header image
standard-title Αθλητικός Τουρισμός

Αθλητικός Τουρισμός

Η Λευκάδα δραστηριοποιείται στον αθλητισμό σε πολλά πεδία (πολεμικές τέχνες, στίβος, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, κλπ), λαμβάνοντας μέρος με αρκετά αθλήματα σε διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα ενώ πολλοί από τους αθλητές της έχουν διακριθεί σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Υπάρχουν πολλοί τοπικοί σύλλογοι, τόσο στα χωριά όσο και στην χώρα του νησιού, που προωθούν την ιδέα του αθλητισμού και απασχολούν παιδιά και νέους καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για την συμμετοχή σε αυτά.

Τέτοιοι είναι:

 • Τηλυκράτης (ποδοσφαιρική ομάδα) | Λεπτομέρειες
 • Πανλευκάδιος (ποδοσφαιρική ομάδα) | Ιστοσελίδα
 • Νίκη Λευκάδας (καλαθοσφαίριση γυναικών) | Ιστοσελίδα
 • Δόξα Λευκάδας (καλαθοσφαίριση ανδρών) | Ιστοσελίδα
 • Αθλητικός Σύλλογος Λευκάδας “Φίλανδρος” (στίβος) | Ιστοσελίδα
 • Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας (στίβος) | Ιστοσελίδα
 • Σύλλογος Μοτοσικλετιστών Λευκάδας (μοτοσικλέτα) | Ιστοσελίδα
 • Ευκλέας Λευκάδας(πολεμικές τέχνες)
 • Ελπίδες (βόλεϊ)

Αθλητικές διοργανώσεις και Αγώνες στην Λευκάδα

Στα όρια της ευρύτατης έννοιας “αθλητικός τουρισμός” εντάσσεται και η διοργάνωση και παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων. Κατά την διάρκεια όλου του έτους διοργανώνονται από τοπικούς συλλόγους στο νησί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις – θεσμοί που προσελκύουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές από όλο τον κόσμο.

Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας

green marathon_new

Στιγμιότυπο από την γραμμή εκκίνησης του 5ου Πράσινου Ημιμαραθώνιου Λευκάδας

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αθλητική διοργάνωση που πραγματοποιείται από το 2011 από τον Αθλητικό Σύλλογο Λευκάδας Φίλανδρο σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Λευκάδας και την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο αρχές ή τέλη Μαΐου και περιλαμβάνει μια σειρά από διαδρομές (από 1000 μέχρι 21.097μ) γύρω και μέσα στη πόλη της Λευκάδας. Παίρνουν μέρος πάνω από χίλιοι αθλητές από όλο τον κόσμο και ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών βοηθά για την ομαλή διεξαγωγή του.

Πληροφορίες για τον αγώνα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του [εδώ].

Αγώνας Ορεινού Ανώμαλου Δρόμου (Lefkas Τrail Running)

trail run_new

Πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2014 από τον Σύλλογο Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας και τον Αθλητικό Σύλλογο Λευκάδας “Φίλανδρο” με συμμετοχή 184 αθλητών από όλη την Ελλάδα. Οι αθλητές καλούνται να καλύψουν διαδρομές διαφόρων χιλιομετρικών αποστάσεων με αφετηρία και τερματισμό στο λιμάνι της Νικιάνας. Η κύρια διαδρομή περιλαμβάνει ανάβαση και κατάβαση από το βουνό των Σκάρων, σε ένα μοναδικό μονοπάτι απίστευτης ομορφιάς. Υπάρχει και ειδική διαδρομή για παιδιά.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση που δεν αφορά μόνο σαν αθλητικό γεγονός αλλά έχει και σαν στόχο την ευρύτερη ανάδειξη του σπάνιου δρυοδάσους των Σκάρων και την προστασία του από διάφορες παράνομες χρήσεις και παρεμβάσεις καθώς και την αφύπνιση της πολιτείας για την προστασία του.

You can find information about the race on its official website [here].

Ιόνιοι Αγώνες Λευκάδας

ionioi agones_new

Στιγμιότυπο από τους 5ους Ιόνιους Αγώνες

Πρόκειται για αγώνες στίβου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, από το 2011, από τον Γυμναστικό Σύλλογο Λευκάδας, σε συνεργασία με τον ΕΑΣ Ηπείρου και τον Δήμο της Λευκάδας. Είναι αφιερωμένοι στην Ένωση των Επτανήσων και για το λόγο αυτό τους δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα. Πραγματοποιούνται το προηγούμενο ή το επόμενο Σαββατοκύριακο από την επέτειο της Ένωσης (21η Μαΐου). Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει 50 αγωνίσματα όλων των κατηγοριών και όλων σχεδόν των αγωνισμάτων του στίβου. Στους αγώνες παίρνουν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα σε διάφορα αγωνίσματα.

