Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Ορισμός ακτίνας
post-title Οι “κρυφοί” καταρράκτες της Λευκάδας

Οι “κρυφοί” καταρράκτες της Λευκάδας

Οι “κρυφοί” καταρράκτες της Λευκάδας

Οι “κρυφοί” καταρράκτες της Λευκάδας

Η Λευκάδα που οι περισσότεροι γνωρίζουν, είναι το νησί των εκπληκτικών παραλιών. Πασίγνωστες, πανέμορφες, άγριες και ταυτόχρονα ειδυλλιακά προσιτές, μαγεύουν και κλέβουν τις εντυπώσεις.

Όμως πέρα από αυτές, το νησί κρύβει μυστικά και φυσικές ομορφιές που ο επισκέπτης δε φαντάζεται. Είναι προικισμένο από εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσίες, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα του.

Ας ξεχωρίσουμε εδώ κάποια μυστικά, μυστικά υδάτινα και εντυπωσιακά.

Πρόκειται για τους καταρράκτες που έχει η Λευκάδα και που σε καλούν όλες τις εποχές του χρόνου, να ακολουθήσεις και να μελετήσεις το μαγικό ταξίδι της ζωογόνου δύναμης του νερού από τις πηγές  μέχρι τη θάλασσα.

Τα μικρά αλλά πανέμορφα και κάποιες φορές ιδιαίτερα θορυβώδη και δυνατά ποτάμια του νησιού, πηγάζουν από τα ψηλά βουνά της Λευκάδας και δημιουργούν υδάτινα μνημεία της φύσης στο πέρασμα τους. Το νερό, πολύτιμο στοιχείο ζωής, ποτίζει την άγρια βλάστηση αλλά και τα χωράφια των αγροτών, σχηματίζει εκπληκτικούς καταρράκτες σε πολύ περισσότερα σημεία από όσα φαντάζεστε καθώς παράλληλα τροφοδοτεί τις αναρίθμητες πηγές του νησιού που αποτελούσαν το κέντρο της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.

Dimosaris27

Ο μεγάλος καταρράκτης του Δημοσάρη

Οι πιο γνωστοί είναι αυτοί του Δημοσάρη, δυτικά του Νυδριού. Πολυδιαφημισμένοι, όχι άδικα, αφού πρόκειται για μια πανέμορφη τοποθεσία με εντυπωσιακούς καταρράκτες, με κάθετους και πολυποίκιλους σχηματισμούς βράχων τόσο ψηλά πάνω από το μονοπάτι, στους λόφους που το περιβάλλουν, όσο και μέσα στην κοίτη του ποταμού. Τα ορμητικά νερά του δημιουργούν γλυπτά μοντέρνας τέχνης στο πέρασμα τους και με την επαφή τους με τα βράχια. Ο Δημοσάρης δέχεται πλήθος κόσμου όλες τις εποχές του χρόνου. Πηγάζει κοντά στο χωριό Πλατύστομα και στην πορεία του συναντά μικρότερους χείμαρρους από τις γύρω περιοχές και καταλήγει στην διαμορφωμένη για περίπατο τοποθεσία δυτικά του οικισμού της Ράχης. Εκεί σχηματίζει τον περίφημο καταρράκτη του και άλλους μικρότερους, πριν καταλήξει στη θάλασσα στο Νυδρί.

Dimosaris26

Τμήμα της διαδρομής στο φαράγγι του Δημοσάρη

Πλακόστρωτο μονοπάτι κατά μήκος της ροής των νερών και μικρά ξύλινα γεφυράκια σε οδηγούν ανάμεσα σε πλατάνια, στο μεγάλο αυτό καταρράκτη που μπορείς να απολαύσεις ένα δροσερό μπάνιο στις μικρές φυσικές πισίνες που διατηρούν νερό ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο.

