header image
standard-title Δυτική Λευκάδα

Δυτική Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι ένα μικρό σε έκταση νησί. Είναι όμως πολύ μεγάλο σε ομορφιά και μυστικά. Και αξίζει να το γυρίσεις από άκρη σε άκρη για να τα ανακαλύψεις.

Το golefkas προτείνει μια διαδρομή που αγκαλιάζει κατά το ήμισυ το νησί.
Διαδρομή που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διανύσει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των ακτών του, να γνωρίσει παραλίες, χωριουδάκια και “κρυμμένα” μυστικά.

Με αφετηρία την πόλη της Λευκάδας ξεκινάμε τη διαδρομή μας προς τις δυτικές ακτές του νησιού. Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή προς  Άγιο Νικήτα.

Ο τελικός προορισμός της διαδρομής μας είναι το ακρωτήριο του Λευκάτα με τον επιβλητικό του φάρο και τους μύθους που τον ακολουθούν χιλιάδες χρόνια τώρα. Η διαδρομή χωρίς τις προαιρετικές παρακάμψεις και στάσεις είναι 50 χλμ. και διαρκεί περίπου 1:30 ώρα.

Ενδιάμεσα όμως, η ομορφιά και οι πολλές επιλογές για μπάνιο, καφέ και φαγητό εμπεριέχουν τον ευχάριστο κίνδυνο να μη σας αφήσουν ποτέ να φτάσετε εκεί κάτω.

Ακολουθώντας τις πινακίδες προς Άγιο Νικήτα – Κάθισμα περνάμε την Απόλπαινα και αφήνουμε τον κάμπο της χώρας πίσω μας. Η θέα αριστερά μας ξεδιπλώνει όλη την ομορφιά του βόρειου τμήματος του νησιού αλλά και των απέναντι ακτών της Ηπείρου και της Ακαρνανίας.

Η πρώτη μας στάση ίσως επιβάλλεται να είναι στο Μοναστήρι της Φανερωμένης στο οποίο θα οδηγηθείτε ακολουθώντας την πινακίδα προς Ιερά Μονή Φανερωμένης στα δεξιά σας. Η πολιούχος του νησιού, σωστή βιγλάτορας σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της διαδρομής, επιβλέπει τον κάμπο και την είσοδο του νησιού. Ένας μικρός ζωολογικός κήπος θα ενθουσιάσει σίγουρα τους μικρούς μας φίλους, δυο μουσεία (Εκκλησιαστικό και Ναυτικό) και η ιερότητα του χώρου θα γεμίσει την στάση σας με γνώσεις και όμορφες εικόνες.

Η κεντρική είσοδος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης

Η κεντρική είσοδος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης

Στη συνέχεια της διαδρομής μας συναντάμε τους Τσουκαλάδες, ένα πανέμορφο χωριό με πολλές τουριστικές παροχές και ήσυχες παραλίες για το μπάνιο σας.

Τσουκαλάδες

Άποψη των Τσουκαλάδων

Αφήνοντας το χωριό πίσω μας, το πράσινο των πεύκων θα δημιουργήσει μια υπέροχη αντίθεση με τις πολλές αποχρώσεις του μπλε του Ιονίου, που θα ανοιχτεί πλήρως μπροστά σας στη θέση Βίγλα στα Πευκούλια, κλασική στάση για φωτογράφιση.

Πευκούλια

Η παραλία Πευκούλια από ψηλά

Η απέραντη παραλία φτάνει μέχρι τον παραδοσιακό και ταυτόχρονα απόλυτα τουριστικό Άγιο Νικήτα που μπορείτε ήδη να διακρίνετε. Μπορείτε να επιλέξετε μια σύντομη βουτιά για δροσιά στα Πευκούλια ή να κάνετε το διάλειμμά σας στον Άγιο Νικήτα.

