header image
standard-title Ανατολική Λευκάδα

Ανατολική Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι ένα μικρό σε έκταση νησί. Είναι όμως πολύ μεγάλο σε ομορφιά και μυστικά. Και αξίζει να το γυρίσεις από άκρη σε άκρη για να τα ανακαλύψεις.

Το golefkas προτείνει μια διαδρομή που αγκαλιάζει κατά το ήμισυ το νησί.
Διαδρομή που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διανύσει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των ακτών του, να γνωρίσει παραλίες, χωριουδάκια και “κρυμμένα” μυστικά.

Ανατολικά

Οι ανατολικές ακτές του νησιού είναι βατές, με μικρά λιμανάκια, πολλές μικρές συνεχόμενες αμμουδιές και χωριά – γνωστά τουριστικά θέρετρα. Η συνολική διαδρομή από Λευκάδα μέχρι Βασιλική, χωρίς τις παρακάμψεις που προτείνουμε, είναι περίπου 45 χλμ και διαρκεί μια περίπου ώρα ανάλογα με την κίνηση.

Η διαδρομή μας ξεκινά από την πόλη της Λευκάδας. Επιλέγουμε τη διαδρομή προς Νυδρί-Βασιλική ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες.

Αφήνοντας πίσω τη Χώρα έχουμε στα δεξιά μας τον Κούλμο, το λόφο με τα πολλά μυστικά που στις παρυφές του άκμασε η αρχαία και η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού και είναι διάσπαρτος από αρχαιολογικά ευρήματα, που κάποια διακρίνονται σε ιδιόκτητους χώρους δεξιά του δρόμου. Εκεί πρόσφατα ανακαλύφτηκε και ένα μεγάλο αρχαίο θέατρο, το μοναδικό έως τώρα στα Επτάνησα.

Το αρχαίο τείχος στον λόγο του Κούλμου

Το αρχαίο τείχος στον λόφο του Κούλμου

Στον πρώτο οικισμό, στους Καρυώτες, θα κάνουμε μια στάση ιστορικού ενδιαφέροντος. Θα προσεγγίσουμε την παραλία του για να δούμε τις Ενετικές αλυκές του Αλεξάνδρου. Θα ακολουθήσετε την πινακίδα προς τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα, στο δρομάκι αριστερά απέναντι από το εστιατόριο Νήρικος, που οδηγεί στην παραλία του οικισμού.

Θα προτείναμε να κάνετε όλη την διαδρομή που περικλείει τη μικρή λιμνοθάλασσα-υγροβιότοπο των Καρυωτών. Απομεινάρια από τα τηγάνια και τα κτίρια των παλιών αλυκών είναι ακόμα εκεί, καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Θα δείτε ακόμη πάνω σε μικρά νησάκια τα οχυρά-νησάκια Αλέξανδρο και Κωνσταντίνο που αποτέλεσαν ισχυρά αμυντικά όπλα για το νησί σε πολλές περιόδους της μακράς ιστορίας του.

Οι αλυκές Καρυωτών

Οι αλυκές Καρυωτών

Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε την πορεία μας περνώντας από το ψαροχώρι της Λυγιάς. Όμορφο λιμανάκι με πολλά ψαροκάικα, ένα από τα πιο σημαντικά αλιευτικά κέντρα της δυτικής Ελλάδας. Μπορεί τώρα να είναι απλά πέρασμα αλλά θα επιστρέψετε ένα βραδάκι για φρέσκο ψάρι και σίγουρα μη χάσετε τη γιορτή του παραδοσιακού ψαρέματος που γίνεται συνήθως στο φεγγάρι του Αυγούστου.

Ψαροκάικα στο λιμάνι της Λυγιάς

Ψαροκάικα στο λιμάνι της Λυγιάς

Μια μικρή παράκαμψη, αν το επιθυμείτε, θα σας οδηγήσει στην Κατούνα ακολουθώντας τη σχετική πινακίδα δεξιά.

Η διαδρομή συνεχίζει περνώντας από τη διάσημη Νικιάνα. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια πρώτη βουτιά στη θάλασσα ή έναν καφέ στο λιμανάκι της.

