header image
standard-title Αξιοθέατα της πόλης της Λευκάδας

Αξιοθέατα της πόλης της Λευκάδας

Η πρώτη επαφή με το νησί της Λευκάδας είναι η πρωτεύουσα του, η ομώνυμη πόλη ή αλλιώς Χώρα, ένας πολύχρωμος τόπος που δεν έχει χάσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να κάνει ταξίδια στον χρόνο, στον πολιτισμό και την παράδοση, χωρίς να στερηθεί όλα όσα μπορεί να του διαθέσει ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η είσοδος στο νησί και την πόλη πραγματοποιείται οδικώς, μέσω της πλωτής γέφυρας, που κατασκευάστηκε το 1986, διευκολύνοντας έτσι το πέρασμα στο νησί και αντικαθιστώντας το παλιό σύστημα με αλυσιδοκίνητες σχεδίες (τις λεγόμενες “περαταριές”).

Εξωτερική άποψη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας

Εξωτερική άποψη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας

Το πρώτο ταξίδι στο χρόνο ξεκινά ήδη από την είσοδο δίπλα στην πλωτή γέφυρα που είναι χτισμένο το Μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Οφείλει την ονομασία του στους Ανδηγαυούς που κατάγονταν από την πόλη Sainte Maure της Γαλλίας. Την σημερινή του μορφή πήρε επί τουρκοκρατίας. Τότε κατασκευάστηκε και το Υδραγωγείο που μετέφερε το νερό της Μεγάλης Βρύσης, πηγής έξω από τη σημερινή πόλη της Λευκάδας, με σωλήνες στο κάστρο, στηριζόμενες σε δρόμο με 360 τόξα που περνούσε μέσα από τη λιμνοθάλασσα (Ιβάρι). Απομεινάρια του διακρίνονται δυτικά του σημερινού δρόμου που ενώνει το κάστρο με την πόλη και αποτελούν σημεία ξεκούρασης για τα πουλιά της λιμνοθάλασσας.

Το κάστρο είναι επισκέψιμο από την δυτική πύλη του όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης θα περιηγηθεί ανάμεσα σε ερείπια κυρίως της εποχής της Ενετοκρατίας και θα επισκεφτεί το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας, ιδανικό μέρος για ρομαντικούς γάμους. Από τις επάλξεις του θα απολαύσει την θέα του διαύλου, της πόλης και των λιμνοθαλασσών, αλλά και της απέραντης αμμουδιάς στα ΒΑ του κάστρου (Διαβασίδια). Κάθε εποχή στο κάστρο έχει τη μαγεία του. Οι εναλλαγές των χρωμάτων μέσα και στη γύρω φύση σε συνδυασμό με τα γεμάτα ιστορία απομεινάρια του αποκαλύπτουν ένα πρόσωπο της Λευκάδας που λίγοι γνωρίζουν.

Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Εξωτερική άποψη του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Το ταξίδι στον χρόνο συνεχίζεται με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, που στεγάζεται στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, εκεί που τελειώνει η δυτική παραλία της πόλης. Στο μουσείο φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Νηρίκου (της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού) και από τις ανασκαφές στον Νυδρί, την Χοιροσπηλιά της Ευγήρου, την Ασβότρυπα στο Φρύνι, το Μεγανήσι και άλλα μέρη του νησιού και καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από την Μέση Παλαιολιθική εποχή μέχρι τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Αποτελείται από τρεις αίθουσες με ευρήματα που καλύπτουν κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων στους ιστορικούς χρόνους και μια τέταρτη στην οποία εκτίθενται τα ευρήματα του W. Doerpfeld, Γερμανού αρχαιολόγου που αφιέρωσε χρόνια ανασκαφών στο νησί υποστηρίζοντας την θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη, που τα περισσότερα προέρχονται από τις ανασκαφές στην πεδιάδα του Νυδριού, όπου τοποθετεί την πρωτεύουσα του Ομηρικού νησιού.

Στο ίδιο κτήριο στεγάζονται επίσης μια σειρά από άλλα μουσεία που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την πολιτιστική παράδοση του νησιού, όπως το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, μοναδικό στον  Ευρωπαϊκό χώρο, αφιερωμένο στον συγγραφέα και εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας που γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850. Το Μουσείο περιλαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις του, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα, καθώς και φωτογραφίες, κείμενα αλλά και εκθέματα από τα ταξίδια του.

