header image
standard-title Ανατολικές Ακτές

Ανατολικές Ακτές

Οι ανατολικές ακτές του νησιού χαρακτηρίζονται από όμορφες, διαδοχικές παραλίες, φιλικές και προσιτές, μικρούς ορμίσκους και φυσικά λιμάνια και μια πλειάδα μικρών και μεγαλύτερων νησιών που δίνουν στο νησί έναν αέρα πριγκιπικό απ΄ όπου και το όνομα τους … Πριγκηπονήσια.

Χωριά κτισμένα το ένα μετά το άλλο αποτελούν σημαντικά τουριστικά θέρετρα του νησιού με πολλές επιλογές για τον επισκέπτη, κρατώντας ωστόσο τον όμορφο παραδοσιακό χαρακτήρα τους.

Η διαδρομή μας ξεκινά από τους Καρυώτες. Χωριό με “γεύση από αλάτι” αφού εκεί λειτουργούσαν από το 1684 μέχρι και το 1988 οι Νέες Αλυκές του νησιού. Τα απομεινάρια τους υπάρχουν στην παραλία του χωριού μαζί με το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, σχεδόν μέσα στην θάλασσα.

Άποψη των παλιών αλυκών Αλεξάνδρου στους Καρυώτες

Άποψη των παλιών αλυκών Αλεξάνδρου στους Καρυώτες

Το οχυρό Torreta ή Αλεξάνδρου στο μικρό νησάκι Φόρτι, το μικρότερο οχυρό Κωνσταντίνος στο νησάκι Φορτίνο και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στις απέναντι ακτές, συμπληρώνουν το σκηνικό.

Το οχυρό Κωνσταντίνος στο νησάκι Φορτίνο

Το οχυρό Κωνσταντίνος στο νησάκι Φορτίνο

Πρόκειται για ένα σχετικό νέο χωριό. Στους λόφους, προς το εσωτερικό του νησιού, μπορεί ο επισκέπτης να αναζητήσει το Παλιό Χωριό των Καρυωτών και να απολαύσει την θέα από το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Η Λυγιά στην συνέχεια, παραδοσιακό άλλοτε ψαροχώρι, υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο σήμερα. Μικρές παραλίες δίπλα στον δρόμο όπου μπορείτε ξεκούραστα να απολαύσετε το μπάνιο σας και πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν ποιοτικές παροχές φιλοξενίας.

Το λιμάνι της Λυγιάς

Το λιμάνι της Λυγιάς

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά κέντρα της δυτικής Ελλάδας. Διατηρεί την γραφική της νότα στο μικρό της λιμάνι, που γεμάτο από ψαροκάικα υποδέχεται κάθε χρόνο το αυγουστιάτικο φεγγάρι με μια μεγάλη γιορτή, ανασκαλεύοντας μνήμες και αναπαριστώντας ξεχασμένους τρόπους ψαρέματος. Γύρω του φημισμένες ψαροταβέρνες προσφέρουν ολόφρεσκα αγαθά της θάλασσας και ξεκουράζουν τον επισκέπτη ευχάριστα.

Λουλουδοσκέπαστο δρομάκι στην Κατούνα

Λουλουδοσκέπαστο δρομάκι στην Κατούνα

Λίγο πιο ψηλά η Κατούνα, αρχοντικό χωριό με όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και εκκλησίες στολίδια όπως αυτές της Παναγιάς και του Αγίου Βάρβαρου και μια πλατεία με καλές επιλογές φαγητού και καφέ. Το χωριό διαθέτει και πολύ ιδιαίτερες και υψηλής ποιότητας επιλογές και στην διαμονή σας.

O μικρός οικισμός του Επίσκοπου στην συνέχεια, που στο λιμάνι του, λένε, κατέφθασαν 5 από τους Αγίους Πατέρες το 325 μΧ μετά την Σύνοδο της Νίκαιας συνοδεύοντας τον τότε Επίσκοπο Λευκάδας, από όπου και η ονομασία του. Οι Άγιοι Πατέρες μόνασαν στο ομώνυμο ησυχαστήριο στους Σκάρους και στην Μονή Φανερωμένης.

Δυτικά του οικισμού οι φυσιολάτρες μπορούν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά της Ακόνης, μέσα από διαδρομή παράλληλα με το ποτάμι της, μέχρι τους υπέροχους καταρράκτες της.

Το χωριό της Νικιάνας από ψηλά

Το χωριό της Νικιάνας από ψηλά

Αμέσως μετά η διαδρομή οδηγεί στην Νικιάνα. Πρόκειται για ένα υπεσύγχρονο τουριστικό θέρετρο με αναρίθμητα, υψηλών παροχών, τουριστικά καταλύματα για όλα τα βαλάντια και τα γούστα, ταβέρνες/εστιατόρια με πολλές επιλογές φαγητού, εμπνευσμένα καφέ και beach bars γύρω από το λιμανάκι της και τις διαδοχικές μικρές παραλίες που με εύκολη πρόσβαση αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Στην παραλία της Νικιάνας Λιμνί δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν το μπάνιο τους καθώς ο τοπικός σύλλογος επαγγελματιών έχει τοποθετήσει μπάρα που διευκολύνει την πρόσβασή τους στα δροσερά νερά της.

