header image
standard-title Μόνιμες Εκθέσεις

Μόνιμες Εκθέσεις

Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Τμήμα της Λευκαδιακής Πινακοθήκης

Τμήμα της Λευκαδιακής Δημοτικής Πινακοθήκης

Η Πινακοθήκη φιλοξενείται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας από το 2010. Είναι έκτασης 140 τ.μ. και χωρίζεται σε ισόγειο και ανώγειο τμήμα. Φιλοξενεί έργα Λευκάδιων, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Κατεβάστε από [εδώ] το Λεύκωμα για την Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη.

Αγγ. Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδα
Πληροφορίες: +30 2645022620, fax: +30 2645026715

Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν

Άποψη της κεντρικής αίθουσας του Ιστορικό Κέντρου Λευκάδιου Χερν

Άποψη της κεντρικής αίθουσας του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν

Ο Λευκάδιος Χερν είναι ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας. Γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1850. Ο πατέρας του ήταν Ιρλανδός στρατιωτικός ιατρός που υπηρετούσε στη Λευκάδα, κατά την διάρκεια της βρετανικής κατοχής των Επτανήσων και η μητέρα του Ελληνίδα ευγενούς καταγωγής από τα Κύθηρα. Το όνομα που του δόθηκε ήταν Πατρίκιος Λευκάδιος Χερν. Μεγάλωσε στην Ιρλανδία, έζησε ως μετανάστης στην Αμερική και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μία ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Αποχωρίστηκε τους γονείς του όταν ήταν μικρός και συνεχώς ταξίδευε, χωρίς να αποκτήσει ποτέ προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση.

Το μουσείο, το πρώτο  στον  Ευρωπαϊκό χώρο αφιερωμένο στον συγγραφέα, εγκαινιάσθηκε με την ονομασία Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, στις 4 Ιουλίου 2014 και φιλοξενείται σε αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Το Μουσείο περιλαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις του, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Επίσης περιλαμβάνει φωτογραφίες και κείμενα αλλά και εκθέματα από τις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν καθώς και από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του. Τα εκθέματα δόθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο από τον συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου.

Για τη δημιουργία του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν» το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάστηκε με τους δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku και Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda.
Την είσοδο της αίθουσας του Ιστορικού Κέντρου κοσμεί το γλυπτό με τον τίτλο “Lafcadio Hearn—Odyssey of an Open Mind” του διάσημου Γιαπωνέζου γλύπτη Masaaki Noda.

Α. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου 1, Λευκάδα
Πληροφορίες:  +30.2645026635, +30. 2645026715   fax: +30.264026715
www.lefkasculturalcenter.gr

Αίθουσα Τάκη Ευσταθίου

Άποψη της Αίθουσας Τάκη Ευσταθίου

Άποψη της Αίθουσας Τάκη Ευσταθίου

Αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας αφιερωμένη στον συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου, που χάρισε κομμάτια της συλλογής του για να δημιουργηθεί το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν στον ίδιο χώρο.

Η αίθουσα φιλοξενεί πίνακες των μεγάλων Ιαπώνων καλλιτεχνών S. Guanda και Masaaki Noda. Επίσης ένα πουκάμισο ζωγραφισμένο στο χέρι από τον Masaaki Noda. Ο συλλέκτης δώρισε ακόμα στο Πνευματικό Κέντρο δύο μεταξοτυπίες του Στάμου και μια της Χρύσας, μεταξοτυπίες του Έλληνα γλύπτη Θεόδωρου και μια μεταξοτυπία του Λεκκάκη. Ακόμη πολλά βιβλία πολιτισμού και τέχνης των έργων του Λευκάδιου Χέρν, αφίσες και άλλα.

