header image
standard-title Άνοιξη στην Λευκάδα

Άνοιξη στην Λευκάδα

Η άνοιξη είναι η πλέον κατάλληλη εποχή να περιηγηθείς στο νησί της Λευκάδας. Τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης, διάχυτα παντού, αναδεικνύουν την αναγέννησή της και σε καλούν να την βιώσεις από κοντά.

Αθλητικές Διοργανώσεις

Ο αθλητισμός και οι μεγάλες διοργανώσεις έχουν την τιμητική τους στο νησί κάθε άνοιξη.

imimarathonios_new

Στιγμιότυπο από την γραμμή εκκίνησης του 5ου Πράσινου Ημιμαραθώνιου Λευκάδας | Φωτο.: Νίκος Ζαβιτσάνος

Μια από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές διοργανώσεις είναι ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος, που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2011 και αφιερώθηκε εκείνη τη χρονιά στον Λευκάδιο Χερν. Διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο Λευκάδας Φίλανδρο (βλ. εδώ), σε συνεργασία με την ΕΑΣ Ηπείρου, τον Δήμο Λευκάδας και την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο και περιλαμβάνει μια σειρά από διαδρομές (από 1000 μέχρι 21.097μ) γύρω και μέσα στη πόλη της Λευκάδας. Παίρνουν μέρος πάνω από χίλιοι αθλητές από όλο τον κόσμο και ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών βοηθά για την ομαλή διεξαγωγή του.

Άλλη πολύ σημαντική αθλητική διοργάνωση είναι οι Ιόνιοι Αγώνες. Πρόκειται για αγώνες στίβου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2011 από τον Γυμναστικό Σύλλογο Λευκάδας, σε συνεργασία με τον ΕΑΣ Ηπείρου και τον Δήμο της Λευκάδας. Είναι αφιερωμένοι στην Ένωση των Επτανήσων και για το λόγο αυτό τους δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα και γίνονται το προηγούμενο ή το επόμενο Σαββατοκύριακο από την επέτειο της Ένωσης (21η Μαΐου). Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει 50 αγωνίσματα όλων των κατηγοριών και όλων σχεδόν των αγωνισμάτων του στίβου. Στους αγώνες παίρνουν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα σε διάφορα αγωνίσματα.
Πληροφορίες για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γυμναστικού Συλλόγου: www.gslefkadas.gr

Πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και Λευκάδα είναι συνώνυμα κάθε εποχή του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια και των ανοιξιάτικων μηνών στην πόλη της Λευκάδας ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πληθώρα εκδηλώσεων. Ημερίδες και συναντήσεις ενημέρωσης διαφόρων θεμάτων, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, συναυλίες, χορωδιακές βραδιές και μουσικές συναντήσεις, αλλά και πολλές ακόμα εκδηλώσεις από τους συλλόγους και τα μαγαζιά σας περιμένουν να τις παρακολουθήσετε.

Ιδιαίτερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ποίησης από την δραστήρια Λέσχη Ανάγνωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, για όσους αγαπούν το είδος.
Ενώ πάντα μπορείς να δεις και τα θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του νησιού.

Αλλά και στα χωριά οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι πάντα βρίσκουν αφορμές για συγκεντρώσεις κάθε είδους και διοργανώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενημερωτικές συναντήσεις αλλά και χοροεσπερίδες και γλέντι.

Ένωση Επτανήσων

Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου του 1864, εορτάζεται με ιδιαίτερη τιμή και πολλές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν σχεδόν όλο τον Μάιο. Περιλαμβάνουν εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, βραδιές χορωδίας, βραδιές παραδοσιακών χορών, την καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας, δοξολογίες, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων. Στις εκδηλώσεις γίνονται και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό από σχολεία και άλλους φορείς του νησιού.
Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στα χωριά της Λευκάδας, στο Νυδρί, στη Βασιλική και στην Καρυά με παραδοσιακές χορευτικές βραδιές, ομιλίες κ.α.

Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά στο δρυοδάσος των Σκάρων

Πρωτομαγιά στο δρυοδάσος των Σκάρων

Πολυδιάστατη ημέρα η πρώτη του Μάη. Ημέρα αργία/απεργία αλλά και αφορμή για εξορμήσεις στην ανοιξιάτικη φύση που παραληρεί από ομορφιά, χρώματα και αρώματα.
Όπως και να θέλετε να την γιορτάσετε η Λευκάδα σας δίνει την κάθε δυνατότητα! Αν επιθυμείτε να πάρετε μέρος στις συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις σαφώς και μπορείτε αφού το νησί πρωτοστατεί και σε αυτό το κομμάτι. Στη συνέχεια μπορείτε να πληροφορηθείτε για τις εκδηλώσεις που όλοι οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν στις καλύτερες εξοχικές τοποθεσίες του νησιού. Διοργανώνονται γλέντια στην εξοχή, με φαγητό και λευκαδίτικο κρασί, με τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων να δίνουν δυναμικό παρόν, και επισκέπτες και Λευκαδίτες να γίνονται μια μεγάλη παρέα. Μια ανοιξιάτικη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε. Πρωτότυπες εκδηλώσεις την ημέρα της Πρωτομαγιάς διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατυστόμων στο μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Νικιάνας στο νεραϊδένιο βουνό των Σκάρων, στους Καταρράκτες στο Νυδρί, στα Ρεκατσινάτα στην Καρυά κ.α.

Θρησκευτικές και εθνικές γιορτές

Εκτός του Πάσχα που το Go Lefkas αναφέρει σε ιδιαίτερο κείμενο, κατά τη διάρκεια της Άνοιξης οι επισκέπτες του νησιού έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος και στα δρώμενα που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια και άλλων εορτασμών το νησί.

Στιγμιότυπο από την μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου | Φωτο.: Νίκος Ζαβιτσάνος

Στιγμιότυπο από την μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου | Φωτο.: Νίκος Ζαβιτσάνος

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και παράλληλα γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου γιορτάζεται σε όλο το νησί με ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Στην πόλη παρακολουθήστε την μαθητική παρέλαση υπό τους ήχους της πάντα παρούσας Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας, ομιλίες, καταθέσεις στεφανιών και άλλα δρώμενα και στη συνέχεια απολαύστε την ανοιξιάτικη μέρα μαζί με τις παρέες των ντόπιων που ξεχύνονται στην πόλη. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κάθε χωριό του νησιού και ιδιαίτερα στο Νυδρί, τη Βασιλική και την Καρυά.

Στις 3 Μαΐου, το νησί γιορτάζει την μνήμη των Αγίων Τιμόθεου και Μαύρας. Η Αγία Μαύρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί, αφού του “δάνεισε” το όνομα της για περίπου τέσσερις αιώνες. Το μικρό γραφικό εκκλησάκι του ομώνυμου Κάστρου στην είσοδο του νησιού, φοράει τα καλά του και περιμένει τους πιστούς στον Πανηγυρικό Εκκλησιασμό και στη συνέχεια σε μια όμορφη περιήγηση στο ιστορικό κάστρο.

Μια ιδιαίτερη επίσης θρησκευτική γιορτή για τη Λευκάδα είναι η γιορτή της «παρόδου» (μετακομιδή) του Ι. Λειψάνου του Αγ. Νικολάου από το νησί, το 1087 μΧ. Γιορτάζεται στις 10 Μαΐου και είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τη Λευκάδα, καθώς είναι επισκέψιμο το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο νησάκι, στον όρμο Δέματα λίγο πριν την είσοδο του νησιού, που προσεγγίζεται την παραμονή και την ημέρα της γιορτής με παραδοσιακά πριάρια(*). Το νησάκι αποτέλεσε το ησυχαστήριο του Άγγελου Σικελιανού και της πρώτης συζύγου του Εύας Πάλμερ και είναι γνωστό και ως “νησάκι του Σικελιανού”. Ένας λιτός και κατανυκτικός θρησκευτικός εορτασμός που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστος.