Στην τοποθεσία Σωτήρω, στο σημείο της παλιάς εκκλησίας της Μεταμόρφωσης, βρέθηκαν από τον Doerpfeld ερείπια αρχαία ιερού άγνωστης θεότητας, ενώ στο ίδιο σημείο αιώνες αργότερα δόθηκε ο πρώτος όρκος της επανάστασης, το 1807, από τον Καποδίστρια, τον Κολοκοτρώνη κ.α, όπως μαρτυρεί το μνημείο στη θέση Μαγεμένου.

Η Νικιάνα, είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σκάροι (όρος Νήιον κατά τον Όμηρο) που αποτελεί έναν θησαυρό για το νησί με το σπάνιο δρυοδάσος του. Το βουνό διατηρεί ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που προσφέρει στον πεζοπόρο απερίγραπτες εικόνες του ανατολικού και του κεντρικού τμήματος του νησιού.

Δρυς στο βουνό των Σκάρων

Δρυς στο βουνό των Σκάρων

Στις παρυφές και στις κορφές του ένας θησαυρός από θρησκευτικά μνημεία, όπως τα ιστορικά μοναστήρια των Αγίων Πατέρων (χτισμένο μέσα σε βράχο, ιδρύθηκε από τους τρεις Αγίους Πατέρες που αναφέραμε και αποτέλεσε σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο του νησιού) και του Αγίου Γεωργίου (ιδρύθηκε το 1611, υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του νησιού και αποτέλεσε κέντρο πνευματικής αφύπνισης στο οποίο διδάχτηκαν και δίδαξαν επιφανείς κληρικοί και λόγιοι, όπως ο Μεθόδιος, ο Άνθιμος Μητροφάνης, οι Γεώργιος και Παναγιώτης Ζαμπέλιος κ.α.), αλλά και διάσπαρτα ερειπωμένα και μη εκκλησάκια (λέγεται και Άθως της Λευκάδας), προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Το καθολικό της Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους

Το καθολικό της Ι.Μ. του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους

Στις δυτικές παρυφές του βρίσκονται δυο παραδοσιακοί οικισμοί, ο Αλέξανδρος και τα Κολυβάτα. Οι δύο αυτοί οικισμοί, που έχουν σχεδόν μείνει αναλλοίωτοι στο χρόνο, μετρούν αιώνες ζωής και διάσπαρτα απομεινάρια μαρτυρούν την ύπαρξη ακόμα παλαιότερων. Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα όμορφα σπίτια τους έχουν ανακαινιστεί, έχουν δημιουργηθεί όμορφοι ξενώνες και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος φροντίζει με ποιοτικές εκδηλώσεις να προσελκύει κόσμο και να δίνει ζωή στους όμορφους αυτούς οικισμούς.

Το Περιγιάλι και το διάσημο Νυδρί έρχονται να συμπληρώσουν το τουριστικό κομμάτι της ανατολικής πλευράς του νησιού, καθώς αποτελούν δύο από τους πιο προσφιλής προορισμούς του νησιού.

Το Περιγιάλι από ψηλά και το μικρό νησάκι Χελώνι

Το Περιγιάλι από ψηλά και το μικρό νησάκι Χελώνι

Οι τουριστικές παροχές χαρακτηρίζονται από ποιότητα και δίνουν στον επισκέπτη μια τεράστια γκάμα επιλογών σε διαμονή, φαγητό, ψυχαγωγία και δραστηριότητες.

Οι μικρές, διαδοχικές, φιλικές παραλίες των δυο χωριών με την μοναδική θέα στα Πριγκηπονήσια είναι πλήρως οργανωμένες και προσφέρουν κάθε είδους αθλητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα (Water ski, jet ski, fly fish, canoe, parasailing, banana κ.λ.π.).

Το Νυδρί από ψηλά

Το Νυδρί από ψηλά

Από το λιμάνι του Νυδριού ο επισκέπτης έχει άπειρες επιλογές για ημερήσιες κρουαζιέρες στα Πριγκηπονήσια, το Μεγανήσι, τις διάσημες παραλίες της δυτικής ακτής, αλλά και σε μυστικές παραλιούλες που έχουν πρόσβαση μόνο από την θάλασσα, με σύγχρονα τουριστικά σκαριά. Από το Νυδρί υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λευκάδας με το Μεγανήσι, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Στενό

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Στενό

Στο Νυδρί τοποθετεί ο Doerpfeld την πρωτεύουσα της Ομηρικής Ιθάκης και στη θέση Στενό υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που το αποδεικνύουν, προσβάσιμα στον επισκέπτη.