Αγγ.Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδα
Πληροφορίες:  +30.2645026635, +30. 2645026715   fax: +30.264026715
www.lefkasculturalcenter.gr

Τριενάλε Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και Ex-Libris

Η αίθουσα Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και Ex-Libris

Η αίθουσα Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και Ex-Libris

Μια ιδιαίτερη και σχεδόν άγνωστη μορφή τέχνης στο ελληνικό κοινό παρουσίασε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας το 2005 και το 2008 με τη διοργάνωση Διεθνών Τριενάλε Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και EX LIBRIS. Πρόκειται για υψηλής στάθμης σύγχρονα μικροχαρακτικά ex – libris .

Ιδρυτικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ο Λευκαδίτης Χαράκτης Γιάννης Γουρζής, ο φιλότεχνος-συλλέκτης Βασίλης Ζευγώλης και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Γλένης.

Το Θέμα της Πρώτης Τριενάλε EX LIBRIS ήταν «ΒΙΒΛΙΟ». Η αφορμή ήταν η συλλογή 40.000 εντύπων που αφορούν στη Λευκάδα και βρίσκονται στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη του Δήμου Λευκάδας.

Το Θέμα της Δεύτερης Τριενάλε EX LIBRIS ήταν «Μουσική». 296 χαράκτες από 37 χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας με 566 έργα. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μιχάκη Αρφαρά (χαράκτης, καθηγητής Χαρακτικής στην ΑΣΚΤΑ), Γιάννη Γουρζή (χαράκτης καθηγητής στην ΑΣΚΤΑ), Kati Mahrt (χαράκτρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Hildesheim- Γερμανία), Δημήτρη Παυλόπουλο (ιστορικός τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Βασίλης Ζευγώλης (συλλέκτης ex-libris, βιοχημικός) επέλεξε 476 ex-libris από 247 καλλιτέχνες από 31 χώρες.

Τα έργα σήμερα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Κατεβάστε [εδώ] σε ψηφιακή μορφή το Λεύκωμα που αφορά στις εκθέσεις EX LIBRIS

Έκθεση φωτογραφιών του Fritz Berger

Επίσκεψη μαθητών στην έκθεση φωτογραφιών του Fritz Berger

Επίσκεψη μαθητών στην έκθεση φωτογραφιών του Fritz Berger

Ο Fritz Berger, με την ειδικότητα του κηπουρού, ανήκε στο ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Χριστιανικής Ειρηνευτικής Βοήθειας (CFD) και πήρε μέρος μαζί με άλλους εθελοντές στο πρόγραμμα βοήθειας που διοργανώθηκε σε χωριά της νοτιοανατολικής Λευκάδας κατά τη διάρκεια των ετών 1962 – 1972.

Το πρόγραμμα αφορούσε τις τότε κοινότητες Άγιο Πέτρο, Κομηλιό, Χορτάτα και Νικολή και άλλα μεμονωμένα χωριά. Οι εθελοντές της οργάνωσης, νοσηλευτές, δάσκαλοι, γεωργοί, οικοδόμοι κλπ βοήθησαν τους κατοίκους των χωριών να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους βασιζόμενοι την ενασχόληση τους με τη γη και με παραδοσιακές τέχνες, μαθαίνοντας τους νέες καλλιέργειες και τεχνικές ενώ παράλληλα φρόντιζαν για την υγεία, την εκπαίδευση αλλά και την ψυχαγωγία τους.

Ο Fritz Berger με την φωτογραφική του μηχανή απαθανάτισε στιγμές της καθημερινότητας, της εργασίας, της ξεκούρασης των κατοίκων, αλλά και εικόνες του νησιού. Το φωτογραφικό του αρχείο αποτελεί πολύτιμη πηγή για την εποχή εκείνη καθώς μας παρουσιάζει εικόνες που οι περισσότεροι αγνοούσαμε.

Η έκθεση φωτογραφιών στεγάζεται στο αίθριο του Διοικητηρίου Λευκάδας και εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2016.

Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 14.30
Είσοδος ελεύθερη

error: Alert: Content is protected !!