header image
standard-title Κεντρική Λευκάδα

Κεντρική Λευκάδα

Άποψη της ορεινής Λευκάδας

Άποψη της ορεινής Λευκάδας – Φωτογραφία: Κώστας Σούνδιας

Λευκάδα δεν είναι μόνο οι παγκοσμίου φήμης παραλίες. Η Λευκάδα είναι πολύ περισσότερα. Είναι τα όμορφα γραφικά ορεινά και ημιορεινά χωριά, είναι τα μαγευτικά βουνά της, τα γόνιμα οροπέδια της, η γεμάτη μυστικά και θαύματα φύση της.

Η κεντρική Λευκάδα είναι ένα κομμάτι του νησιού που αξίζει ιδιαίτερα την προσοχή σας. Όποια εποχή του χρόνου και να την επισκεφτείτε, κρύβει μαγεία που αξίζει να τη ζήσετε!

Το Go Lefkas προτείνει μια ορεινή διαδρομή που ουσιαστικά διαπερνά την Λευκάδα στο κέντρο της από το βορρά μέχρι το νότο. Όπως και κάθε προτεινόμενη διαδρομή μας, έχει πολλές εναλλακτικές προτάσεις να προσφέρει και αξίζει να επαναληφθεί πολλές φορές για να μπορέσετε να γνωρίσετε την ομορφιά του νησιού μας.

Θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σας για τη στενότητα του δρόμου σε πολλά σημεία, καθώς πρόκειται για μια διαδρομή στον κυρίως ορεινό όγκο του νησιού, με μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

Πρόκειται για μια διαδρομή περίπου 30-35 χμ. από την πόλη της Λευκάδας, μέχρι το χωριό του Σύβρου, μέσω του κεντρικού επαρχιακού οδικού άξονα του νησιού. Η διάρκεια της, με μέση ταχύτητα οδήγησης και χωρίς τις ενδιάμεσες στάσεις, είναι περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο. Ωστόσο, σε μια τέτοιου είδους διαδρομή, γνώμη μας είναι να μην υπολογίζετε χιλιόμετρα και ώρα, αλλά να αφεθείτε σε μια χαλαρή βόλτα που θα σας ταξιδέψει μέσα από τις δεκάδες εναλλαγές των τοπίων που θα συναντήσετε, σε ένα υπέροχο τόπο απαράμιλλης ομορφιάς.

Με αφετηρία την πόλη της Λευκάδας ξεκινά η διαδρομή μας ακολουθώντας το δρόμο για Σφακιώτες/Καρυά.

Στην πρώτη μεγάλη στροφή, αφήνοντας τον κάμπο της πόλης πίσω μας και αμέσως μετά την διασταύρωση με την Απόλπαινα, συναντάμε δεξιά μας ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού, το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς Οδηγήτριας, που η ιστορία του ξεκινά ήδη από τον 11ο αι. Το καθολικό της μονής δεν είναι επισκέψιμο.

Ο δρόμος έχει αρκετές στροφές και η διαδρομή είναι ανηφορική. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρώτου τμήματος της διαδρομής, σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να κάνετε αρκετές στάσεις για να φωτογραφίσετε την θέα που σε πολλά σημεία ανοίγεται μπροστά σας.

Η πρώτη προτεινόμενη στάση και για τη θέα αλλά και για ιστορικούς λόγους είναι στη θέση Μπόζα και στο μνημείο για την εξέγερση των χωρικών της Λευκάδας κατά των Άγγλων το 1819. Από το σημείο διακρίνεται καθαρά όλο το βόρειο τμήμα του νησιού (η πόλη της Λευκάδας με την είσοδο του νησιού, η λιμνοθάλασσα και η τεράστια παραλία της Γύρας), οι ακαρνανικές και ηπειρώτικες ακτές, αλλά και τα ψηλά βουνά της Ηπείρου.

Mhme

Το μνημείο στην θέση Μπόζα

Ακριβώς πριν το μνημείο, ένας δρόμος αριστερά σας οδηγεί στο φαράγγι της Μέλισσας, μια νεραϊδένια τοποθεσία και μια διαδρομή που θα πρέπει να μπει στα επόμενα σχέδια σας για επίσκεψη.

Στη συνέχεια συναντάμε τα πρώτα χωριά του κεντρικού τμήματος του νησιού, τους Σφακιώτες. Πέντε χωριά που κρατάνε το χρώμα και την παράδοσή τους. Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Κάβαλος, Πινακοχώρι.

