header image
standard-title Μόνιμες Εκθέσεις

Μόνιμες Εκθέσεις

Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη

Τμήμα της Λευκαδιακής Πινακοθήκης

Τμήμα της Λευκαδιακής Δημοτικής Πινακοθήκης

Η Πινακοθήκη φιλοξενείται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας από το 2010. Είναι έκτασης 140 τ.μ. και χωρίζεται σε ισόγειο και ανώγειο τμήμα. Φιλοξενεί έργα Λευκάδιων, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Κατεβάστε από [εδώ] το Λεύκωμα για την Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη.

Αγγ. Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδα
Πληροφορίες: +30 2645022620, fax: +30 2645026715

Συλλογή Μεταβυζαντινών εικόνων

vivliothiki-agiografies copy

Άποψη της έκθεσης

Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λευκάδας, στην οδό Ροντογιάννη 11, στην Πλατεία Μαρκά. Περιλαμβάνει εικόνες επτανησιακής τεχνοτροπίας σημαντικών αγιογράφων όπως των Δοξαρά, Πατσαρά, Ρούσσου, Βεντούρα, Γαζή κ.α., καθώς και εικόνες Ρωσικής Τέχνης. Οι εικόνες προέρχονται από μονές και ναούς του νησιού, πολλά από τα κτίρια των οποίων έχουν καταστραφεί, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.  Επίσης, στην συλλογή περιλαμβάνονται και ιερά άμφια, εκκλησιαστικά βιβλία και άλλα θρησκευτικά κειμήλια από τον 16ο αιώνα και μετά.

Ώρες Κοινού:
Τρίτη 11:00 – 19:00
Τετάρτη – Παρασκευή 8.30΄ – 14.30΄
Σάββατο 8.30΄-13.30΄

Είσοδος: Δωρεάν.

Πληροφορίες:
26450-22502  Fax.: 26450-21047
e-mail: vivllefk@sch.gr και mail@vivl-lefkad.lef.sch.gr
lefkaslibrary.gr

Αίθουσα Τάκη Ευσταθίου

Άποψη της Αίθουσας Τάκη Ευσταθίου

Άποψη της Αίθουσας Τάκη Ευσταθίου

Αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας αφιερωμένη στον συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου, που χάρισε κομμάτια της συλλογής του για να δημιουργηθεί το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν στον ίδιο χώρο.

Η αίθουσα φιλοξενεί πίνακες των μεγάλων Ιαπώνων καλλιτεχνών S. Guanda και Masaaki Noda. Επίσης ένα πουκάμισο ζωγραφισμένο στο χέρι από τον Masaaki Noda. Ο συλλέκτης δώρισε ακόμα στο Πνευματικό Κέντρο δύο μεταξοτυπίες του Στάμου και μια της Χρύσας, μεταξοτυπίες του Έλληνα γλύπτη Θεόδωρου και μια μεταξοτυπία του Λεκκάκη. Ακόμη πολλά βιβλία πολιτισμού και τέχνης των έργων του Λευκάδιου Χέρν, αφίσες και άλλα.

Αγγ.Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδα
Πληροφορίες:  +30.2645026635, +30. 2645026715   fax: +30.264026715
www.lefkasculturalcenter.gr

Τριενάλε Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και Ex-Libris

Η αίθουσα Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και Ex-Libris

Η αίθουσα Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και Ex-Libris

Μια ιδιαίτερη και σχεδόν άγνωστη μορφή τέχνης στο ελληνικό κοινό παρουσίασε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας το 2005 και το 2008 με τη διοργάνωση Διεθνών Τριενάλε Χαρακτικής Μικρού Μεγέθους και EX LIBRIS. Πρόκειται για υψηλής στάθμης σύγχρονα μικροχαρακτικά ex – libris .

Ιδρυτικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ο Λευκαδίτης Χαράκτης Γιάννης Γουρζής, ο φιλότεχνος-συλλέκτης Βασίλης Ζευγώλης και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Γλένης.

Το Θέμα της Πρώτης Τριενάλε EX LIBRIS ήταν «ΒΙΒΛΙΟ». Η αφορμή ήταν η συλλογή 40.000 εντύπων που αφορούν στη Λευκάδα και βρίσκονται στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη του Δήμου Λευκάδας.