Κάτω η Νικιάνα, απέναντι οι ακτές της Αιτ/νιας και στο βάθος η πόλη της Λευκάδας

Κάτω η Νικιάνα, απέναντι οι ακτές της Αιτ/νιας και στο βάθος η πόλη της Λευκάδας

Ίσως θα πρέπει να αφιερώσετε μια μέρα από τις διακοπές σας για να επισκεφτείτε το μαγευτικό βουνό των Σκάρων. Αν η πεζοπορία είναι αγαπημένη σας συνήθεια ακολουθείτε το παλιό μονοπάτι που συντηρείται σε πολύ καλή κατάσταση από τον τοπικό σύλλογο, μιας και εκεί κάθε Οκτώβρη πραγματοποιείται Αγώνας Ορεινού Ανώμαλου Δρόμου (Lefkas Trail Running). Διαφορετικά προσεγγίζετε το βουνό με το αυτοκίνητο ακολουθώντας το δρόμο δεξιά μετά το λιμανάκι (πινακίδα προς Αγίους Πατέρες, Κολυβάτα, Αλέξανδρο). Οι Σκάροι αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με το μοναδικό δρυοδάσος των Ιονίων Nήσων (το όρος Νήιον της Οδύσσειας σύμφωνα με τη θεωρία του Doerpfeld περί Ομηρικής Ιθάκης). Στις δυτικές παρυφές του θα επισκεφτείτε τους παραδοσιακούς οικισμούς Αλέξανδρο και Κολυβάτα.

Το δάσος των Σκάρων

Το δάσος των Σκάρων

Το Περιγιάλι στη συνέχεια και το κοσμοπολίτικο Νυδρί σας περιμένουν να φωτογραφίσετε τα απέναντι νησάκια και να βολτάρετε στην παραλία ανάμεσα στο πολύχρωμο πλήθος των τουριστών που ετοιμάζονται με τα ημερόπλοια για τις ημερήσιες κρουαζιέρες τους. Μια τέτοια κρουαζιέρα ίσως αποφασίσετε κι εσείς κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο νησί.

Τα πριγκηπονήσια της Λευκάδας, το Περιγιάλι, το Νυδρί και ο κόλπος του Βλυχού

Τα πριγκηπονήσια της Λευκάδας, το Περιγιάλι, το Νυδρί και ο κόλπος του Βλυχού από το βουνό των Σκάρων

Φυσικά είναι απαραίτητη η παράκαμψη εδώ για να επισκεφθείτε τους καταρράκτες Δημοσάρη στη Ράχη, να δροσιστείτε στα νερά τους και να πιείτε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια τους (ακολουθείτε την σχετική πινακίδα για Καταρράκτες από τον περιφερειακό δρόμο του Νυδριού).

Επίσης, σας προτείνουμε και μια επίσκεψη στο μοναδικό επισκέψιμο μελισσοκομείο του νησιού “Μέλι 51” στο χωριό Παλαιοκατούνα, 2 περίπου χλμ ανατολικά του Νυδριού (από τον περιφερειακό δρόμο του Νυδριού σχετική πινακίδα -Παλαιοκατούνα- σας οδηγεί στο χωριό).

Στην είσοδο του Βλυχού, το επόμενο χωριό της διαδρομής μας, ακολουθώντας τη σχετική πινακίδα δεξιά σας, θα οδηγηθείτε στα Χαραδιάτικα, ένα δροσερό χωριό που το βραδάκι συστήνεται για τους νόστιμους λευκαδίτικους κρεατομεζέδες του.

Στη συνέχεια το Βλυχό, με τον πανέμορφο κόλπο του που αποτελεί επίσης έναν σημαντικό υγροβιότοπο του νησιού, και την παράδοσή του στα καΐκια και στα καρνάγια που θα συναντήσετε στην είσοδό του.

Ανεβαίνοντας προς τα χωριά της ΝΑ πλέον Λευκάδας επιβάλλεται μια στάση λίγο πριν φτάσετε στο Κατωχώρι για να αποθανατίσετε με τη φωτογραφική σας μηχανή την εκπληκτική θέα των ανατολικών ακτών που έχετε ήδη διανύσει. Θα καταλάβετε το γιατί. Η θέα θα σας θυμίσει φωτογραφίες που σίγουρα έχετε ήδη δει μιας και είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία του νησιού.

Η επίσκεψη σας στο Κατωχώρι είναι προαιρετική αν είστε λάτρεις των θρησκευτικών μνημείων, μιας και στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε μερικές από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού και να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες τους (Άγιος Δημήτριος, Άγιος Χαράλαμπος).

Το Κατοχώρι

Το Κατωχώρι

Το κυρίως μπάνιο της ημέρας ίσως θελήσετε να το απολαύσετε στη κοσμοπλημμυρισμένη Ρούδα (Μικρόγιαλος), μαζί με μια κρύα μπύρα και μεζεδάκια στα ταβερνάκια της. Πρόκειται για το επίνειο του χωριού “Πόρος” στο οποίο θα φτάσετε αν στρίψετε αριστερά στην διασταύρωση που θα συναντήσετε λίγο μετά το Κατωχώρι (πινακίδα για Ρούδα 6 χλμ και Πόρο 3 χλμ). Ωστόσο έρχονται κι άλλες προτάσεις για να μπορείτε να επιλέξετε.