Γενική άποψη των χωριών των Σφακιωτών

Γενική άποψη των χωριών των Σφακιωτών

Αμέσως μετά την τελευταία δεξιά στροφή του δρόμου, στο Σπανοχώρι, προτείνουμε μια μικρή παράκαμψη ακολουθώντας την πινακίδα αριστερά σας, για τον ναό του Προφήτη Ηλία και το σπηλαιώδες εικονοστάσι του Αγίου Στεφάνου. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, αλλά στενός. Από τον Προφήτη Ηλία (στην Λευκάδα απαντάται ως “άγιος” και όχι ως “προφήτης”), θα θαυμάσετε την εκπληκτική θέα που ήδη περιγράψαμε.

Ο ναός του Προφήτη Ηλία με τα ιστορικά πηγάδια του

Ο ναός του Προφήτη Ηλία με τα ιστορικά πηγάδια του

Από κει ακολουθώντας με προσοχή το μικρό βραχώδες μονοπάτι θα φτάσετε στο σπηλαιώδες εικονοστάσι του Αγίου Στεφάνου σε μόλις πέντε λεπτά. Από την ανατολική πλέον πλευρά του λόφου ανοίγεται μπροστά σας η θέα των χωριών Καρυώτες, Κατούνα, Λυγιά, Νικιάνα και οι απέναντι ακαρνανικές ακτές.

Το σπηλαιώδες εικονοστάσι του Αγίου Στεφάνου

Το σπηλαιώδες εικονοστάσι του Αγίου Στεφάνου

Αμέσως μετά το χωριό Λαζαράτα, στο τέλος της μεγάλης ευθείας, στα δεξιά ο δρόμος στρίβει προς τον Κάβαλο. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο σχολείο του χωριού, με σπάνια λαογραφικού ενδιαφέροντος εκθέματα. Αν βρεθείτε Κυριακή μεσημέρι στο χωριό μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακούς μεζέδες και ντόπιο κρασί στο τοπικό κατάστημα στην πλατεία του χωριού.

Συνεχίζοντας την διαδρομή σας με κατεύθυνση προς την Καρυά, θα συναντήσετε τον οικισμό Φρυά όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στα τραπεζάκια της πλατείας δίπλα από τα ιστορικά πηγάδια που βρίσκονται εκεί.

Αφήνοντας πίσω τους Σφακιώτες και ακολουθώντας τη διαδρομή προς Καρυά, το επόμενο χωριό οι Πηγαδισάνοι σας προσφέρουν άπλετη θέα στον κάμπο της Καρυάς. Στα μέσα του χωριού μπορείτε να ακολουθήσετε τον κατηφορικό δρόμο αριστερά σας, που θα σας οδηγήσει στο γεφύρι Μάρκους, ένα πέτρινο γεφύρι που στέκει εκεί από τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Το πέτρινο γεφύρι Μάρκους, στους Πηγαδισάνους

Το πέτρινο γεφύρι Μάρκους, στους Πηγαδισάνους

Θα επιστρέψετε στο κεντρικό οδικό δίκτυο και μόλις στα τρία λεπτά θα προσεγγίσετε την Καρυά, το κεφαλοχώρι του νησιού, χτισμένο σχεδόν στο κέντρο του. Θα αφιερώσετε κάμποση ώρα εδώ. Θα περιηγηθείτε στις γειτονιές και στις πολλές εκκλησίες του και θα επισκεφτείτε τα δυο μουσεία του.

Το Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου κεντήματος Μαρία Κουτσοχέρω και το Μουσείο Φωνογράφου, Γραμμοφώνου και Ραδιοφώνου. Φυσικά θα γνωρίσετε την περίφημη καρσάνικη βελονιά, θα θαυμάσετε τα αριστουργηματικά κεντήματα και θα προμηθευτείτε σίγουρα κάποιο από αυτά. Μην παραλείψετε να  προμηθευτείτε λαθύρια, ένα ιδιαίτερο όσπριο που βγαίνει στον κάμπο της Καρυάς. Στη συνέχεια θα ξεκουραστείτε στην πλατανοσκέπαστη πλατεία της απολαμβάνοντας φαγητό ή καφέ.

Η Καρυά από ψηλά και το λιβάδι της στο βάθος - Φωτο: Θ. Κατωπόδης

Η Καρυά από ψηλά και το λιβάδι της στο βάθος – Φωτο: Θ. Κατωπόδης

Προαιρετικά μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο και να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Λιβάδι (κάμπο), μια παράκαμψη για την οποία θα πρέπει να αφιερώσετε περίπου μία ώρα, για τη διαδρομή μέχρι εκεί, την περιήγησή σας στους χώρους του μοναστηριού και την επιστροφή σας στην Καρυά.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη στο λιβάδι της Καρυάς - Φώτο: Ι.Μ.Λ.Ι

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη στο λιβάδι της Καρυάς – Φώτο: Ι.Μ.Λ.Ι

Προαιρετικά μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον παλιό οικισμό Ρεκατσινάτα (απόσταση περίπου δέκα λεπτών) πάνω από την Καρυά που εγκαταλείφτηκε πριν μερικές δεκαετίες.