Τα εκθέματα δόθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο από τον συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου, στον οποίο είναι αφιερωμένη επισκέψιμη αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου και φιλοξενεί πίνακες Ιαπώνων καλλιτεχνών, μεταξοτυπίες του Στάμου, της Χρύσας, του Θεόδωρου και του Λεκκάκη καθώς και βιβλία πολιτισμού και τέχνης, αφίσες κ.α.

Στο ισόγειο του κτηρίου φιλοξενείται επίσης η Λευκαδιακή Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα Λευκαδιτών, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Τέλος, στον πρώτο όροφο ζωντανεύει μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ πάνω από μισός αιώνας πολιτισμού και διαπολιτισμικότητας. Όση ζωή μετράει το ΔΦΦ της Λευκάδας που αποτελεί μια γέφυρα από μουσική, χορό και χρώμα ανάμεσα στο νησί και τους φιλόξενους τους και χαρακτηρίζεται από έντονη διαδραστική σχέση μεταξύ τους. Περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, δώρα των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν, μεγάλες φωτογραφίες με τα χορευτικά δρώμενα, τα αντικείμενα της Συλλογής του ιδρυτή του Φεστιβάλ Αντώνη Τζεβελέκη, ενώ ειδικά λάβαρα με κείμενα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα εισάγουν τον επισκέπτη στο θέμα και τον χαρακτήρα της έκθεσης.

Τμήμα της έκθεσης του Λαογραφικού Μουσείου του Ορφέα Λευκάδας

Τμήμα της έκθεσης του Λαογραφικού Μουσείου του Ορφέα Λευκάδας

Μέσα στα στενά της πόλης το ταξίδι και η γνωριμία με τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού συνεχίζεται με την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέα Λευκάδας «Πανταζής Κοντομίχης». Περιέχει εκθέματα αντιπροσωπευτικά της παράδοσης, της κουλτούρας, της έκφρασης και της ιστορίας της Λευκάδας, όπως χρηστικά αντικείμενα της αγροτικής ζωής, εργαλεία, σκεύη, αλλά και παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα κ.λ.π., μία σειρά αστικών εκθεμάτων καθώς και εργαλεία παλαιών επαγγελμάτων.

Στη συνέχεια θα ανακαλύψει ο επισκέπτης, κοντά στην πλατεία, το μικρό ιδιωτικό Μουσείο Φωνογράφου και παλαιών αντικειμένων με φωνογράφους, δίσκους, σπάνια αντικείμενα, διακοσμητικά, εργαλεία, κουτάκια, σφραγίδες, χαρτονομίσματα, κεντήματα, παραδοσιακά μουσικά όργανα, κοσμήματα και καρτ-ποστάλ εποχής.

Επίσης, στο κτήριο που στεγάζεται η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας έχει τη δυνατότητα μέσα από το μικρό μουσειακό της χώρο να γνωρίσει την πορεία του ιστορικού αυτού σωματείου.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψει να ενημερωθεί για το ποια έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” που βρίσκεται στην πλατεία Μαρκά, στο κέντρο της πόλης. Αφιερωμένη στο Λευκαδίτη εξπρεσιονιστή ζωγράφο φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής – χαρακτικής- γλυπτικής – χαλκογραφίας – φωτογραφίας – γελοιογραφίας – γκραβούρας κ.λ.π. καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Και αφού βρισκόμαστε στην Πλατεία Μαρκά ευκαιρία να μάθουμε ότι παλιότερα στο χώρο της υπήρχε η κεντρική αγορά της πόλης από όπου και το όνομά της. Σήμερα είναι μια όμορφη πλατεία την οποία αγκαλιάζουν οι τέχνες, τα γράμματα και η παράδοση. Στον πρώτο όροφο του κτηρίου που φιλοξενεί την Αίθουσα Στάμου, υπάρχει μια μοναδική βιβλιοθήκη, εγγεγραμμένη στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness. Πρόκειται για τη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, αφιερωμένη αποκλειστικά στο νησί, έργο ζωής του Αριστοτέλη Χαραμόγλη, που συγκέντρωνε για χρόνια κάθε είδους έντυπο υλικό που είχε ως θέμα τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες, καθώς και ό,τι είχε γραφτεί από Λευκάδιους, αλλά και άλλα έντυπα που είχαν αναφορές στο νησί και τους ανθρώπους του, με σκοπό να μη χαθεί τίποτα από την πνευματική δημιουργία του τόπου. Επίσης ακριβώς απέναντι υπάρχει η βιβλιοθήκη του Νίκου Σβορώνου με πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό.