Το Θέμα της Δεύτερης Τριενάλε EX LIBRIS ήταν «Μουσική». 296 χαράκτες από 37 χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας με 566 έργα. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Μιχάκη Αρφαρά (χαράκτης, καθηγητής Χαρακτικής στην ΑΣΚΤΑ), Γιάννη Γουρζή (χαράκτης καθηγητής στην ΑΣΚΤΑ), Kati Mahrt (χαράκτρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Hildesheim- Γερμανία), Δημήτρη Παυλόπουλο (ιστορικός τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Βασίλης Ζευγώλης (συλλέκτης ex-libris, βιοχημικός) επέλεξε 476 ex-libris από 247 καλλιτέχνες από 31 χώρες.

Τα έργα σήμερα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Κατεβάστε [εδώ] σε ψηφιακή μορφή το Λεύκωμα που αφορά στις εκθέσεις EX LIBRIS

Έκθεση φωτογραφιών του Fritz Berger

Επίσκεψη μαθητών στην έκθεση φωτογραφιών του Fritz Berger

Επίσκεψη μαθητών στην έκθεση φωτογραφιών του Fritz Berger

Ο Fritz Berger, με την ειδικότητα του κηπουρού, ανήκε στο ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Χριστιανικής Ειρηνευτικής Βοήθειας (CFD) και πήρε μέρος μαζί με άλλους εθελοντές στο πρόγραμμα βοήθειας που διοργανώθηκε σε χωριά της νοτιοανατολικής Λευκάδας κατά τη διάρκεια των ετών 1962 – 1972.

Το πρόγραμμα αφορούσε τις τότε κοινότητες Άγιο Πέτρο, Κομηλιό, Χορτάτα και Νικολή και άλλα μεμονωμένα χωριά. Οι εθελοντές της οργάνωσης, νοσηλευτές, δάσκαλοι, γεωργοί, οικοδόμοι κλπ βοήθησαν τους κατοίκους των χωριών να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους βασιζόμενοι την ενασχόληση τους με τη γη και με παραδοσιακές τέχνες, μαθαίνοντας τους νέες καλλιέργειες και τεχνικές ενώ παράλληλα φρόντιζαν για την υγεία, την εκπαίδευση αλλά και την ψυχαγωγία τους.

Ο Fritz Berger με την φωτογραφική του μηχανή απαθανάτισε στιγμές της καθημερινότητας, της εργασίας, της ξεκούρασης των κατοίκων, αλλά και εικόνες του νησιού. Το φωτογραφικό του αρχείο αποτελεί πολύτιμη πηγή για την εποχή εκείνη καθώς μας παρουσιάζει εικόνες που οι περισσότεροι αγνοούσαμε.

Η έκθεση φωτογραφιών στεγάζεται στο αίθριο του Διοικητηρίου Λευκάδας και εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2016.

Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 14.30
Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Χωριάτικο Γάμο

Το δρώμενο  της «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ», που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές  εκδηλώσεις  στο Νομό της Λευκάδας, πραγματοποιείται από το 1979 ανελλιπώς το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου στην Καρυά. Το 1954 γίνεται για πρώτη φορά «Η Αναπαράσταση του Χωριάτικου Γάμου» στην πλατεία της Καρυάς και παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα έθιμα του γάμου από την πρώτη ως την τελευταία μέρα.  Σύσσωμο το χωρίο συμμετέχει στην κορυφαία αυτή εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε τη σπίθα για τον προγραμματισμό των Γιορτών Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα μιας και βασίστηκε στην ιδέα του ο Αντώνη Τζεβελέκη, ο οποίος ήταν εμπνευστής των Γιορτών Λόγου και Τέχνης Λευκάδας.

Ο Χωριάτικος Γάμος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Καρσάνο ζωγράφο – αγιογράφο Βασίλειο Χ. Κατωπόδη, δημιουργό των μοναδικών πινάκων που αναπαριστούν τα κυριότερα μέρη του δρώμενου, όπως τα “καρφώματα”, το “πλύσιμο των μαλλιών”, τα “προζύμια”, το “φόρτωμα των κρεββατιών”, προσωπογραφίες κατοίκων της Καρυάς καθώς στιγμές της καθημερινότητας.

Η έκθεση ζωγραφικής φιλοξενείται στην αίθουσα Α στο ισόγειο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καρυάς. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στα τηλέφωνα 2645041388 – 6972849195

error: Alert: Content is protected !!