Είναι το μοναδικό παραθαλάσσιο χωριό της δυτικής ακτής. Πανέμορφο, παραδοσιακό και ταυτόχρονα απόλυτα τουριστικό. Εδώ έχετε πολλές επιλογές να απολαύσετε τον καφέ σας ή και φαγητό, αλλά και το μπάνιο σας στην μικρή και όμορφη παραλία του οικισμού. Δυτικά του χωριού και με μονοπάτι μέσα από το δασώδη λόφο του (περίπου 20-25 λεπτά πεζοπορίας) ή με πλοιάριο από το λιμανάκι έχετε τη δυνατότητα προσέγγισης της περίφημης και μοναδικής ομορφιάς παραλίας του Μύλου, που όμως δεν σας προτείνουμε να το κάνετε εδώ για ευνόητους λόγους (θα ξεχαστείτε εκεί μέχρι το δειλινό).

Άγιος Νικήτας

Η παραλία του Αγίου Νικήτα

Το Κάθισμα, αμέσως μετά, δεν χρειάζεται συστάσεις. Με μια μικρή παράκαμψη δεξιά του δρόμου ακολουθώντας την πινακίδα στον ανηφορικό δρόμο, θα βρεθείτε σε μια από τις γνωστότερες, πιο οργανωμένες, αγαπημένες και με άπειρες επιλογές παραλία. Φωτογραφείστε την από ψηλά και μην αφεθείτε στις Σειρήνες της που σας καλούν να πάτε κοντά της. Η διαδρομή μας έχει ακόμα πολλά…

Κάθισμα

Τμήμα της παραλίας Κάθισμα

Από το Κάθισμα ξεκινά η “ανάβαση” προς τα πανέμορφα χωριά της δυτικής Λευκάδας. Ο επαρχιακός δρόμος οδηγεί και περνά μέσα από το Καλαμίτσι.

Η διαδρομή μας ωστόσο επιβάλλει μια επίσκεψη στα χωριά Δρυμώνα και Εξάνθεια. Θα τα προσεγγίσετε μέσω του δρόμου που θα συναντήσετε πριν το Καλαμίτσι αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα προς Δρυμώνα και Εξάνθεια.

Θα περάσετε πρώτα μέσα από τον Δρυμώνα, που την άνοιξη παίρνει ένα μοβ χρώμα από τις ανθισμένες κουτσουπιές. Παραδοσιακό και ήσυχο χωριό. Από τα παλαιότερα του νησιού, αποτελούσε κάποτε γειτονιά της Εξάνθειας. Περπατήστε στα δρομάκια του, πιείτε καφέ στο καφενεδάκι του, ανακαλύψτε τα πολλά εικονοστάσια του, αφεθείτε στην ηρεμία του.

Δρυμώνας

Άποψη του Δρυμώνα

Στη συνέχεια ακολουθείστε το δρόμο για Εξάνθεια. Στη διασταύρωση του δρόμου θα ακολουθήσετε τη δεξιά διαδρομή (η πινακίδα λέει προς Εξάνθεια και Βασιλική).

Η Εξάνθεια είναι ένα επίσης παραδοσιακό χωριό, με εκπληκτική θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Το χωριό είναι από τα παλαιότερα του νησιού. Γνώρισε μεγάλη ακμή από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου σαν ένα από τα σπουδαιότερα οινοπαραγωγικά χωριά του νησιού με δικό της οινοποιείο από το 1929 μέχρι και το 1952 που το αγόρασε το ΤΑΟΛ.

Εξάνθεια

Το χωριό της Εξάνθειας

Αν τα εξτρίμ σπορ είναι μέσα στην καθημερινότητα σας ή έστω θέλετε να τα εντάξετε, η Εξάνθεια σας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το “παρά πέντε” εκεί έχει τη βάση του και θα σας κόψει την ανάσα στην κυριολεξία. Μπορείτε να απολαύσετε στην αφετηρία του καφέ, φαγητό ή ποτό και να νιώσετε ότι είστε στα σύννεφα στην υπέροχη Ράχη, λόφο του χωριού με το ομώνυμο εστιατόριο.

Καλαμίτσι

Το Καλαμίτσι όπως φαίνεται από την Εξάνθεια

Ο δρόμος από την Εξάνθεια σας οδηγεί νότια. Το Καλαμίτσι και τις όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες του Αβάλι, Καβαλικευτά και Μεγάλη Πέτρα, μπορείτε να τα επισκεφτείτε προαιρετικά από την διασταύρωση που θα συναντήσετε στα δεξιά σας και σας οδηγεί εκεί (Καλαμίτσι 5 χλμ αναγράφει η οδική σήμανση).