Στη συνέχεια, βγαίνοντας από την ανατολική πλευρά του χωριού, ακολουθείτε το δρόμο για Εγκλουβή.

Από πολλά σημεία του δρόμου μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στα ανατολικά του νησιού, το βουνό των Σκάρων με τα χωριά του (Αλέξανδρος, Κολυβάτα)*, τα Πλατύστομα, το Νυδρί και τα περίφημα Πριγκηπονήσια, μέχρι το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό.

Το χωριό Πλατύστομα στο κατάφυτο βουνό των Σκάρων

Το χωριό Πλατύστομα με την υπέροχη θέα στα Πριγκιπονήσια

Το χωριό της Εγκλουβής, το ορεινότερο του νησιού, σε υψόμετρο 730 μέτρων, θα σε υποδεχτεί φιλικά. Στην πλατεία του, κάτω από τα πλατάνια, μικρά παραδοσιακά καφενεία προσφέρουν καφέ και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού. Το χωριό φημίζεται για τις φακές του που καλλιεργούνται στο οροπέδιο που θα συναντήσετε αμέσως μετά, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Εγκλουβή

Η Εγκλουβή όπως φαίνεται από ψηλά

Ακολουθώντας με προσοχή το στενό φιδίσιο δρόμο από το κέντρο του χωριού θα φτάσετε μετά από πέντε περίπου λεπτά στο εκπληκτικό οροπέδιο του Αγίου Δονάτου. Ένα τεράστιο οροπέδιο με φακοχώραφα, αμπέλια και σιτηρά. Στη διχάλα θα ακολουθήσετε το δρόμο αριστερά προς το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου και θα σταματήσετε μπροστά στο εκκλησάκι. Γύρω του θα παρατηρήσετε πέτρινες καλύβες που είναι διάσπαρτες στους λόφους και δημιουργούν έναν μικρό, εγκαταλελειμμένο πια οικισμό.

Βόλτος στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου

Βόλτος στο οροπέδιο της Εγκλουβής

Πρόκειται για τους βόλτους που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες της Εγκλουβής κατά τους θερινούς μήνες, όταν μάζευαν τις φακές και τα σιτηρά τους. Μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα τους και να δείτε τους χώρους τους. Στο μεγάλο αλώνι  με τα πηγάδια μπροστά από το εκκλησάκι γίνεται κάθε 6 Αυγούστου η γιορτή της φακής με τη φροντίδα του τοπικού συλλόγου.

Από εκεί, προαιρετικά, μπορείτε ακολουθώντας τη διαδρομή προς βορρά (δεξιά στη διασταύρωση που συναντήσατε λίγα μέτρα πιο πριν) να επισκεφτείτε το πανέμορφο κατάλευκο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του ομώνυμου βουνού. Από το σημείο η θέα προς την ανατολή κόβει την ανάσα. Στην επιστροφή σας στον Άγιο Δονάτο θα δείτε τις παλιές βάσεις του ΝΑΤΟ και τα ραντάρ στο ύψωμα ανατολικά τους. (Για την παράκαμψη αυτή θα πρέπει να αφιερώσετε μισή με μια ώρα).

Νατοϊκή Βάση της Λευκάδας

Η εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ

Από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου θα ακολουθήσουμε το δρόμο προς νότια. Στη διασταύρωση του δρόμου που θα συναντήσετε αμέσως μετά το εκκλησάκι θα επιλέξετε την αριστερή διαδρομή. Θα διασχίσετε όλο το οροπέδιο και λίγα λεπτά αργότερα θα φτάσετε σε μια σχισμή έχοντας τον ορεινό όγκο των Σταυρωτών μπροστά δεξιά σας και την Ελάτη αριστερά σας. Θα ακολουθήσετε το δρόμο για Άγιο Ηλία/Δήμο Απολλωνίων. Μπροστά σας ανοίγεται όλος ο νότος του νησιού κι αρχίζει η κατάβαση.

Χωράφια με καλλιέργειες φακής στο οροπέδιο της Εγκλουβής

Χωράφια με καλλιέργειες φακής στο οροπέδιο της Εγκλουβής

Ο δρόμος στο κομμάτι αυτό χρειάζεται την προσοχή σας καθώς συχνά παρατηρούνται μικρές κατολισθήσεις χαλικιών.

Σε δέκα περίπου λεπτά θα συναντήσετε το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το καμπαναριό του πάνω σε ένα βράχο λίγα μέτρα μετά. Θα προτείναμε με προσοχή να ανεβείτε από το σκαλισμένο μονοπάτι στην κορυφή του βράχου. Από κει η θέα είναι εκπληκτική. Μπροστά μας ο Άγιος Ηλίας, ο Σύβρος, ο κάμπος και ο κόλπος της Βασιλικής και όλη η ΝΑ πλευρά του νησιού, ενώ μακρύτερα οι ορεινοί όγκοι της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης.