Πληροφορίες για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γυμναστικού Συλλόγου: www.gslefkadas.gr

Βεργίνεια

verginia_new

Πρόκειται για αγώνες στίβου που πραγματοποιούνται από το 2011 στο χωριό Τσουκαλάδες από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τσουκαλάδων, με τη συνεργασία άλλων αθλητικών συλλόγων του νησιού, προς τιμή του Βαλκανιονίκη και πρωταθλητή Ελλάδας σφαιροβόλου Ηλία Βεργίνη που καταγόταν από εκεί.

Πληροφορίες για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο του Συλλόγου [εδώ].

Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας Λευκάδας

mtb_new

Διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία πρώτη φορά το 2012 με την επωνυμία LEFKADA MTB OPEN RACE, με συμμετοχές αθλητών από όλη την Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν στα χωριά των Σφακιωτών στην ορεινή Λευκάδα, από το procycling.gr και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σφακιωτών “Φωτεινός”. Η διαδρομή του αγώνα ήταν 17 χλμ και διεξήχθη σε αγροτικούς και δασικούς δρόμους, μονοπάτια και σοκάκια των χωριών.

Αθλητικές δραστηριότητες στη Λευκάδα

Οι επισκέπτες του νησιού και λάτρεις των σπορ έχουν να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα αθλητικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο νησί.

Ιππασία

Ιππασία στην Λευκάδα - Φωτογραφία: Aramis Farm

Ιππασία στην Λευκάδα – Φωτογραφία: Aramis Farm

Στη Βασιλική, το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρο της νότιας Λευκάδας, αλλά και στον Ενετικό ελαιώνα της πόλης της Λευκάδας υπάρχουν οργανωμένοι Ιππικοί όμιλοι. Πέρα από μαθήματα ιππασίας δίνουν και την δυνατότητα των περιπάτων με άλογα σε μονοπάτια στον κάμπο και την παραλία της Βασιλικής, στα μονοπάτια του ελαιώνα και την παραλία του Αϊ Γιάννη στα δυτικά της πόλης αλλά και έξω από την πόλη, στο φαράγγι της Μέλισσας καθώς επίσης και στα μονοπάτια των κοντινών χωριών Φρύνι και Τσουκαλάδες.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Παραπέντε)

Παραπέντε πάνω από το Κάθισμα

Παραπέντε πάνω από το Κάθισμα

Ένα “εξτρίμ” άθλημα για τολμηρούς που σου δίνει τη δυνατότητα να νιώσεις ελεύθερος σαν τα πουλιά, πετώντας με τη βοήθεια των ρευμάτων του αέρα (με τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθοδήγηση και έμπειρους χειριστές). Στη Λευκάδα αυτή η δυνατότητα υπάρχει στη διάσημη παραλία Κάθισμα και στα χωριά Εξάνθεια και Καλαμίτσι. Από ειδικά διαμορφωμένο ύψωμα πάνω από την παραλία και αντίστοιχα μέσα στα χωριά ξεκινά ο εναέριος “περίπατος” και η προσγείωση γίνεται στις παραλίες Κάθισμα και Γάιδαρος (ή Θεοτόκος) Καλαμιτσίου. Ένα άθλημα που κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους και είναι πολύ δημοφιλές στο νησί.

Ποδηλασία / Mountain Bike / Downhill

Ποδηλασία την ορεινή Λευκάδα

Ποδηλασία την ορεινή Λευκάδα

Το ποδήλατο, αγαπημένο μέσο των κατοίκων του νησιού, ιδιαίτερα στην πόλη της Λευκάδας αλλά και στα χωριά, αποτελεί την ιδανική επιλογή για να γνωρίσεις τις ομορφιές του νησιού και ταυτόχρονα είναι ένας πολύ καλός τρόπος άθλησης.

Υπάρχουν πολλά κέντρα ενοικίασης ποδηλάτων στην πόλη, το Νυδρί και τη Βασιλική και είναι πάρα πολλές οι διαδρομές, ανάλογα με τη δυσκολία, που μπορείς να ακολουθήσεις.