Τα χωριά που θα συναντήσετε στη συνέχεια διαδέχονται το ένα το άλλο. Χορτάτα, Κομηλιό, Δράγανο, Αθάνι.

Τα Χορτάτα είναι ένα πολύ παλιό επίσης χωριό με το χρώμα και τις μνήμες του παρελθόντος έντονα ακόμα. Διαθέτει πολύ καλές επιλογές για φαγητό. Στο κέντρο του, στην πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο που έχει μια ολόκληρη σπηλιά στον κορμό του, μπορείτε να δροσιστείτε στα καφενεδάκια του.

Χορτάτα

Ο πλάτανος στην πλατεία στα Χορτάτα

Για τα τρία επόμενα χωριά, που αποτελούν και τα μοναδικά στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Αθάνι, Κομηλιό, Δράγανο, στρίβοντας δεξιά του κεντρικού επαρχιακού άξονα. Σε ένα από αυτά σίγουρα θα σταματήσετε να προμηθευτείτε μέλι. Η νοτιοδυτική Λευκάδα είναι φημισμένη γι’ αυτό.

Υπαίθρια πώληση μελιού

Υπαίθρια πωλήτρια μελιού στο Δράγανο

Το Κομηλιό είναι ένα νέο χωριό χτισμένο σε χαμηλότερη τοποθεσία σε σχέση με το παλιότερο που εγκαταλείφτηκε μετά από κατολισθήσεις.

Αμέσως μετά το Δράγανο. Εκεί γίνεται κάθε Αύγουστο η γιορτή του Μελιού που διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος και οι μελισσοκόμοι της περιοχής. Ακολουθώντας την πινακίδα στην αρχή του χωριού για την εκκλησία της Υπαπαντής θα φτάσετε αρχικά στο Πανωχώρι, παλιότερο οικισμό του χωριού, με το εξωκλήσι του Αγίου Ανατόλιου και στη συνέχεια την εκκλησία της Υπαπαντής με το υπέροχο καμπαναριό της, ένα από τα ομορφότερα του νησιού.

Δράγανο

Το Δράγανο από ψηλά

Από το Αθάνι, το τελευταίο χωριό στη διαδρομή, ξεκινούν οι πασίγνωστες παραλίες του νησιού. Ο Γιαλός και οι Εγκρεμνοί και το παγκοσμίου φήμης Πόρτο Κατσίκι. Μετά τον σεισμό του 2015 η πρόσβαση στην παραλία των Εγκρεμνών γίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο δια θαλάσσης.

Από δω και μετά επιλέγετε αν θα κάνετε το μπάνιο σας πρώτα στο Πόρτο Κατσίκι ή θα συνεχίσετε για το ακρωτήριο. Σε μεγάλο άπλωμα ανάμεσα στα πεύκα θα συναντήσετε τη διασταύρωση που σας οδηγεί σε 5 χλμ στο Πόρτο Κατσίκι δεξιά και σε 6 χλμ στο Ακρωτήριο αριστερά.

Εγρεμνοί

Η παραλία των Εκρεμνών και στο βάθος η παραλία του Γιαλού

Το Πόρτο Κατσίκι δεν χρειάζεται συστάσεις. Εκπληκτική άγριας ομορφιάς παραλία. Κάθετα βράχια που βουτάνε στη θάλασσα και μια απέραντη αμμουδιά που τη δροσίζει το απόλυτο τιρκουάζ του Ιονίου. Η παραλία είναι οργανωμένη σε μικρό κομμάτι της και διαθέτει χώρο στάθμευσης και καφετέριες για τα απαραίτητα και γρήγορα σνακ.

Πόρτο Κατσίκι

Η ξακουστή παραλία Πόρτο Κατσίκι

Η διαδρομή προς το ακρωτήριο θα σας μαγέψει με τα τοπία που θα συναντήσετε. Δεξιά σας το Ιόνιο με όλες τις αποχρώσεις του μπλε που δένει αρμονικότατα με κάθε απόχρωση του πράσινου και του γκρι των βράχων.

