Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Ορισμός ακτίνας
post-title Η “ξελογιάστρα” πόλη της Λευκάδας

Η “ξελογιάστρα” πόλη της Λευκάδας

Η “ξελογιάστρα” πόλη της Λευκάδας

Η “ξελογιάστρα” πόλη της Λευκάδας

Είναι η πόλη τριών σημαντικών λογοτεχνών που γεννήθηκαν στην Λευκάδα, του Άγγελου Σικελιανού, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Λευκάδιου Χερν.

Πριν καλά ακόμα φτάσεις στο νησί, ξεπροβάλλει μπροστά σου η ιδιαίτερη γέφυρα, που συνδέει τη Λευκάδα με τον κορμό της Στερεάς Ελλάδας και είναι γνωστή, για το χαρακτηριστικό κλείσιμο και άνοιγμα, ανάλογα με τις ανάγκες του νησιού. Έτσι λοιπόν με το που περνάει κανείς τη γέφυρα, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι η γραφική πρωτεύουσα του νησιού.

Σοκάκι στην πόλη της Λευκάδας – Φωτο: Κώστας Σούνδιας

Στη συνέχεια, αν ακολουθήσετε την οδό Άγγελου Σικελιανού, που τρέχει κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας την αδιαμφισβήτητη γραφικότητα της Χώρας, καθώς βλέπετε τα παλιά διώροφα κτίρια με τις νεοκλασικές επιρροές να κοσμούν την προκυμαία.

Η πόλη της Λευκάδας έχει περισσότερα από 140 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα του 19ου αιώνα. Στο ιστορικό κέντρο και στις όμορφες πλατείες ξεχωρίζουν η εκκλησία Παναγιά των Ξένων και οι παλιές εκκλησίες του Αγίου Σπυριδώνα και του Χριστού Παντοκράτορα!

Πολλές παλιές εκκλησίες της πόλης είναι χτισμένες κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα και είναι τεχνοτροπίας «Μπαρόκ».  Λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής όλα σχεδόν τα καμπαναριά είναι μεταλλικά.

Εδώ βρίσκεται ο κεντρικός και πολυσύχναστος πεζόδρομος με τα δεκάδες καταστήματα, το λεγόμενο «Παζάρι», που καταλήγει στην κεντρική πλατεία – στην «καρδιά» της παλιάς πόλης – με τις καφετέριες και τα παλιά καφενεία των ναυτικών. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο  (και όλα τα μουσεία που στεγάζονται στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου) και το ενδιαφέρον μουσείο Φωνόγραφου!

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί μια όαση με τα στενά, γραφικά σοκάκια του, τα πολλά εμπορικά μαγαζιά, τα καφέ και εστιατόρια, καθώς και τα νεοκλασικά που θυμίζουν έντονα την περίοδο που το νησί βρισκόταν υπό την κατοχή των Ενετών. Τα καλοκαίρια, τα στενά πλημμυρίζουν από επισκέπτες, χρώματα και αρώματα από τα υπέροχα ανθισμένα μπαλκόνια των σπιτιών!

Θαυμάστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη Γύρα και σεργιανίστε στον εμπορικό πεζόδρομο, δίπλα από το αρχαίο βενετσιάνικο κανάλι!

Η Λευκάδα είναι ενδιαφέρουσα και από αρχαιολογικής απόψεως, με το Κάστρο της Αγίας Μαύρας να δεσπόζει στην είσοδο του νησιού, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες στους Μεσαιωνικούς χρόνους και σε παραμύθια με πριγκίπισσες και ιππότες.

Το Κάστρο της Λευκάδας - Αγίας Μαύρας

Άποψη του εσωτερικού του κάστρου της Αγίας Μαύρας

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της πρωτεύουσας, γευτείτε παραδοσιακές νοστιμιές, χαρείτε την ποδηλατάδα σας στην παραλία της Γύρας δίπλα στο σημαντικότερο υδροβιότοπο του νησιού, τη «λιμνοθάλασσα της Λευκάδας», και απολαύστε ρομαντικές περαντζάδες στα καντούνια του νησιού, συχνά τα καλολαιρινά βράδια υπό τον ήχο της κιθάρας και των μαντολίνων της Αγιομαυρίτικης Παρέας. (Αγία Μαύρα είναι το παλαιότερο όνομα της πόλης και του νησιού από την Αγία Μαύρα που εκκλησάκι της θα βρείτε μέσα στο κάστρο, στην είσοδο του νησιού).

by Giota Magkoura

Πηγή

error: Alert: Content is protected !!