Κατά τη διαδρομή στη συνέχεια θα περάσουμε από αμπελώνες και στην πορεία μας θα διακρίνουμε το χείμαρρο Καρούχα. Η ταχύτητα σας θα πρέπει να είναι μικρή καθώς σε μια αριστερή στροφή του δρόμου, λίγα μέτρα πριν το χωριό του Αγίου Ηλία, βρίσκεται στο κέντρο του δρόμου ένα πηγάδι βαμμένο με έντονο χρώμα. Θα ακολουθήσετε την υποχρεωτική πινακίδα που θα σας παραπέμψει δεξιά για την είσοδο στο χωριό ακολουθώντας ένα τσιμεντένιο, στενό, κατηφορικό δρόμο. Στο εικονοστάσι της Αγίας Κυριακής που θα συναντήσετε, θα ακολουθήσετε το δρομάκι αριστερά. Η στενότητα του δρόμου μέσα στο χωριό θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Ουσιαστικά πρόκειται για δρόμους που συνήθως χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Θα περάσετε από την κεντρική εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Αθανάσιο και την πλατεία με το καφενεδάκι και θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο για τα νότια του νησιού.

Κλείσιμο

Ο δρόμος στο χωριό του Αγίου Ηλία είναι απρόσιτος σε χαμηλά αυτοκίνητα.

Το χωριό του Αγίου Ηλία από ψηλά

Το χωριό του Αγίου Ηλία από ψηλά

Ο δρόμος μέχρι το χωριό του Σύβρου που είναι και ο τελικός προορισμός έχει αρκετές στροφές αλλά είναι ασφαλτοστρωμένος και βατός.

Στη διαδρομή μια πινακίδα θα σας πληροφορήσει ότι στα 300 μέτρα αριστερά σας είναι η πηγή Αρχοντικό, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε με τα πόδια, αφήνοντας το αυτοκίνητό σας στον κεντρικό δρόμο. Μια πετρόχτιστη βρύση και ψηλά πλατάνια θα σας δροσίσουν ευχάριστα. Η περιοχή από τον Άγιο Ηλία μέχρι και τον κάμπο της Βασιλικής διατρέχεται από τον χείμαρρο Καρούχα και κρατάει πολλά νερά ιδιαίτερα τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες. Υπάρχουν πολλές πηγές και παλιότερα πολλοί νερόμυλοι.

Η πηγή "Αρχοντικό"

Η πηγή “Αρχοντικό”

Το τελευταίο χωριό της διαδρομής μας είναι ο Σύβρος. Ένα καταπράσινο χωριό με πολλές πηγές, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε (Κερασιά, Δάφνη, Αντελικό). Κύριο χαρακτηριστικό τους τα πανύψηλα πλατάνια, η δροσιά και το υπέροχο κελάρυσμα του νερού, όλες τις εποχές του χρόνου, που θα σας ξεκουράσει.

Πηγή Κερασίας

Πηγή Κερασιάς

Μπορείτε να δροσιστείτε με έναν καφέ ή αναψυκτικό στον μοναδικό ανακαινισμένο νερόμυλο του χωριού που λειτουργεί ως καφετέρια. Στο χωριό λειτουργεί επίσης και το Μουσείο Ελιάς Fabbrica, μέσα σε έναν πανέμορφο αναπαλαιωμένο ιστορικό χώρο. Το χωριό σας δίνει πολλές επιλογές για φαγητό.

Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε πριν την επιστροφή σας για την πόλη, που θα προτείναμε να γίνει από την ανατολική πλευρά του νησιού μέσω Νυδριού. Εναλλακτικά μπορείτε να επεκτείνετε τη βόλτα σας μέχρι τη Βασιλική, γνωστό τουριστικό θέρετρο της νότιας Λευκάδας, ακολουθώντας τη διαδρομή προς τα νότια και περνώντας μέσα από το γόνιμο κάμπο της.

* Μια εναλλακτική πρόταση είναι να επισκεφτείτε κατά την έξοδο σας από την Καρυά τα όμορφα παραδοσιακά χωριά Πλατύστομα, Αλέξανδρο και Κολυβάτα. Πρόκειται για τρία πανέμορφα χωριά στις δυτικές παρυφές των Σκάρων, του βουνού με το μοναδικό στα Ιόνια νησιά δάσος από βελανιδιές και πολλά ιστορικά θρησκευτικά μνημεία, όπως το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς λίγο ανατολικότερα από τα Πλατύστομα, αυτό του Αγίου Γεωργίου κοντά στα Κολυβάτα και το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων στο δρόμο προς Νικιάνα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

error: Alert: Content is protected !!