Το χωριό Πόρος χτισμένο στην πλαγιά του βουνού

Το χωριό Πόρος χτισμένο στην πλαγιά του βουνού

Αν σας αρέσουν τα αρχαία αφιερώστε 20 λεπτά πεζοπορίας πριν κατεβείτε στη θάλασσα για να επισκεφτείτε τον αρχαίο πύργο ανατολικά του Πόρου αλλά και να φωτογραφίσετε την Ρούδα από ψηλά από το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει πάνω από το χωριό. Επιπλέον, αναζητήστε και το μικρό εκκλησάκι της Ανάληψης που αντιστέκεται στο χρόνο και τη φθορά και έχει να επιδείξει εκπληκτικές τοιχογραφίες.

Η παραλία της Ρούδας από ψηλά

Η παραλία της Ρούδας από ψηλά

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο συνεχίζετε νότια. Περνάτε τη διασταύρωση για τα χωριά Φτερνό και Βουρνικά και η επόμενη στάση σας είναι στο επισκέψιμο οινοποιείο Λευκαδίτικη Γη για να γνωρίσετε τις γεύσεις του λευκαδίτικου κρασιού.

Το οινοποιείο Λευκαδίτικη Γη

Το οινοποιείο Λευκαδίτικη Γη

Συνεχίζοντας θα αφήσουμε τα Σύβοτα, το κοσμοπολίτικο στέκι των “σκαφάτων” αριστερά μας, και έχουμε μπροστά μας τις άλλες δυο επιλογές για μπάνιο.

Το φυσικό λιμάνι των Συβότων

Το φυσικό λιμάνι των Συβότων

Η μία είναι στη μικρή αλλά πανέμορφη παραλία Αφτέλι (Σκύδι), νότια του χωριού “Εύγηρος”. Τη διασταύρωση θα την βρείτε ακριβώς πριν μπείτε στο χωριό Μαραντοχώρι αριστερά σας (πινακίδα προς Αφτέλι και Εύγηρο) και θα οδηγηθείτε από την Εύγηρο στην μαγευτική παραλία. Εκεί υπάρχει καφέ μπαρ που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας και για ένα γρήγορο σνακ.

Η παραλία Αφτέλι ή Σκύδι από ψηλά

Η παραλία Αφτέλι ή Σκύδι από ψηλά

Η δεύτερη επιλογή σας είναι η Αμμούσω, μια επίσης μικρή και βοτσαλωτή παραλία με κρυσταλλένια νερά, που για να την προσεγγίσετε ακολουθείτε την πινακίδα (προς Αμμούσω), στρίβοντας αριστερά μετά το κέντρο του Μαραντοχωρίου. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει καφετέρια και ταβέρνα.

Η παραλία της Αμμούσως

Η παραλία της Αμμούσως

Αργά το απόγευμα πια θα αφήσετε τη θάλασσα. Θα έχετε απολαύσει δροσερά νερά, μεζεδάκια, παγωτά.

Η γραφική και κοσμοπολίτικη Βασιλική σας περιμένει για να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας το βραδινό σας γεύμα σε μια από τις πολλές επιλογές της. Πρόκειται για το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρο της νότιας Λευκάδας που διαθέτει τουριστικά καταλύματα και πολλές επιλογές φαγητού, καφέ και βραδινής διασκέδασης. Παράλληλα ο κόλπος της αποτελεί μια από τις καλύτερες πίστες windsurf στον κόσμο.

Ο κόλπος της Βασιλικής από ψηλά

Ο κόλπος της Βασιλικής από ψηλά

Αν είστε φανατικοί κρεατοφάγοι έχετε την επιλογή, αφού τιμήσετε έστω και με ένα περίπατο τη Βασιλική, να φάτε στα ταβερνάκια της Κοντάραινας, το επόμενο χωριό μετά τη Βασιλική που θα συναντήσετε κατά την επιστροφή σας προς την πόλη.

Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να κλείσετε την όμορφη αυτή διαδρομή με ένα ποτό στα Σύβοτα.

Έχοντας κάνει πια όλη τη διαδρομή της ανατολικής πλευράς, επιστρέφετε στο κατάλυμα σας, γεμάτοι από πανέμορφες εικόνες και υπέροχες γεύσεις του νησιού της Λευκάδας!

error: Alert: Content is protected !!