header image
standard-title Κάστρα και Φρούρια

Κάστρα και Φρούρια

Κάστρο Αγίας Μαύρας

Το Κάστρο της Λευκάδας - Αγίας Μαύρας

Άποψη του εσωτερικού του κάστρου της Αγίας Μαύρας

Στην είσοδο του νησιού, δίπλα στην πλωτή γέφυρα, είναι χτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Το αρχικό “επιτείχισμα” (οχυρό), που έφτιαξε ο Ιωάννης Ορσίνι το 1300, έχοντας πάρει το νησί ως προίκα μετά το γάμο του με την κόρη του Νικηφόρου Α΄, και που είχε τη χρήση στρατιωτικού σταθμού, πήρε τη μορφή κάστρου από τον Κάρολο Α Τόκκο, ο οποίος το έκανε και μόνιμη κατοικία του.

Η ονομασία “Αγία Μαύρα” του κάστρου αλλά και της πόλης που αναπτύχθηκε μέσα και γύρω από αυτό και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού μέχρι τον 17ο αιώνα, πιθανόν προέρχεται από τους Ανδηγαυούς του Βαλτέρου Βριέννιου που κατάγονταν από την πόλη Sainte Maure της Γαλλίας, σε ανάμνηση της μακρινής πατρίδας τους.
Το κάστρο κατά τη διάρκεια των αιώνων υπέστη πολλές τροποποιήσεις και πήρε το σημερινό επταγωνικό του σχήμα από τους Τούρκους λίγο μετά το μισό του 16ου αιώνα.

Έχει εμβαδόν περίπου 25000 τμ και είναι επισκέψιμο από τη δυτική πύλη του. Στον εσωτερικό χώρο του διακρίνονται ερείπια κυρίως της εποχής της Ενετοκρατίας και στο βόρειο τμήμα του, ερείπια του ναού του Ι.Ν. Παντοκράτορα που χτίστηκε στη θέση τζαμιού από τον Μοροζίνι το 1684 κατά τη διάρκεια του Ενετοτουρικού Πολέμου.

Στο κάστρο υπήρχε μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Μαύρας που καταστράφηκε το 1810 καθώς οι Άγγλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν το νησί. Σήμερα στα νοτιοανατολικά του κάστρου υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Μαύρα και τον σύζυγό της Άγιο Τιμόθεο.

Η Αγία Μαύρα στο ομώνυμο κάστρο της Λευκάδας

Το τέμπλο του Ι.Ν. της Αγίας Μαύρας στο ομώνυμο κάστρο της Λευκάδας

Ο επισκέπτης θα περιηγηθεί ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου που θα τον ταξιδεύσουν σε άλλες εποχές. Από τις επάλξεις του θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη θέα του διαύλου, της πόλης και των λιμνοθαλασσών, αλλά και της απέραντης αμμουδιάς στα ΒΑ του κάστρου (Διαβασίδια). Κάθε εποχή στο κάστρο έχει τη μαγεία του. Οι εναλλαγές των χρωμάτων μέσα και στη γύρω φύση σε συνδυασμό με τα γεμάτα ιστορία απομεινάρια του, αποκαλύπτουν ένα πρόσωπο της Λευκάδας που λίγοι γνωρίζουν.

Στην εποχή της Τουρκικής κυριαρχίας (γύρω στα μέσα του 16ου αιώνα) τοποθετείται επίσης και η κατασκευή του περίφημου για την εποχή του Υδραγωγείου. Το νερό της Μεγάλης Βρύσης, πηγής στα νότια λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Λευκάδας, μεταφέρονταν με σωλήνες στο κάστρο στηριζόμενες πάνω σε ένα μάλλον στενό δρόμο  με 360 τόξα που περνούσε μέσα από τη λιμνοθάλασσα. Απομεινάρια της κατασκευής διακρίνονται στο Ιβάρι, δυτικά του σημερινού δρόμου που ενώνει το κάστρο με την πόλη.

Είναι επισκέψιμο καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Ώρες λειτουργίας: 8:00-15:00.

Κάστρο Γρίβα ή Τεκές

tekes_new

Εξωτερική άποψη του Κάστρου του Γρίβα

Τεκές θα πει μουσουλμανική μονή δερβίσιδων. Πρόκειται για το κάστρο λίγο πριν την είσοδο του νησιού στη διασταύρωση για τα χωριά Περατιά και Πλαγιά Ακαρνανίας. Μεταξύ 1684 (επί Ενετοκρατίας δηλ) και μέχρι το 1807, ήταν πιθανόν ορθόδοξη μονή, την οποία ο Αλή Πασάς μετέτρεψε σε φρούριο, στα πλαίσια της προσπάθειας του να κατακτήσει το νησί της Λευκάδας το 1807. Είναι επισκέψιμο.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου Πλαγιάς

καστρο αγίου γεωργίου_new

Εξωτερική άποψη του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου στην Πλαγιά, όπως φαίνεται από την πλευρά της Λευκάδας

Κάστρο κοντά στο χωριό Πλαγιά Ακαρνανίας, απέναντι από το χωριό Καρυώτες της Λευκάδας. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα μαζί με το προαναφερθέν Τεκέ και αποτέλεσε ορμητήριο του Αλή Πασά στην μη πετυχημένη τελικά προσπάθεια του να κατακτήσει τη Λευκάδα. Είναι επισκέψιμο. Βρίσκεται ένα χμ έξω από την Πλαγιά.

Οχυρό Αλεξάνδρου ή Torreta

torreta_new

Άποψη του οχυρού Αλεξάνδρου

Οχυρό στο νησάκι, πλέον, Φόρτι σε μικρή απόσταση από τις Νέες Αλυκές στους Καρυώτες. Κτίστηκε επί Ενετοκρατίας και ανακαινίστηκε το 1807 από τους Ρώσους, για να βοηθήσει την άμυνα του νησιού στην επίθεση που δεχόταν από τον Αλή Πασά. Εκείνοι του έδωσαν και το όνομα “Αλέξανδρος” προς τιμή του Τσάρου τους. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, αποτελούσε ιδιαίτερης σημασίας οχυρό για τον έλεγχο του στενού αυτού σημείου του περάσματος και εκτελούσε επίσης χρέη φρυκτωρίας και φάρου. Άλλες ονομασίες του νησιού είναι Τούρη ή Torreta (=πυργίσκος). Δεν είναι επισκέψιμο.

Οχυρό Κωνσταντίνος

oxiro_konstantinos_new

Τα απομεινάρια του οχυρού Κωνσταντίνος

Ένα μικρό οχυρό χτισμένο σε ένα μικρό κομμάτι ξηράς, στο δίαυλο της Λευκάδας. Λέγεται και Φορτίνο (Fortino = φυλάκιο), από το όνομα του νησιού. Βρίσκεται λίγο βορειότερα από το Φόρτι. Προϋπήρχε από τα χρόνια της Ενετοκρατίας που είχε την χρήση φάρου και φυλακίου και συγκρατούνταν σε αυτό η αλυσίδα που έκλεινε τη νότια είσοδο της λιμνοθάλασσας σε περίπτωση ανάγκης. Ανακατασκευάστηκε το 1804 από τους Ρώσους και πήρε το όνομα “Κωνσταντίνος” προς τιμή του αναδόχου του τότε τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου για να ενισχύσει την άμυνα του νησιού κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Αλή Πασά στη Λευκάδα. Ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο το 1993. Στη θέση αυτή σύμφωνα με το Doerpfeld, υπήρχε η ρωμαϊκή γέφυρα που ένωνε το νησί με την απέναντι ακαρνανική ακτή.

error: Alert: Content is protected !!