Ψαρόβαρκα πλέει παράληλα με το ακρωτήρι της Λευκάδας

Ψαρόβαρκα πλέει παράλληλα με το ακρωτήρι της Λευκάδας

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Νηρά λίγο πριν το τέλος της διαδρομής (υπάρχει πινακίδα που σας οδηγεί σε αυτό στη μοναδική διασταύρωση που θα συναντήσετε στην πορεία σας) θα κλέψει λίγο από το χρόνο σας. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, κάπου λίγο μετά το 1087 και το πέρασμα των λειψάνων του Αγίου από το νησί από τους Σταυροφόρους. Αποτέλεσε μεγάλο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο για τους κατοίκους των χωριών της δυτικής αλλά και της νότιας Λευκάδας. Από το 2013 λειτουργεί ως γυναικεία μονή και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη φιλοξενία των μοναχών, ξεναγούνται στο χώρο και μπορούν να προμηθευτούν χειροποίητα γλυκά και μαρμελάδες και μέλι της περιοχής.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Νηρά

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Νηρά

Στον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού υπάρχουν λίθινες κυψέλες που η κατασκευή τους χρονολογείται στη μυκηναϊκή περίοδο και η αρχική χρήση τους δεν είναι γνωστή. Χρησιμοποιήθηκαν όμως για εκατοντάδες χρόνια ως κυψέλες από τους μελισσοπαραγωγούς των χωριών και το μοναστήρι.

(τηλ επικοινωνίας: Τηλ.- Fax: 26450 39108 – 6986652961).

Λίθινες κυψέλες

Λίθινες κυψέλες στον περίβολο του μοναστηριού

Η άφιξη σας στον φάρο του Λευκάτα ή Νηρά ή Δουκάτο ή Κάβο της Κυράς θα σας γεμίσει δέος. Η απόλυτα άγρια ομορφιά του τοπίου με τα γκρι των βράχων και τα μπλε της θάλασσας, με το λευκό των κυμάτων και των αφημένων μαρμάρων από το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα, είναι εικόνες που θα παραμείνουν έντονα χαραγμένες στην μνήμη σας και σίγουρα θα θελήσετε να τις ξαναδείτε. Δώστε χρόνο στον περίπατό σας εδώ και απολαύστε τις στιγμές. Ο μύθος θέλει την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ να πέφτει στα αφρισμένα κύματα εξαιτίας του έρωτα της για τον νεαρό Φάωνα, αλλά και πολλούς ερωτοχτυπημένους στη συνέχεια που πίστευαν ότι έτσι θα γλίτωναν από τον πόνο που προκαλούσε ο μικρός φτερωτός θεός.

Το ακρωτήρι της Νηράς

Το ακρωτήρι της Νηράς

Ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1890 και λειτούργησε αρχικά με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Είναι χτισμένος πάνω σε ιερό του Απόλλωνα. Καταστράφηκε από σεισμό το 1950 και μέχρι το 1956, οπότε και επισκευάστηκε, λειτούργησε σαν αυτόματος πυρσός ασετιλίνης. Το 1986 ηλεκτροδοτήθηκε. Είναι στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο φάρος στο ακρωτήρι της Νηράς

Ο φάρος στο ακρωτήρι της Νηράς

Από κει και πέρα παίρνετε το δρόμο της επιστροφής.

Να σημειώσουμε ότι οι επιλογές για μπάνιο στις δυτικές ακτές της Λευκάδας είναι πάμπολλες. Οι δικές μας προτάσεις στηρίχτηκαν στην διευκόλυνσή σας προκειμένου να φτάσετε τη διαδρομή μέχρι το τέλος.

Καταλαβαίνετε φυσικά ότι η δυτική, όπως και η ανατολική διαδρομή, έχουν άπειρες επιλογές που δεν καλύπτονται σε μια μόνο μέρα.
Όμως το νησί μας είναι εδώ, φιλόξενο και σας περιμένει ξανά και ξανά να το επισκεφτείτε και να το γνωρίσετε. Να κάνετε τις διαδρομές που σας προτείνουμε όσες φορές θέλετε και να γνωρίσετε κάθε παραλία και όμορφο οικισμό μας.

Σας περιμένουμε!

error: Alert: Content is protected !!