Προτείνουμε (στην πόλη και γύρω από αυτήν):

 • Την εκπληκτική διαδρομή από την είσοδο του νησιού και το κάστρο της Αγίας Μαύρας και δυτικά, κάνοντας τον γύρο της δυτικής λιμνοθάλασσας, και παράλληλα με την απέραντη παραλία της Γύρας, μέχρι τους Μύλους και τον Άη Γιάννη.
 • Την δροσερή διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια του Ενετικού ελαιώνα του κάμπου της Λευκάδας μέχρι τους οικισμούς της Απόλπαινας και του Φρυνίου.
 • Τη διαδρομή προς το μοναστήρι της Φανερωμένης και το χωριό Τσουκαλάδες (δυτικά), μια ανηφορική διαδρομή που όμως θα αποζημιώσει με την υπέροχη θέα προς την πόλη και τις παραλίες της
 • Την επίσης ανηφορική αλλά πανέμορφη διαδρομή από Απόλπαινα προς το φαράγγι της Μέλισσας, που φέρνει σε επαφή τον αθλητή με τα μυστικά της παρθένας φύσης του νησιού.
 • Τη διαδρομή προς το χωριό Καρυώτες, τον αρχαιολογικό χώρο Νήρικο στο λόφο Κούλμο και τις αλυκές του Αλέξανδρου (ανατολικά) που θα συνδυάσει άθληση και ταξίδια στο χρόνο και την ιστορία.

(στο υπόλοιπο νησί)

 • από το Νυδρί προς τους καταρράκτες του Δημοσάρη,
 • από το Νυδρί προς το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, περνώντας από το Βλυχό και κατά μήκος του κλειστού ομώνυμου όρμου και τον οικισμό Γένι,
 • ορεινές διαδρομές στα χωριά των Σφακιωτών, τον κάμπο (λιβάδι) της Καρυάς και τις δυτικές παρυφές των Σκάρων,
 • ορεινές διαδρομές στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου,
 • διαδρομές στη νότια Λευκάδα, με προορισμό μικρές όμορφες παραλίες (Αμμούσω, Αφτέλι κλπ), στον κάμπο της Βασιλικής, στα Σύβοτα κλπ,
 • διαδρομές στα δυτικά του νησιού, από τα όμορφα χωριά με τη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, μέχρι το ακρωτήριο Λευκάτα.

Downhill

Η ιδιαίτερη και πιο extreme μορφή ορεινής ποδηλασίας είναι το downhill. Στη Λευκάδα δραστηριοποιείται μια εραστιεχνική ομάδα στο άθλημα αυτό, που όμως αποτελείται από έμπειρους αθλητές: η Lefkada Freeriders. Η ομάδα έχει δημουργήσει μια εκπληκτική διάδρομη downhill, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του βουνού Αμαλή και καταλήγει στο χωριό Χαραδιάτικα. Περισσότερα δείτε [εδώ].

Lefkas Randonneurs 

Η Ποδηλατοτουριστική Λέσχη Lefkas Randonneurs ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2016 από τον Απόστολο Γεράσιμο Γαζή με έδρα το Νυδρί Λευκάδας. Στόχο έχει την προβολή του νησιού μέσα από ποδηλατικές διαδρομές, διατηρώντας και ακολουθώντας κάθε φορά συγκεκριμένα δεδομένα (χιλιομετρικά, ή χρονικά κ.α), αλλά και γενικότερα την εξοικείωση με το ποδήλατο σαν μέσο μεταφοράς, ψυχαγωγίας και άθλησης.

Η Lefkas Randonneurs έχει ήδη οργανώσει στη Λευκάδα, τον Μάρτιο του 2017, Brevet 200 km με κυκλική διαδρομή του νησιού περιλαμβάνοντας και διαδρομές στις απέναντι κοντινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Το Brevet είναι ποδηλατική διαδρομή μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να καλυφθεί συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση σε προκαθορισμένο χρονικό όριο.

Πληροφορίες: lefkasrandonneurs@gmail.com / Facebook page / Facebook profile

Μοτοσικλέτα

symol_new

Τα μέλη του ΣΥ.ΜΟ.Λ. ετοιμάζονται για εξόρμηση με τις μηχανές τους

Οι λάτρεις της μοτοσικλέτας θα βρουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στην επίσκεψή τους στη Λευκάδα καθώς τα μέλη του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών Λευκάδας (ΣΥ.ΜΟ.Λ.) είναι στη διάθεση τους να τους επιδείξουν εκπληκτικές διαδρομές στο νησί. Ο Σύλλογος διοργανώνει καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκδηλώσεις που προωθούν την ασφαλή οδήγηση με μοτοσικλέτα και εξορμήσεις εντός και εκτός νησιού.

