header image
standard-title Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

festival

Το “Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ” της Λευκάδας ξεκίνησε το 1962 ως “Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών στη Λευκάδα”, σαν εκδήλωση των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, οι οποίες ήδη διοργανώνονταν στην πόλη της Λευκάδας από το 1955. Συμμετείχαν τρεις χώρες η Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Αντώνης Τζεβελέκης, που από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Λευκαδίων Αθηνών, με τη βοήθεια της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών και με την αρωγή του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου “Ορφέας” και άλλων παραγόντων του νησιού, υλοποίησε το όνειρό του να γίνει η Λευκάδα Κέντρο Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού.

Στόχος, μέχρι και σήμερα, του Φεστιβάλ είναι η προώθηση της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου, μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής, αλλά και από τις παραδόσεις και τους λαϊκούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από τη γλώσσα της φαντασίας και της δημιουργικότητας, οι λαοί του κόσμου συναντώνται κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα ανταλλάσσοντας τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης, έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους. Μέσα από τις εκφάνσεις της έκφρασης δρομολογούνται νέες μορφές ουσιώδους επικοινωνίας και συνεργασίας, με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της διαφορετικότητας, πέρα από πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και άλλες καταβολές.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας είναι ο παλαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στους τομείς του χορού και της μουσικής, της παγκόσμιας παραδοσιακής κληρονομιάς, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση.

Το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα συνήθως το δεύτερο δεκαπενθήμερο κάθε Αυγούστου (από Κυριακή σε Κυριακή), ξεκινώντας με την μεγάλη παρέλαση της ειρήνης και της φιλίας, την βραδινή τελετή έναρξης (1η Κυριακή) με την ολιγόλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων, τις σταδιακές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτάνει στο αποκορύφωμά του με την μεγαλειώδη τελετή λήξης, τις ανταλλαγές δώρων και τον τελικό χορό της ειρήνης από όλα μαζί τα συγκροτήματα την 2η Κυριακή.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες συγκροτήματα από όλο τον κόσμο καθώς και από τη χώρα μας και το νησί της Λευκάδας.

1962: το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών με τη συμμετοχή τριών χωρών, της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

1963: το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών της Λευκάδας, το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν συγκροτήματα από τις σοσιαλιστικές χώρες.

1964: το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών της Λευκάδας με την Μαρία Κάλλας να τραγουδά γεμάτη ενθουσιασμό στο πατάρι της σκηνής την άρια Καβαλερία Ρουστικάνα, συνοδευόμενη στο πιάνο από το νεαρό τότε μουσικό Κυριάκο Σφέτσα. Η Λευκάδα έγινε το επίκεντρο της Πανελλήνιας και Διεθνούς προβολής και του Παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

1965: ο Αντώνης Τζεβελέκης, ως πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, αποστέλλει προσκλήσεις σε 25 χορευτικά συγκροτήματα από τις Φιλιππίνες και την Ουγκάντα μέχρι τη Φιλανδία και την Πορτογαλία.

1966:  o Αντώνης Τζεβελέκης διοργανώνει το 7ο Διεθνές Συνέδριο της Amicale Folklorique Internationale, ενός διεθνούς οργανισμού φολκλορικών, στη Λευκάδα. Από 20 έως 26 Μαΐου, σύνεδροι και φολκλορικά συγκροτήματα από 12 χώρες βρίσκονται στο νησί για τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προεδρίας και της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου.

1966 -1967:  την οργάνωση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο ΕΟΤ μέσω της τοπικής επιτροπής τουρισμού.

1970: υπεύθυνος του Φεστιβάλ χρίζεται ο Γιάννης Αθηνιώτης, που συνεργάζεται με τον Δήμαρχο του Κοραβιλιέ της Γαλλίας και Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φολκλόρ, κ Κλεμάν.

1971-1973: η Λευκάδα είναι γνωστή πλέον ως Διεθνές Κέντρο Καλλιτεχνικών Φολκλορικών εκδηλώσεων και ως Εστία Συναδέλφωσης και Ειρήνης μεταξύ των Λαών.

1974: λόγω των τραγικών γεγονότων στην Κύπρο και της γενικότερης κατάστασης στην Ελλάδα το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ δεν πραγματοποιήθηκε.

