Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Ορισμός ακτίνας
post-title Από τη Χώρα μέχρι το Λευκάτα σε 10 φωτογραφίες

Από τη Χώρα μέχρι το Λευκάτα σε 10 φωτογραφίες

Από τη Χώρα μέχρι το Λευκάτα σε 10 φωτογραφίες

Από τη Χώρα μέχρι το Λευκάτα σε 10 φωτογραφίες

Μια περιήγηση στο φωτογραφικό αρχείο του Go Lefkas μας ενέπνευσε για ένα μικρό φωτογραφικό ταξίδι από την πόλη της Λευκάδας, τη λεγόμενη “Χώρα”, μέχρι το νοτιότερο άκρο της, το επιβλητικό ακρωτήριο του Λευκάτα.

Εικόνες, άλλοτε τοπίων, άλλοτε στιγμών, άλλοτε ανθρώπων, που ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια σας την ομορφιά και την μοναδικότητα αυτού του τόπου που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά, κάθε εποχή, κάθε ημέρα του χρόνου.

Ιστορίες, χωρατά και αναλύσεις στα σοκάκια της χώρας στο μπρανέλλικο* γλωσσικό ιδίωμα που τείνει προς εξαφάνιση, αλλά γοητεύει, όπως και οι μορφές των ομιλητών του.

Ένα μνημείο της φύσης, το φαράγγι της Μέλισσας**, μεταξύ Λευκάδας και Σφακιωτών, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν εκεί κατοίκησαν κάποτε άνθρωποι ή νεράιδες. Χειμωνιάτικο, υγρό πρωινό στο μονοπάτι προς το Κακό Λαγκάδι με τις σταγόνες της βροχής να λάμπουν πάνω στις πευκοβελόνες.

Κόκκινη Εκκλησιά, σημαντικό θρησκευτικό μνημείο κοντά στο χωριό Πλατύστομα. Αφιερωμένη στην Παναγία, λένε ότι το “κόκκινο” όνομά της, το οφείλει στον κόκκινο πηλό, την πρώτη ύλη για την κατασκευή της. Σε μια υπέροχη τοποθεσία, αποτελεί απαραίτητη στάση καθώς περιπλανιέσαι στα μονοπάτια των Σκάρων***

 

Στα φακοχώραφα του οροπεδίου του Αγίου Δονάτου, στο κέντρο του νησιού. Εκεί κάποιοι επιμένουν να δουλεύουν όπως παλιά και να παράγουν με το μόχθο τους το θρεπτικό και μοναδικής νοστιμιάς καρπό. Τη φακή Εγκλουβής.

 

Η Εξάνθεια λουσμένη στα χρώματα της δύσης. Αμφιθεατρικό χωριό στα δυτικά ορεινά που αγναντεύει από ψηλά το απέραντο Ιόνιο, διατηρώντας με πάθος το παραδοσιακό της χρώμα.

 

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Στενό

Αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Στενό, νότια του Νυδριού. Κάπου εκεί γύρω ο W. Doerpfelnd ονειρεύτηκε το βασίλειο του Οδυσσέα, την ονειρική Ιθάκη, αναπτύσσοντας την σχετική θεωρία του****

Στο “μονοπάτι των πηγών” στα καταπράσινα χωριά της νότιας Λευκάδας, Βουρνικά, Σύβρο και Άγιο Ηλία. Μια υπέροχη δροσερή διαδρομή που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 και ένωσε τις πηγές των τριών χωριών. Εδώ, η πηγή Κλιματσά των Βουρνικών.

 

Αφτέλι, για τους ντόπιους Σκύδι. Ο όρμος που υποδέχτηκε τον Τηλέμαχο στην επιστροφή του στην πατρίδα του, σύμφωνα με τη θεωρία του Doerpfelnd. Μια μικρή, πανέμορφη, γραφική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και την παραδοσιακή ψαρόβαρκα, σήμα κατατεθέν της. Νότια του χωριού Εύγηρος.

 

Υπαίθρια πώληση μελιού

Υπαίθρια πωλήτρια μελιού στο Δράγανο. Φημισμένο το μέλι της νοτιοδυτικής Λευκάδας. Μοσχομυρίζει ο τόπος θυμάρι, πεύκο και αλμύρα. Εκεί σε αυτή τη λωρίδα γης, εκτός από τις διάσημες παραλίες (Πόρτο Κατσίκι, Γυαλός, Εγκρεμνοί), συναντάς και νοσταλγικές φιγούρες ανθρώπων που σου χαμογελούν και σου μιλούν γλυκά, σαν το μέλι τους.

Στην άκρη του απείρου, στιγμούλα του ονείρου. Λευκάτας. Τόπος λατρείας, τόπος θυσίας, τόπος μύθων. Από τη μυθική Σαπφώ μέχρι τη λάμψη που ο φάρος σκορπά τις νυχτιές στη θάλασσα. Η νότια άκρη του νησιού. Οι λευκοί βράχοι απ΄ όπου πήρε το όνομά του*****. Επιβλητικό τοπίο, όποια ώρα, όποια εποχή κι αν επιλέξεις να το επισκεφτείς.

 

*μπουρανέλλικη

**Φαράγγι της Μέλισσας

***Σκάροι

****Θεωρία περί Ομηρικής Ιθάκης

*****Μυθολογία ονόματος του νησιού

error: Alert: Content is protected !!