Τη βόλτα σας μπορείτε να συνδυάσετε με καφέ στη δροσερή καφετέρια Πλάτανος, στην είσοδο της διαδρομής και φαγητό στο κοσμοπολίτικο Νυδρί.

katarrakteslefkadas08

Ο μεγάλος καταρράκτης της Ακόνης

Στο ύψος του οικισμού Επίσκοπος, (και ανατολικά των Σφακιωτών και του κάμπου της Καρυάς), υπάρχουν οι άγριας ομορφιάς καταρράκτες της Ακόνης. Σε ένα παρθένο τοπίο εξωτικής ομορφιάς, παράλληλα με τα νερά του χειμάρρου που τροφοδοτούν την ομώνυμη πηγή, συναντάς μια σειρά από σπάνια αγριολούλουδα του νησιού, πυκνόφυτη βλάστηση, ερείπια από νερόμυλους και οι ήχοι της φύσης αποτελούν την καλύτερη μουσική υπόκρουση που θα μπορούσες να έχεις.

katarrakteslefkadas04

Υπέροχα αγριολούλουδα στην κοιλάδα της Ακόνης

Καταρράκτες υπάρχουν σε δύο σημεία. Ο μεγάλος καταρράκτης και ο πιο εντυπωσιακός πέφτει με ορμή από μεγάλο ύψος και δημιουργεί μικρή φυσική και πολύ δροσερή λιμνούλα. Σε κοντινό σημείο ο μικρότερος, λιγότερο εντυπωσιακός ως προς το ύψος του, δεν χάνει και πολύ σε ομορφιά.

katarrakteslefkadas07

Ο μικρός καταρράκτης της Ακόνης

Η περιοχή της Ακόνης είναι δυσπρόσιτη και είναι δύσκολο να προσεγγίσεις τους καταρράκτες χωρίς οδηγό. Ωστόσο είναι εκεί, για τους λάτρεις της περιπέτειας.

katarrakteslefkadas09

Ο καταρράκτης της πηγής του Αντελικού

Στο ημιορεινό χωριό Σύβρος, συναντάμε πολλές πηγές καθώς οι χείμαρροι της περιοχής δημιουργούν στη διαδρομή τους υπέροχες τοποθεσίες με πυκνή βλάστηση, μικρούς καταρράκτες και ονειρικά μονοπάτια. Στα βόρεια του χωριού και στο δρόμο που οδηγεί στο  χωριό Άγιο Ηλία, θα βρείτε την πηγή Αρχοντικό. Μέσα στο Σύβρο, το μικρό φαράγγι και τις πηγές της Κερασιάς με πλατάνια και κισσούς που υδροδοτούν τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο που λειτουργεί στην περιοχή ως καφέ. Ενώ λίγο νοτιότερα, το πάρκο της Δάφνηςένας όμορφα διαμορφωμένος περίπατος με πλακόστρωτο μονοπάτι θα σας κάνει να πιστέψετε ότι είστε σε νεραϊδότοπο.

katarrakteslefkadas11

Η παλιά πηγή του Αντελικού

Καταρράκτη εδώ θα βρείτε στην όμορφη διαδρομή που οδηγεί στην πηγή του  Αντελικού. Τα νερά πέφτουν από μικρό ύψος, αλλά δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα, μέσα στο καταπράσινο τοπίο.  Η ευρύτερη περιοχή διατηρούσε 24 νερόμυλους, ενώ κάποια από τα ερείπια τους υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

katarrakteslefkadas01

Από τους καταρράκτες του Ρουπακιά. Φωτογραφία Πάνος Καρούτσος

Λίγο δυτικότερα στα ριζά των Σταυρωτών, το εντυπωσιακό όρος της νοτιοδυτικής Λευκάδας, υπάρχει το φαράγγι του Ρουπακιά, που διασχίζεται από τον ομώνυμο χείμαρρο που είναι ο μεγαλύτερος στο νησί με μήκος 15 χμ. Οι πηγές του βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μ ανάμεσα από τα χωριά Κομηλιό και Χορτάτα και χύνεται στον κόλπο της Βασιλικής. Κατά μήκος του υπήρχαν δυο φράγματα, παλιό πέτρινο γεφύρι, νερόμυλοι και σχηματίζει καταρράκτες σε δυο σημεία του. Δέχεται επίσης τα νερά μικρότερων χειμάρρων της περιοχή. Η πυκνή βλάστηση του αποτελείται από πλατάνια, δάφνες, κυπαρίσσια κ.α.

Αξίζει σε έναν τόπο που επισκέπτεσαι να αναζητάς αυτό που τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Και τα νερά των ποταμών της Λευκάδας, δημιουργούν ξεχωριστές τοποθεσίες.

Δε μένει παρά να τις γνωρίσετε στην επόμενη επίσκεψή σας στο νησί.

error: Alert: Content is protected !!