header image
standard-title Αρχιτεκτονική

Αρχιτεκτονική

Άποψη της κεντρικής πλατείας της Λευκάδας

Άποψη της κεντρικής πλατείας της Λευκάδας

Η πόλη της Λευκάδας και πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη στο βορειότερο άκρο του, στη θέση της παλιάς Αμαξικής που αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού επί Ενετοκρατίας. Η ίδρυση της ανάγεται στον 14ο αιώνα, όταν αποτελούσε ένα από τα τέσσερα προάστια της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού Αγίας Μαύρας (στο ομώνυμο κάστρο), και οι πρώτοι κάτοικοι της ήταν κυρίως ψαράδες, στην υπηρεσία του εκάστοτε Ενετού φεουδάρχη. Ο οικισμός αναδυόταν από τα νερά της λιμνοθάλασσας, ενώ τα αρχικά ξύλινα καλύβια του έδωσαν τη θέση τους σε μια χαμηλή δόμηση, με πολυμορφία στους όγκους και πολυχρωμία στις όψεις της, δημιουργώντας στο πέρασμα των αιώνων μια πολύ ενδιαφέρουσα αρμονική οικιστική σύνθεση.

Σήμερα η πόλη ή όπως είναι γνωστή, η Χώρα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής πόλης, που εξέφραζε τότε (Ενετοκρατία) τον φεουδαρχικό τρόπο διοίκησης με βάση τον οποίο διαμορφώθηκε ο βασικός πολεοδομικός ιστός της. Η πλατεία, στο κέντρο της λεγόμενης παλιάς πόλης, με το παζάρι, τον κεντρικό εμπορικό της δρόμο, καθώς και οι περιφερειακοί παραλιακοί δρόμοι στα βόρεια και ανατολικά της αποτελούν τον κύριο άξονα της με αναρίθμητα στενάκια, μικρές πλατείες και όμορφες εκκλησίες να τον ολοκληρώνουν.

Το κτίριο που στέγαζε το παλιό Δημαρχείο και σήμερα στεγάζει τα Γενικά Αρχεία

Το κτίριο που στέγαζε το παλιό Δημαρχείο και σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Ν. Λευκάδας

Η κατασκευή των κτιρίων της πόλης είναι χαρακτηριστικό και μοναδικό στην Ελλάδα ως δείγμα αντισεισμικής προστασίας, μιας και πρόκειται για ένα σεισμογενές νησί. Ο τρόπος οικοδόμησης των κτιρίων στοχεύει στην ανθεκτικότητα τους και στηρίχτηκε κυρίως στην χρήση του ξύλου ως κύριο υλικό.

Ολόκληροι κορμοί δέντρων αλείφονταν με κατράμι και πίσσα και τοποθετούνταν στα θεμέλια σε όλο το μήκος και πλάτος της οικοδομής. Το ξύλινο υλικό της μελλοντικής κατασκευής το τοποθετούσαν για ορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στη λάσπη της λιμνοθάλασσας που βρίσκεται κοντά στη Χώρα. Οι κορμοί σκεπάζονταν με μείγμα τριών διαφορετικών υλικών από ψιλή άμμο, πελεκητές πέτρες και σκόνη πορσελάνης. Η θεμελίωση αυτή παρουσίαζε σημαντικό βαθμό σταθερότητας, διότι σε περίπτωση σεισμού μπορούσε να κινηθεί σαν ενιαίο σύνολο, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο την πιθανότητα κατάρρευσής του.

Μετά την θεμελίωση κατασκευάζονταν οι λίθινοι τοίχοι του ισογείου που τελείωναν στα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Στην εξωτερική πλευρά τους, κυρίως στα σημεία μεταξύ των ανοιγμάτων, τοποθετούνταν σίδερα που αγκιστρώνονταν στο ξύλινο πάτωμα του πρώτου ορόφου για να συγκρατηθεί η ξύλινη κατασκευή πάνω στη λιθοδομή του ισογείου κι έτσι “να δέσει” ολόκληρο το οικοδόμημα.

Η οδός Βερροιώτη στην Λευκαδα

Η οδός Βερροιώτη στην Λευκαδα

Αν η κυρίως κατασκευή του ισογείου ήταν λίθινη, η αντίστοιχη του πρώτου ορόφου βασιζόταν πιο πολύ στη χρήση του ξύλου. Στη συνέχεια ένωναν τα μαδερόξυλα στις τέσσερις γωνιές της λιθοδομής για να αρχίσει η ξύλινη κατασκευή, συνδέοντάς τα μεταξύ τους στις γωνίες με ειδικούς αρμούς καρφωμένους με ξύλινα χειροποίητα καρφιά από σκληρό ξύλο, υλικό πιο ευλύγιστο στους κραδασμούς του σεισμού. Τα ξύλινα οριζόντια δοκάρια στρώνονταν παράλληλα και τοποθετούνταν σε ειδικές υποδοχές του λίθινου τοίχου ή πάνω στα μαδέρια που ήταν στρωμένα κατά μήκος του τοίχου, φέροντας το πάτωμα του ορόφου. Όταν το απαιτούσε η κατασκευή τα μαδέρια διαπερνούσαν τον τοίχο εγκάρσια και κάποτε προεξείχαν, σχηματίζοντας έναν ξύλινο πρόβολο για να στηριχτεί ο εξώστης.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία της ξύλινης αντισεισμικής κατασκευής ήταν η επιστήλωσή της από το έδαφος του ισογείου μέχρι το πάτωμα του πρώτου ορόφου μ’ ένα δεύτερο ξύλινο σύστημα από κολόνες. Στις πλευρές του εσωτερικού λίθινου τοίχου ύψωναν οι μαραγκοί χοντρές κολόνες που τις ένωναν με τα ήδη τοποθετημένα μαδέρια του πατώματος του πρώτου ορόφου. Η τοποθέτηση γινόταν σε μικρή απόσταση από τη λίθινη κατασκευή, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση της κατασκευής με τον πέτρινο τοίχο σε περίπτωση σεισμικών δονήσεων. Αυτός ήταν ο λεγόμενος “αντισεισμικός αρμός”. Οι βαριές ξύλινες κολόνες τοποθετούνταν ανά τέσσερα μέτρα, τόσο στο μήκος των πλευρικών τοίχων όσο και στον ενδιάμεσο χώρο του ισογείου, κάτω από το κεντρικό μαδέρι που στήριζε το πάτωμα του ορόφου. Με το βοηθητικό αυτό επιστήλωμα σε περίπτωση σεισμού μπορούσε να καταρρεύσει από τη δόνηση ο εξωτερικός λίθινος τοίχος του ισογείου, πάντα όμως προς την πλευρά του δρόμου και ποτέ προς το εσωτερικό του κατωγίου. Έτσι ολόκληρη η ξύλινη κατασκευή του σπιτιού άντεχε στα τραντάγματα και στις βίαιες ωθήσεις.

