Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Ορισμός ακτίνας
post-title Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας – Συνώνυμο του Πάσχα στη πόλη της Λευκάδας

Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας – Συνώνυμο του Πάσχα στη πόλη της Λευκάδας

Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας – Συνώνυμο του Πάσχα στη πόλη της Λευκάδας

Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας – Συνώνυμο του Πάσχα στη πόλη της Λευκάδας

Αναπόσπαστο κομμάτι των ημερών του Πάσχα στην πόλη, κυρίως, της Λευκάδας, αποτελεί η Φιλαρμονική Εταιρεία της.

Υπό τους ήχους της κορυφώνεται το Θείο Δράμα, το βράδυ της σχεδόν πάντα μελαγχολικής Μεγάλης Παρασκευής. Και στα πόδια των μουσικών της σπάνε με θόρυβο τα κεραμικά αγγεία για να δώσουν το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης και να σκορπίσουν μακριά τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας ιδρύθηκε το 1850, όταν μια μικρή ομάδα καλλιεργημένων Λευκαδιτών, που θεώρησαν ότι οι δυσκολίες της εποχής (κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, αλλά και η έλλειψη κεφαλαίου, ανθρωπίνου και υλικού) δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την πραγματοποίηση του οράματός τους. Έκπληξη επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι επικεφαλής σε αυτήν την πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Λευκάδας προσπάθεια ήταν μια γυναίκα, η Λαίδη Ντορίνα (Χρυσούλα) Καλκάνη – Πετριτσοπούλου (ιδιαίτερα προοδευτική και φιλόμουση γυναίκα και η πρώτη που κυκλοφορούσε μόνη της σε περιπάτους στην πλατεία και καθόταν στα καφενεία της εποχής). Οι υπόλοιποι ιδρυτές της (τουλάχιστον αυτά τα ονόματα έχουν διασωθεί) ήταν οι Πάνος Στεφανίτσης, Κων/νος Αλβανίτης, Τζώρτζης Καλκάνης, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (ο γνωστός ποιητής μας), Ευστάθιος Πηλίκας, Κων/νος Φίλιππας και Ευστάθιος Σούρμπης.

Η ΦΕΛ αποτελεί το αρχαιότερο πολιτιστικό σωματείο του νησιού, έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα λαμπρές σελίδες στην μακρόχρονη ιστορία της και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί ένα δραστήριο και πρωτοποριακό σωματείο που προσφέρει στον πολιτισμό του νησιού.

Η πρώτη εμφάνισή της πραγματοποιήθηκε την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα (11 Δεκεμβρίου 1852), με 31 μουσικούς, ξεκινώντας από την Πλατεία όπου ήταν το πρώτο Κατάστημά της, διασχίζοντας την αγορά μέχρι τον Άγιο Μηνά και επιστρέφοντας παιανίζοντας στην είσοδο του Αγίου Σπυρίδωνα, μετά τον Εσπερινό. Στη συνέχεια από τον εξώστη του Καταστήματός της και παρόλο το κρύο της εποχής συνέχισε να ψυχαγωγεί το κοινό που κατενθουσιασμένο την χειροκρότησε θερμά. Από τότε έπαιρνε μέρος σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούσαν τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του νησιού, όσες επέτρεπαν οι Άγγλοι κατακτητές την εποχή εκείνη, τα οικονομικά της δεδομένα κάθε φορά, αλλά και οι κοινωνικές ή πολιτικές συνθήκες ανά εποχή στη συνέχεια.

Η Φιλαρμονική παιάνισε πανηγυρικά στις 21 Μαΐου 1864, την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, παίρνοντας μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις από την υποστολή της Αγγλικής σημαίας, την έπαρση της Ελληνικής, αλλά και στις λαϊκές και επίσημες μέχρι αργά το βράδυ.

Το 1896, συμμετείχε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ένα πού σημαντικό γεγονός για την ιστορία της, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές και επαίνους. Η επιτυχία επαναλήφθηκε και το 1906 που επαναλήφθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα και μάλιστα ήταν η μοναδική από τα Επτάνησα φιλαρμονική που πήρε μέρος σε αυτούς.

Οι εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής στη Λευκάδα, δεν είχαν μόνο τη μορφή συναυλιών, αλλά διαλέξεων με πολύ σημαντικά θέματα και ομιλητές ανά εποχή και θεατρικών παραστάσεων.

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός της ιστορικής της πορείας είναι η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 1983. Η Φιλαρμονική έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις και εκτός νησιού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε Δεκέμβρη γιορτάζει με τριήμερες εκδηλώσεις τα “γενέθλια” της. Μάλιστα το περασμένο Δεκέμβριο (2016) γιόρτασε τα 166 χρόνια της με μια μεγαλειώδη συναυλία παρουσιάζοντας την όπερα “La Traviata” τόσο στο Λευκαδίτικο κοινό, όσο και στο κοινό των Αθηνών ένα μήνα μετά.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής συνοδεύει τον Επιτάφιο της Μητρόπολης της Λευκάδας (Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας) και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, υπό βροχή και κρύο πολλές φορές, θα παίξει στην κεντρική πλατεία της πόλης πένθιμα κομμάτια κλασσικής μουσικής μεγιστοποιώντας τη συγκίνηση του Θείου Δράματος με τους ντόπιους και επισκέπτες του νησιού να την καταχειροκροτούν ιδιαίτερα συγκινημένοι. Πρόκειται για τις πιο ειδυλλιακές και ατμοσφαιρικές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας που μένει στη μνήμη όλων όσων έχουν την τύχη να το έχουν παρακολουθήσει.

Περισσότερα για το Πάσχα στη Λευκάδα, δείτε εδώ.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, η Φιλαρμονική στην κεντρική αγορά της πόλης με πανηγυρική αυτή τη φορά διάθεση παιανίζει τον Εωθινό, εμβατήριο του Βαυαρού Αρχιμουσικού Α. Σάιλερ (1865) και στα πόδια των μουσικών της σπάνε πήλινα αγγεία αναβιώνοντας το έθιμο “το κομάτι”. Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: “Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεραμέως”. Με αυτό τον τρόπο σκορπά η θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας και καλωσορίζεται το νέο της Ανάστασης.

Πηγές: filarmoniki.gr, My Lefkada, “Φιλαρμονική Λευκάδος” (Ιστορική Πορεία 135 χρόνων) Τόμος Α΄& Β΄ ΕΛΜ, Αθήνα 1985 – 1986

error: Alert: Content is protected !!