Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Ορισμός ακτίνας
post-title Διαδρομές Πίστης στη Λευκάδα: Το μοναστήρι της Φανερωμένης

Διαδρομές Πίστης στη Λευκάδα: Το μοναστήρι της Φανερωμένης

Διαδρομές Πίστης στη Λευκάδα: Το μοναστήρι της Φανερωμένης

Διαδρομές Πίστης στη Λευκάδα: Το μοναστήρι της Φανερωμένης

O Θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του εναλλακτικού τρόπου γνωριμίας με έναν τόπο. Η Λευκάδα, αν και μικρό νησί, διαθέτει σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και μέσα από τις “Διαδρομές Πίστης” το Go Lefkas θα σας τα παρουσιάσει.

Η πρώτη “Διαδρομή Πίστης”  που προτείνουμε δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή που οδηγεί στην Κυρά του νησιού, την προστάτιδά του. Το μοναστήρι της Φανερωμένης.

Χτισμένο σε ύψωμα στο λόφο νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας, πάνω από τον οικισμό Φρύνι, διαθέτει την πιο πολυφωτογραφημένη θέα του νησιού.

Η θέα από το μοναστήρι της Φανερωμένης

Η θέα από το μοναστήρι της Φανερωμένης

Κανείς, Λευκαδίτης, που έρχεται για διακοπές ή ξένος επισκέπτης του νησιού δε νοείται κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε αυτό, να μην επισκεφτεί το μοναστήρι για να προσκυνήσει την Κυρά Φανερωμένη. Ακόμα και οι λιγότεροι πιστοί έχουν λόγους να έρθουν στο “σπίτι” της καθώς η Ι. Μονή Φανερωμένης είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού. Αποτελεί άλλωστε και το πιο επισκέψιμο σημείο, αν όχι και το μοναδικό της Λευκάδας,  στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού.

Προσέγγιση:

Απέχει 3 χλμ από την πόλη της Λευκάδας. Μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει μέσω του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας –  Αγίου Νικήτα, ακολουθώντας τη σχετική σήμανση. Υπάρχει και ο δρόμος μέσω Φρυνίου αλλά δεν τον προτείνουμε καθώς είναι στενός και διπλής κυκλοφορίας και περνά μέσα από τον οικισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το μοναστήρι διαθέτει μεγάλο χώρο στάθμευσης για ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και εκδρομικά πούλμαν.

Είναι επισκέψιμο από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, ενώ τη θερινή περίοδο, είναι κλειστό 14.00-16.00.

Ιστορικό

Το μοναστήρι της Φανερωμένης και στο η Γύρα με τους 7 ανεμόμυλους | William Delpferd, 1905

Το ιστορικό της Μονής ξεκινά το 65 μΧ. Η θέση που σήμερα δεσπόζει το μοναστήρι ήταν τόπος λατρείας της Αρτέμιδος και επιλέχτηκε από τους μαθητές του Απόστολου Παύλου, Ηρωδίωνα και Σωσίωνα για το πρώτο χριστιανικό κήρυγμα στο νησί. Το αποτέλεσμα ήταν η “από θαύμα” καταστροφή του ξόανου της θεάς και η απαρχή του Χριστιανισμού στη Λευκάδα.

Το 325 μΧ  επέλεξαν την τοποθεσία δύο από τους πέντε Πατέρες που συνόδευαν τον τότε επίσκοπο του νησιού Αγάθαρχο στην επιστροφή του από την Α1 Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, για να μονάσουν, θέτοντας έτσι τις βάσεις του μοναχισμού στο νησί.

Τον 5ο αι. γίνεται παραγγελία στην Κωνσταντινούπολη να αγιογραφηθεί εικόνα της Παναγίας, καθώς ο ντόπιος αγιογράφος, λένε, ότι δεν κατάφερνε να στερεώσει το γύψο πάνω στο ξύλο. Έτσι αναλαμβάνει το έργο ο αγιογράφος Κάλλιστος που όμως και ο ίδιος αντιμετώπισε δυσκολίες πριν αποφασίσει η ίδια η Παναγία να “φανερώσει” τη μορφή της πάνω στο ξύλο. Έτσι ο αγιογράφος πρόσθεσε μόνο τα χρώματα και η εικόνα πήρε τον τίτλο “Φανερωμένη” όπως και το μοναστήρι της.

Η Εικόνα της Πεφανερωμένης

Η θαυματουργή Εικόνα της Πεφανερωμένης στην Λευκάδα

Η ιστορία της Μονής ακολουθεί αυτή του νησιού και ο ναός της καταστρέφεται από κατακτητές και φυσικές καταστροφές και ξαναχτίζεται πολλές φορές μέχρι το 1734 που πήρε τη σημερινή του μορφή και το 1886 που μετά από μια πυρκαγιά στο εσωτερικό του, ανακατασκευάζεται πλήρως. Στην πυρκαγιά αυτή καίγεται και η προαναφερθείσα εικόνα που αντικαταστάθηκε με αντίγραφό της το 1887 από τον Αγιορείτη Βενιαμίν Κοντράκη. Το τέμπλο του ναού είναι έργο του Ευσταθίου Προσαλέντη.

Αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό κέντρο θρησκευτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής για τη Λευκάδα.  Ο Βαλαωρίτης και άλλοι ποιητές και άνθρωποι των γραμμάτων του νησιού αφιέρωσαν στην Φανερωμένη ποιήματα και έργα τους.

