντα (κρασί, λικέρ, γλυκόξινη μαρμελάδα πιπεριάς κλπ).

Το Μουσείο και ο εξοπλισμός του αποτελούν έξοχο παράδειγμα:
α) Αγροτικής παράδοσης
β) Προ-βιομηχανικής τεχνολογίας και
γ) Αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Πληροφορίες: +30.2645039447 +30,6986090413

Θαλασσινό Μουσείο Λυγιάς

Μικρό θεματικό μουσείο που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Λυγιάς. Δημιουργήθηκε το 1991 στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Για δέκα ολόκληρα χρόνια οι μαθητές – γόνοι και απόγονοι αλιεργατών – κάτω από την ενθάρρυνση και επίβλεψη του πρώην Διευθυντή κ. Ζήκου εμπλούτιζαν τη συλλογή των εκθεμάτων.

Σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του είναι η γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο της θάλασσας και η έγερση του ενδιαφέροντος για την διεύρυνση των γνώσεων τους. Στόχος του είναι η διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών στη διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ανάπτυξη και  καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές, στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του.

Στα εκθέματα του μπορεί κανείς να δει λείψανα θαλάσσιων οργανισμών από τον κόλπο του  Δρέπανου όπως όστρακα, ταριχευμένα ψάρια, αχινούς της άμμου κ.α. Επίσης υπάρχουν εκθέματα που προέρχονται από τις μακρινές θάλασσες της Πολυνησίας όπως κοράλλια, ψάρια σκαντζόχοιροι, αστερίες, χτένια της Αφροδίτης κ.λπ. Το σπανιότερο έκθεμα είναι τα έμβρυα του ψαριού Κεντρόνι, ενός  καρχαριοειδούς με ιδιαίτερο τρόπο αναπαραγωγής.

Σχολεία και οι φορείς μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο, μετά από συνεννόηση με τον Διευθυντή του σχολείου, και να ξεναγηθούν από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

Πληροφορίες στη σελίδα του Δημοτικού Σχολείου Λυγιάς [εδώ]
Τηλέφωνα: +30.26450 71243   Φαξ:+30.26450 71088   E-mail: mail@dim-lygia.lef.sch.gr

Θαλασσινό Μουσείο (Μουσείο Πτεροφάλαινας) στον Καστό

Πηγή: Kastos Marine Museum ”Home of the fin whale”, Facebook page

Στο μικρό νησάκι Καστός, που υπάγεται διοικητικά στη Λευκάδα και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της, δημιουργήθηκε το Μάιο του 2018 ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο με το όνομα: Kastos Marine Museum “Home of the fin whale”.

Μοναδικό έκθεμα του, όχι μόνο για το Ιόνιο αλλά και για όλο τον Ελλαδικό χώρο αποτελεί ο σκελετός της πτεροφάλαινας (Balaenoptera physalus), που ξεβράστηκε το φθινόπωρο του 1979 στον Καστό, αλλά και σφουγγάρια, αχινοί, αστερίες, καβούρια, βαλσαμωμένα ψάρια, οστρακόδερμα, μια χελώνα καρέτα-καρέτα, μια υπέροχη συλλογή από κοχύλια, όπως επίσης φωτογραφικό υλικό με σχετική πληροφόρηση.

Στο μουσείο υπάρχει σε οθόνη η προβολή μικρού μήκους βίντεο με εικόνες από θαλάσσια ζωή.
Περισσότερα δείτε [εδώ].

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως 21:00 τους θερινούς μήνες
Το κόστος της επίσκεψης είναι:
> για μεμονωμένους επισκέπτες 3€
> για παιδιά 2€
> για groups 2,5€
> για σχολεία 2€
> για τους κατοίκους και καταγώμενους από τον Καστό η είσοδος είναι δωρεάν

Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30.6979700200 & +30.6976352165 και [εδώ].

error: Alert: Content is protected !!