header image
standard-title Γιορτές Λόγου και Τέχνης

Γιορτές Λόγου και Τέχνης

giortes logou kai texnis

Οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης οργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1955 (11-23 Αυγούστου), από τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο “Ορφέα”, τον Δήμο της Λευκάδας και τον Σύλλογο Λευκαδίων Αττικής μέσω του τότε προέδρου του Αντώνη Τζεβελέκη, μετά από τρίχρονη προετοιμασία. Από τότε πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 1974 που αναβλήθηκαν με αφορμή τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου.

Οι Γιορτές αποτέλεσαν την πρώτη προσπάθεια αποκέντρωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων από το κλεινόν άστυ των Αθηνών, καθώς ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο στον ελλαδικό χώρο, ενώ μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών αποτελούν έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.

Μέχρι το 1961 το παραπάνω τρίπτυχο των διοργανωτών είχε το σχεδιασμό, την οργάνωση και την επιμέλεια των γιορτών, με την συμβολή εξαιρετικών πνευματικών ανθρώπων του τόπου, με θεματικά αφιερώματα στο τοπικό και γενικότερα επτανησιακό πνευματικό περιβάλλον, με παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλες τις φάσεις των Γιορτών, μέχρι και σήμερα, προσαρμοσμένες κάθε φορά στις απαιτήσεις της εποχής).

Από το 1962 η έναρξη του Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας εμπλουτίζει τις γιορτές και από κει και πέρα κινούνται παράλληλα οι δυο διοργανώσεις στο χρόνο.

To νεοσύστατο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας αναλαμβάνει την οργάνωση των Γιορτών από το 1979, με στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας των κατοίκων του νησιού. Παράλληλα εγκαινιάζεται και καθιερώνεται η ελεύθερη συζήτηση με το κοινό και ο θεσμός της απονομής του μεταλλείου Ειρήνης (1983-1998).

Από το 1996 το “κεφάλαιο” του Λόγου αναλαμβάνει η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, με διοργανώσεις συνεδρίων και συμποσίων που σχετίζονται με ιστορικά και φιλολογικά θέματα της πολιτισμικής ιστορίας της Λευκάδας και των Επτανήσων.

Μέχρι σήμερα οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης αποτελούν το αποκορύφωμα των πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού στο νησί και περιλαμβάνουν κάθε μορφή τέχνης.

Κατά τη διάρκεια τους έχουν εμφανισθεί στη Λευκάδα μεγάλες ξένες ορχήστρες και χορωδίες, συνθέτες, σολίστες και σύνολα δωματίου. Τον Αύγουστο του 1964 εμφανίστηκε και τραγούδησε η αξεπέραστη Μαρία Κάλλας.

Στον τομέα του θεάτρου έχουν εμφανισθεί οι πιο γνωστοί ελληνικοί θίασοι καθώς και οι κρατικές σκηνές παρουσιάζοντας παραστάσεις από όλο το φάσμα του ελληνικού παγκόσμιου θεατρικού φάσματος. Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται και ξένοι θίασοι.

Στον τομέα του Λόγου έχουν συμμετάσχει Έλληνες δημιουργοί της ποίησης και της πεζογραφίας, κριτικοί τέχνης, επιστήμονες, ερευνητές κ.ά.

Στον τομέα του χορού και μέσω κυρίως του Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ έχουν παρουσιάσει έργα τους πολλά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα.

Ο θεσμός των “Γιορτών Λόγου και Τέχνης” υπήρξε αλλά και εξακολουθεί να είναι το όχημα που μέσα από ποικίλες πολιτιστικές διεργασίες προσδίδει στο νησί την ακτινοβολία που του αρμόζει και τοποθετεί την προσφορά του στον τομέα του πολιτισμού σε μια από τις πρώτες θέσεις στη χώρα μας.

Σήμερα εξακολουθεί να είναι πρωταρχική επιδίωξη των διοργανωτών η συνεχής αναβάθμιση των “Γιορτών” και του περιεχομένου τους αλλά και η διαρκής αναζήτηση νέων τρόπων για στέρεη και σύγχρονη υποδομή της λειτουργίας τους.

Τα εκάστοτε προγράμματα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας μπορούν οι επισκέπτες του Go Lefkas να παρακολουθούν στο Ημερολόγιο Εκδηλώσεων και σε σχετικές αναρτήσεις [εδώ].

error: Alert: Content is protected !!