Αλλά και η τοπική λαογραφική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια αποδίδοντας στη Φανερωμένη ιστορίες λατρείας και βαθιάς πίστης.

Οι χώροι της:

Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας

Άποψη του καθολικού της Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας

Στο μεγάλο χώρο της Μονής όπου πλαισιώνεται από πλούσιους κήπους υπάρχουν:

 • το Καθολικό της, ναός αφιερωμένος στην κάθοδο της Αγίου Πνεύματος (γιορτάζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος)
 • το Ηγουμενείο της
 • το Συνοδικό της
 • κτήριο κελιών και το αρχονταρίκι  της
 • πλούσια βιβλιοθήκη της με πάνω από 2000 τόμους βιβλίων
 • το παρεκκλησίου του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου.
 • το παρεκκλήσι του Οσιομάρτυρα Άγιου Ραφαήλ εκ της Ιθάκης
 • μουσειακοί χώροι
 • βοηθητικοί χώροι

 

Η Μονή Φανερωμένης ως σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος

Πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι που αφορά στη Μονή, οι επισκέπτες μπορούν παράλληλα να δουν:

Τα μουσεία της Μονής
 • Εκκλησιαστικό Μουσείο: Δημιουργήθηκε το 2006. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν πλούσιο κειμήλια από την Ι.Μονή και άλλους ναούς του νησιού, εκθέματα τοπικής εκκλησιαστικής τέχνης και παράδοσης, έργα Επτανήσιων και Λευκαδίων ζωγράφων, εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα, ποικίλα έργα αργυροχοΐας, άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών, κ.α.

via: imli.gr

 • Ναυτικό Μουσείο του Νίκου Θάνου “Μορίνα”. Λειτουργεί από το 2011 και περιλαμβάνει χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα καραβιών και ναυτικών εργαλείων. δημιουργήματα του δωρητή κ. Νικολάου Θάνου (Μορίνα).

via: imli.gr

(Περισσότερα για τα μουσεία της μονής αλλά και όλα τα μουσεία του νησιού μπορείτε να δείτε [εδώ].

Το μικρό ζωολογικό κήπο της:

Στον εξωτερικό χώρο της μονής δεξιά της κύριας εισόδου υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Ελάφια, παγόνια, κύκνοι, εξωτικά πουλιά και άλλα ζωάκια  θα ενθουσιάσουν ιδιαίτερα τους μικρούς επισκέπτες.

Την εκπληκτική θέα:

Η βόρεια είσοδος του μοναστηριού, αλλά και ο χώρος εξωτερικά αποτελούν σημεία από όπου θα θαυμάσετε μια υπέροχη θέα προς την είσοδο του νησιού και το κάστρο της Αγίας Μαύρας, την πόλη, τον Ενετικό ελαιώνα, τη λιμνοθάλασσα και την απέραντη αμμουδιά της Γύρας μέχρι τον νοτιότερο άκρο της, τον Αη Γιάννη. Στο βάθος τα βουνά της Ηπείρου και της Ακαρνανίας και το Ιόνιο δυτικά συμπληρώνουν το πανόραμα που σίγουρα, αν πρώτη φορά επισκέπτεστε το σημείο, θα το αναγνωρίστε στις πολλές φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε διάφορα έντυπα.

Τα πολύχρωμα kite, οι παλιοί ανεμόμυλοι της Γύρας, οι εντυπωσιακοί κυματισμοί του Ιονίου, το πράσινο και το μπλε αποτελούν μαγνήτη για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία φωτογράφο που δε σταματά να απαθανατίζει την υπέροχη θέα.

 Επισκεπτόμενοι το μοναστήρι της Φανερωμένης σας δίνεται επίσης η δυνατότητα για έναν μικρό περίπατο:

Μονοπάτι Φρυνίου – Φανερωμένης

Ένα μικρό καταπράσινο μονοπάτι περίπου ενός χιλιομέτρου, που ξεκινά από το Φρύνι και φτάνει στο μοναστήρι μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης του ή μια ευχάριστη βόλτα αν είστε ήδη στο μοναστήρι. Είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή χωρίς ιδιαίτερη κλίση ανάμεσα σε πεύκα και πουρνάρια. Το συγκεκριμένο μονοπάτι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου περιπάτου που ξεκινά από χαμηλότερα στον Ενετικό ελαιώνα δυτικά του Φρυνίου, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό έντυπο [εδώ].

Άλλες πληροφορίες:

Κατασκηνώσεις:

Σε μεγάλη έκταση δυτικά του μοναστηριού λειτουργούν οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης της Λευκάδας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Δεν είναι επισκέψιμος ο χώρος τους, αν και κρύβουν επίσης μια πανοραμική θέα.

Τέλεση Μυστηρίων:

Για όποιον ενδιαφέρεται, στο μοναστήρι της Φανερωμένης τελούνται βαφτίσια. Για τους γάμους, οι επισκέπτες (και λάτρεις) του νησιού δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς έχουν πολλές άλλες επιλογές. Δείτε [εδώ].

Γενικά το Μοναστήρι της Φανερωμένης είναι ένας χώρος που δέχεται αρκετές επισκέψεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και οργανωμένες εκδρομές από αρκετά μέρη της Ελλάδας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το εύκολο της πρόσβασής του και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στην πόλη της Λευκάδας, αλλά και πάνω στο δρόμο για τις διάσημες παραλίες της δυτικής ακτής παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 26450 21305 – Fax: 26450 21405 – E-mail: fanerome5@otenet.gr

 

error: Alert: Content is protected !!