Ορειβασία / Πεζοπορία / Μονοπάτια

Πεζοπορία στην ορεινή Λευκάδα

Πεζοπορία στην ορεινή Λευκάδα

Το νησί δεν διαθέτει ορειβατικό σύλλογο, όμως ο γειτονικός Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας, με πολλά ενεργά μέλη από τη Λευκάδα, διοργανώνει και περιλαμβάνει πάντα εξορμήσεις στο νησί στο ετήσιο πρόγραμμά του.

Το ανάγλυφο του νησιού δημιουργεί καταπληκτικές εναλλαγές τοπίων και διαθέτει απέραντες αλλά και μικρές παραλίες, πολλούς κόλπους και ορμίσκους, λιβάδια και κάμπους, οροπέδια, φαράγγια και ποικίλης φύσης βουνά. Ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, που είτε προϋπήρχαν και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων τα παλαιότερα χρόνια, είτε διανοίχτηκαν και διατηρούνται με την φροντίδα τοπικών συλλόγων, με στόχο τη γνωριμία με την εκπληκτικής ομορφιάς Λευκαδίτικη φύση.

Τόσο από την πόλη της Λευκάδας αλλά και από κάθε χωριό της υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις για πεζοπορία στο νησί, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και ερασιτέχνες πεζοπόροι.

Μερικές μόνο προτάσεις μπορούμε να αναφέρουμε εδώ καθώς θεωρούμε ότι όλο το νησί σε κάθε σημείο του ενδείκνυται για πεζοπορία:

 • μονοπάτι από τον Ενετικό ελαιώνα της πόλης προς το Μοναστήρι της Φανερωμένης, πάνω από τον οικισμό Φρύνι,
 • μονοπάτι στο Φαράγγι της Μέλισσας,
 • μονοπάτι από τη Νικιάνα προς το βουνό των Σκάρων,
 • διαδρομή από το Νυδρί προς τους καταρράκτες του Δημοσάρη,
 • διαδρομή από το χωριό Βλυχό προς το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, μετά τον οικισμό Γένι,
 • διαδρομή από το χωριό Σύβρος προς τις πηγές Κερασιάς και Αντελικού, το δάσος της Δάφνης και τη σπηλιά του Καρούχα,
 • διαδρομή και μονοπάτι από το χωριό Μαραντοχώρι προς τη λίμνη Μαραντοχωρίου,
 • μονοπάτι από το χωριό Κοντάραινα προς παλιότερο οικισμό πάνω από το χωριό και προς παραλία Αγιοφύλι,
 • μονοπάτι από Βασιλική προς παραλία Αγιοφύλι,
 • μονοπάτι από το χωριό Άγιος Πέτρος προς το παλιό χωριό Ρουπακιά και τα χωριά Νικολή, Μανάση και Άγιο Βασίλειο,
 • διαδρομή από το χωριό Καλαμίτσι προς το εκκλησάκι της Παναγιάς των Κήπων και τις παραλίες του χωριού,
 • μονοπάτι από το χωριό Εγκλουβή προς το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία,
 • διαδρομή από την Καρυά προς τον παλιό οικισμό Ρεκατσινάτα,
 • μονοπάτι από τον χωριό Άγιος Νικήτας προς την παραλία Μύλος.

Αναλυτικές διαδρομές μπορείτε να βρείτε [εδώ]

Σκοποβολή

Στην Λευκάδα λειτουργεί ο Σκοπευτικός Όμιλος “Τοξότης”. Ιδρύθηκε το 2000. Έχει λάβει μέρος και έχει διοργανώσει διασυλλογικούς αγώνες κι έχει στο ενεργητικό του 2 Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Πρακτικής Σκοποβολής που διεξήχθησαν στην Λευκάδα. (20-21/4/2002 πρωτάθλημα OPEN Level III, IPSC (πρακτική σκοποβολή)  & 1-2/9/2007 IONIAN CUP OPEN Level III, IPSC).
Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Βουρνικά, (οδηγίες: facebook page).
Εκεί καλλιεργούνται τα αθλήματα:

 • Σταθερού στόχου
 • Πρακτικής σκοποβολής
 • Πήλινου στόχου
 • Παραδοσιακής Τοξοβολίας.

Πληροφορίες: Facebook Page, 6940984728,  693 225 6523

error: Alert: Content is protected !!