Με τα χρόνια και τις συχνές καταστροφές από τους σεισμούς, οι κάτοικοι που ξανάφτιαχναν τα σπίτια τους με τα ίδια υλικά φρόντιζαν το πάνω τμήμα να είναι ελαφρύ και το κάλυπταν με λαμαρίνα που συνήθιζαν να βάφουν σε απαλά χρώματα. Αυτή η τεχνική διατηρείται μέχρι σήμερα και πολλά είναι τα σπίτια στο ιστορικό κέντρο της πόλης που έχουν ακόμα λαμαρίνες.

Το λευκαδίτικο σπίτι με το ελαφρό υλικό του, το ξύλο, δεν επιβάλλεται με το βάρος του ούτε εντυπωσιάζει σαν κτίσμα με τον όγκο του. Είναι λιτό στην έκφρασή του, ελαφρό στο αρχιτεκτονικό του σχήμα και απέριττο στην εξωτερική του εμφάνιση. Ωστόσο, έχει εκείνη την κατασκευαστική ευστάθεια και πληρότητα που δεν αλλοιώθηκε από εξωγενείς επιρροές. Έτσι, διατηρήθηκε μια πρακτική αιώνων κρατώντας ζωντανή τη δομική παράδοση της Λευκάδας.

Το κτήριο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Ορφέα Λευκάδας

Το κτήριο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέα Λευκάδας

Η πόλη της Λευκάδας είναι χωρισμένη σε συνοικίες, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ παλιές και οριοθετούνται με βάση τις εκκλησίες (ενορίες). Έτσι έχουμε τη συνοικία της Αγίας Κάρας, παλαιότερα η φτωχότερη συνοικία, που εκτείνεται από τον Άγιο Μηνά μέχρι την Μαρίνα και τις παλιές Αλυκές, τον Ανθώνα, γύρω από το νοσοκομείο της πόλης όπου παλαιότερα υπήρχε κήπος με την προτομή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και πραγματοποιούνταν οι θερινές συναυλίες της Φιλαρμονικής, ο Πίσω Μόλος που περιλαμβάνει την ανατολική παραλία της πόλης, η συνοικία του Πουλιού, στη δυτική παραλία και άλλες μικρότερες.

Σοκάκι στην πόλη της Λευκάδας - Φωτο: Κώστας Σούνδιας

Σοκάκι στην πόλη της Λευκάδας – Φωτο: Κώστας Σούνδιας

Μετά το σεισμό του 1948 αναπτύχθηκε στη νότια πλευρά του παλιού οικισμού ένα νέο τμήμα της Χώρας, η Νεάπολη, και αναπτύχθηκαν επιμέρους συνοικίες στην ευρύτερη περιοχή, όπως τα Βαρδάνια, η Πάλα, τα Περιβόλια κ.α. Έτσι, η έκταση της πρωτεύουσας του νησιού με τον καιρό διπλασιάστηκε και στις μέρες μας συνεχίζει να μεγαλώνει, καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου και του ελαιώνα, ενώ μεγάλη οικιστική ανάπτυξη παρατηρείται προς τα νότια της πόλης, στο Φρύνι και στον ΄Αγιο Ιωάννη.

Δείγματα της λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής και παλιά νεοκλασικά αρχοντικά μπορεί ο επισκέπτης να βρει στις διαδρομές του στα δαιδαλώδη σοκάκια στην παλιά πόλη και στον κεντρικό δρόμο (παζάρι), όπως:

  • Το τριώροφο κτίριο της οικογένειας Σταματοπούλου που στέγαζε την Νομαρχία στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Το κτίριο της οικογένειας Ζουλίνου, στην πλατεία Μαρκά, που στεγάζει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας.
  • Η οικία Μαμαλούκα στη Δυτική παραλία που έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως καφέ.
  • Το κτίριο που στέγαζε το παλιό Δημαρχείο.
  • Η Οικία Αρέθα απέναντι από το ναό του Αγίου Γεωργίου.
  • Το παλιό αρχοντικό του ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Αντώνη Τζεβελέκη στην είσοδο της πόλης, που ανακαινισμένο λειτουργεί ως ξενοδοχείο.
  • Το κτίριο που στέγασε το Τοποτηρητήριο του Άγγλου Αρμοστή και το Γυμνάσιο της πόλης.
  • Η παλιά οικία των Ζαμπελίων απέναντι από το ναό του Αγίου Νικολάου.
  • Η οικία του Άγγελου Σικελιανού.
  • Το κτίριο που στεγάζεται ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος “Ορφέας” κ.α.
error: Alert: Content is protected !!