δημόσια βιβλιοθήκη Λευκάδας

Ο κήπος και το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας

Ακριβώς δίπλα σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό αρχοντικό της πόλης του τέλους του 19ου αι. φιλοξενείται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας που ιδρύθηκε το 1954 από επιφανείς Λευκαδίους της εποχής. Λειτουργεί στο ισόγειο του κτηρίου και φιλοξενεί περισσότερα από 60.000 βιβλία καθώς και τη συλλογή χαρακτικών του 17ου αιώνα του Ιταλού γεωγράφου Vincenzo Maria Coronelli (1650 – 1718). Μέρος του υλικού της είναι ψηφιοποιημένο στη διάθεση του κοινού (http://lefkaslibrary.gr/), ενώ παίρνει μέρος σε πολλά προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν την διάσωση και την προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού μέσα από μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Στον πρώτο όροφο στεγάζεται η Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων και Κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια του νησιού, με εικόνες επτανησιακής νοοτροπίας σημαντικών αγιογράφων καθώς και ιερά άμφια, εκκλησιαστικά βιβλία και άλλα θρησκευτικά κειμήλια από τον 16ο αιώνα και μετά.

Η πλατεία Μαρκά

Η πλατεία Μαρκά

Η Πλατεία Μαρκά αποτελεί μια καλή αφορμή για να γνωρίσει ο επισκέπτης και την θρησκευτική παράδοση της πόλης μέσα από τις εκκλησίες της, οι περισσότερες από τις οποίες είναι χτισμένες από τον 17ο αιώνα με τεχνοτροπία μπαρόκ. Οι Άγιοι Ανάργυροι και η Παναγία των Ξένων πλαισιώνουν το χώρο της συγκεκριμένης πλατείας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στην κεντρική αγορά, μαζί με τα μοναδικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά της κατά μήκος του κεντρικού δρόμου (παζάρι), θα συναντήσουμε τις εκκλησίες του Αγίου Μηνά με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και εικόνες σπουδαίων αγιογράφων, στην νότια είσοδο της αγοράς το Ναό του Παντοκράτορα που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και το τάφο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, λίγο πιο πάνω τα Εισόδια της Θεοτόκου. Επίσης τον Άγιο Νικόλαο, έναν από τους πλουσιότερους ναούς της πόλης με εντυπωσιακές εισόδους και παράθυρα, επιβλητικό τέμπλο και πολύτιμες εικόνες, καθώς επίσης και τον Άγιο Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία της πόλης με χαρακτηριστικά ενετικής αρχιτεκτονικής και επιβλητικό τέμπλο. Πίσω από το νοσοκομείο της πόλης και κοντά στην αγορά είναι Μητρόπολη, αφιερωμένη στην Ευαγγελίστρια. Στο λαβύρινθο των στενών της πόλης πολλές ακόμη, μικρότερες σε μέγεθος αλλά όχι σε ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, εκκλησίες, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της θρησκευτικής ζωής του τόπου (Άγιος Παντελεήμονας, ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Αντωνίου, Αγία Παρασκευή με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σπουδαία έργα του Τομάζο Τζεν, Άγιος Χαράλαμπος, Άγιος Δημήτριος, ‘Αγιος Γεώργιος).

Ο κεντρικός δρόμος στην αγορά, το γνωστό “παζάρι” για τους ντόπιους, αλλά και όλα τα στενά της πόλης που ξεκινούν από αυτόν, αποτελούν ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς παλιά αρχοντικά αλλά και ταπεινά σπιτάκια στήνουν ένα πολύχρωμο σκηνικό που μένει αξέχαστο στον επισκέπτη.

Η κεντρική πλατεία της Λευκάδας

Η κεντρική πλατεία της Λευκάδας

Στη παραλία, στην είσοδο της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να δροσιστεί στη σκιά των δυο μεγάλων πάρκων, το ένα αφιερωμένο στους πεσόντες των αγώνων του Ελληνισμού με ηρώα που αποτελούν το κέντρο των εορτασμών στις Εθνικές γιορτές, και το Πάρκο Μποσκέτο, που στα ιταλικά σημαίνει κήπος. Δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τους Άγγλους και φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων Λευκαδίων των γραμμάτων και των τεχνών, γι΄ αυτό λέγεται και Πάρκο των Ποιητών. Παλιότερα έδινε εκεί η Φιλαρμονική τις θερινές συναυλίες της, αλλά αποτελούσε και κέντρο άλλων εκδηλώσεων.

Το πάρκο Μποσκέτο στην παραλία της πόλης της Λευκάδας

error: Alert: Content is protected !!