1975: συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές χώρες και ο Αντώνης Τζεβελέκης επιστρέφει σαν υπεύθυνος του Φεστιβάλ ενώ την οργάνωση αναλαμβάνει ο Δήμος Λευκάδας.

1976: 16 συμμετοχές από καλλιτεχνικά συγκροτήματα με το Κονγκό της Κεντρικής Αφρικής να κλέβει τις εντυπώσεις.

1977: συμμετοχές από 9 χώρες.

1979: την οργάνωση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει το νεοσύστατο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας που συνεργάστηκε με το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του Αντώνη Τζεβελέκη μέχρι το θάνατό του το 1989.

1980: ο Δήμος Λευκάδας βραβεύει την προσφορά του Αντώνη Τζεβελέκη με επίσημη απονομή τιμητικού διπλώματος.

1983: ο Αλέξης Κωστάλας παρουσιάζει για πρώτη φορά το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ. Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ο παρουσιαστής του και η χαρακτηριστική φωνή του.

1984: το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ πραγματοποιείται πλέον στη πλατεία του Μαρκά και όχι στη κεντρική πλατεία της πόλης.

1989: το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας τιμά τη μνήμη του εμπνευστή και πρωτεργάτη του, Αντώνη Τζεβελέκη, ο οποίος απεβίωσε εκείνη τη χρονιά.

Δεκαετία του 1990: το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ πραγματοποιείται στο Ενετικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας στην είσοδο του νησιού με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

1992: το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ συμπληρώνει 30 χρόνια. Την ημέρα της έναρξής του πραγματοποιείται η τελετή Αδελφοποίησης της Λευκάδας με την πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ, η πρώτη αδελφοποίηση με Ελληνική πόλη που πραγματοποιεί το Ισραήλ.

1995:  στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας παρίσταται ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Απόστολος Κακλαμάνης (Λευκάδιος ο ίδιος), ο οποίος επαινεί το θεσμό του Φεστιβάλ και ζητά υποστήριξη για τη συνέχισή του.

1999: ο συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας αναλαμβάνει καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας και υπεύθυνος του Φεστιβάλ Φολκλόρ.

2000:  το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ επιστρέφει στην πόλη, στον χώρο του νεόκτιστου τότε Πολιτιστικού Μεγάρου πλάι στη λιμνοθάλασσα.

2001: το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ χάνει μια θρυλική μορφή του, τον Θρασύβουλο (Βούλη) Βρεττό, στενό συνεργάτη του Αντώνη Τζεβελέκη. Η επιτυχία του Φεστιβάλ είναι δεδομένη καθώς το παρακολουθούν: 40.000 θεατές από την παρέλαση της πρώτης Κυριακής μέχρι και την τελετή λήξης, 650.000 τηλεθεατές από την απ’ ευθείας μετάδοση της ΕΤ1 (χωρίς να υπολογίζουμε τον τεράστιο αριθμό τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο από την δορυφορική κάλυψη και πάλι της ΕΤ1), 780 καλλιτέχνες (χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π.) που συμμετείχαν στα 15 ξένα σύνολα. Μαζική είναι η προσέλευση του ντόπιου και ξένου κοινού που ομολογουμένως γεμίζει κάθε βράδυ επί οκτώ ολόκληρες μέρες το ανοιχτό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου καταχειροκροτώντας με ενθουσιασμό και επευφημώντας με θαυμασμό τα συγκροτήματα και την τέχνη των ερμηνευτών τους.

20032010: ο Βασίλης Θερμός, επί σειρά ετών γενικός έφορος και μέλος του Πνευματικού Κέντρου, αναλαμβάνει υπεύθυνος του Φεστιβάλ.

2004: έτος ορόσημο για την Ελλάδα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας μετουσιώνει τα ολυμπιακά ιδανικά της συναδέλφωσης των λαών και της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι συνδετικός κρίκος των εθνών και των πολιτισμών τους..

2005: το Φεστιβάλ τίθεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα, του κ. Κόφι Ανάν.

2012: συμπληρώνονται 50 ολόκληρα χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας μαζί με τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης αποτελούν για το νησί τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ δείτε στο Ημερολόγιο Εκδηλώσεων.

error: Alert: Content is protected !!