Την ίδια ημέρα γιορτάζει και το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Νηρά, λίγο πριν το φάρο στο Λευκάτα. Πανηγυρικός εορτασμός με την αμέριστη φιλοξενία των γεροντισσών και την εκπληκτική θέα της τοποθεσίας που είναι χτισμένο το μοναστήρι. Ακριβώς στον εξωτερικό του χώρο μη παραλείψετε να επισκεφτείτε τις λίθινες κυψέλες που η κατασκευή τους πάει πίσω στους μυκηναϊκούς χρόνους.

Ποτάμια και καταρράκτες

Στους καταρράκτες της Ακόνης

Στους καταρράκτες της Ακόνης

Έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή. Ξεχειλίζουν από νερό που ταξιδεύει στις κοίτες των ποταμών με στόχο του να συναντήσει τη θάλασσα.
Στην πορεία του το νερό, δημιουργεί επιβλητικά φαράγγια, καταπράσινες κοιλάδες, και μοναδικούς μικρούς και μεγάλους καταρράκτες που εντυπωσιάζουν.

Ξεκινώντας από τα γνωστά φαράγγια, αυτό της Μέλισσας και του Δημοσάρη, περπατήστε στα πλακόστρωτα μονοπατάκια τους, και ανακαλύψτε παλιούς νερόμυλους, όμορφα βραχώδη γλυπτά που έχει δημιουργήσει το νερό, γεφυράκια και σπάνια χλωρίδα που οργιάζει αυτή την εποχή.

Από κει και πέρα αν θέλετε και κάτι πιο “άγνωστο” αναζητήστε το φαράγγι και τους καταρράκτες της Ακόνης, τις νεραϊδένιες πηγές και καταρράκτες του Σύβρου (Κερασιά, Δροσιά, Αντελικό, Αρχοντικό) αλλά και του Ρουπακιά.

Άγριες σπάνιες ορχιδέες και μια πληθώρα από αγριολούλουδα, βότανα και ανθισμένα δέντρα θα αποτελέσουν γύρω σας ένα ζωντανό πίνακα ζωγραφικής και εσείς απλά δεν θα χορταίνετε να κοιτάζετε και να ακούτε.

(*)Το πριάρι είναι ένα οξύπρυμνο σκάφος με επίπεδο πυθμένα που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σε τρεις βασικές περιοχές, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, στον Αμβρακικό και στις λιμνοθάλασσες της πόλης της Λευκάδας και άλλα μέρη του νησιού όπου υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές με αβαθή νερά. Αν και η χρήση τέτοιου είδους σκαφών στις λιμνοθάλασσες του Ιονίου πρέπει να είναι αρκετά παλαιά, οι πληροφορίες που υπάρχουν από ιστορικές πηγές είναι ελάχιστες. Αναφέρεται ότι από το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα έως τα μέσα του 18ου οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν κάποιου είδους μονόξυλα για την πλεύση τους στις αβαθείς περιοχές της θάλασσας. Τα πριάρια του Αμβρακικού και της Λευκάδας έφεραν κουπιά αντί για σταλίκι (ένα μακρύ κοντάρι που το ακουμπούσαν στον πυθμένα για να σπρώχνουν το πλεούμενο) για να μπορούν να κινηθούν σε πιο βαθιά νερά. Οι σκαλμοί για τα κουπιά αυτά υπήρχαν αρκετά έξω από το σκάφος σε ένα κάθετο ως προς το σκάφος δοκάρι στην πρύμνη του σκάφους.

Τα πριάρια αυτών των περιοχών μπορούσαν επίσης να κινηθούν με ένα μικρό πανί σακολέβας, χωρίς ράντα, που έμοιαζε περισσότερο με τη γνωστή σακολέβα της ανοιχτής θάλασσας.

error: Alert: Content is protected !!