Άποψη του μεγάλου καταρράκτη του Δημοσάρη

Άποψη του μεγάλου καταρράκτη του Δημοσάρη

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να επισκεφτούν τους μαγευτικούς Καταρράκτες στο χείμαρρο Δημοσάρη, κοντά στον οικισμό Ράχη δυτικά του Νυδριού, και μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο με πλατάνια, βράχους και νερά, ακολουθώντας το μονοπάτι να απολαύσει ένα δροσιστικό μπάνιο στις λιμνούλες που σχηματίζουν και να γευτεί τον καφέ ή το ποτό του μέσα στην φύση.

Τόσο στην Ράχη όσο και στο γειτονικό χωριό Παλαιοκατούνα ο επισκέπτης θα βρει παραδοσιακές ταβέρνες με λευκαδίτικους κρεατομεζέδες και ντόπιο κρασί. Εκεί θα επισκεφτείτε και το μοναδικό στο νησί επισκέψιμο μελισσοκομείο για να γνωρίσετε τα μυστικά της υπέροχης κοινωνίας των μελισσών και να γευτείτε λευκαδίτικο μέλι.

Επίσης, μπορεί να επισκεφτείτε τον άλλοτε εγκαταλελειμμένο οικισμό Νεοχώρι, που πλέον αποτελεί αγαπημένο τόπο ησυχίας και χαλάρωσης με πολλά ανακαινισμένα σπίτια και ανεμπόδιστη θεά στην ανατολική ακτή του νησιού. Στον οικισμό υπάρχουν όμορφες εκκλησίες, το παλιό χωριό και δίκτυο μονοπατιών.

Το καρνάγιο στο Βλυχό

Το καρνάγιο στο Βλυχό

Η συνέχεια του δρόμου μας οδηγεί στο Βλυχό, ένα χωριό κατά μήκος του δρόμου, μέσα σε έναν καταπληκτικής ομορφιάς κλειστό όρμο και έναν από τους προστατευόμενους υγρότοπους του νησιού, που αποτελεί ένα φυσικό λιμάνι για μικρά ιστιοπλοϊκά και γιοτ, που το κατακλύζουν χειμώνα καλοκαίρι. Το χωριό προσφέρει επιλογές φαγητού και καφέ δίπλα στην θάλασσα και έχει παράδοση στα “καρνάγια” (χώροι επισκευής και χειμερινής φιλοξενίας σκαφών).

Τα Χαραδιάτικα κρυμμένα όπως δηλώνει και το όνομα τους, μέσα στην χαράδρα

Τα Χαραδιάτικα κρυμμένα, όπως δηλώνει και το όνομα τους, μέσα στην χαράδρα

Από το Βλυχό σχεδόν επιβάλλεται μια επίσκεψη στα Χαραδιάτικα, χωριό το οποίο βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο φαράγγι που προσφέρεται για δροσερές βόλτες. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το ανακαινισμένο παλαιό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου της Γράβας και άλλες παλιές εκκλησίες, αλλά και τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού που φημίζονται για τα κρεατικά τους και τους παραδοσιακούς μεζέδες!

Άποψη από τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του Άη Γιάννη του Ριγανά, στο Άλατρο

Άποψη από τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του Άη Γιάννη του Ριγανά στο Άλατρο

Από τα Χαραδιάτικα μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί στον παλιό οικισμό Άλατρο, άλλοτε κεφαλοχώρι, που πλέον είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος αλλά δίνει την δυνατότητα στους φυσιολάτρες να περιηγηθούν στα παλιά μονοπάτια του και να ανακαλύψουν τα ερείπια από τα δεκάδες παλιά εκκλησάκια του. Στο Άλατρο μπορεί κανείς να θαυμάσει τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του Άη Γιάννη του Ριγανά, αφού προηγουμένως του κοπεί η ανάσα από την εκπληκτική θέα που προσφέρει το συγκεκριμένο σημείο!

Από το Βλυχό επίσης θα επισκεφτεί την όμορφη παραλία του Δεσίμι, (στα ανατολικά, με κάμπινγκ, ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, και πολλές επιλογές θαλάσσιων δραστηριοτήτων), και να ανακαλύψει τις μικρές σπηλιές που βρίσκονται γύρω της.

Στην απέναντι πλευρά του κόλπου, βρίσκεται ο καταπράσινος οικισμός Γένι (η ανατολική πλευρά του όμορφου όρμου) ενώ η διαδρομή από εκεί καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, χτισμένο πάνω στο βράχο, απέναντι από το Νυδρί, που αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους αποφασίζουν να κάνουν το γάμο τους στην Λευκάδα. Εκεί επέλεξε να ταφεί και ο Γερμανός αρχαιολόγος  W. Doerpfeld που λάτρεψε το νησί, αναγνωρίζοντας σε αυτό την Ομηρική Ιθάκη.

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής

Συνεχίζοντας προς τα νότια του νησιού, μια μικρή παράκαμψη θα μας οδηγήσει σε ένα αρκετά παλιό χωριό, το Κατωχώρι, που έχει να μας επιδείξει μια σημαντική θρησκευτική παράδοση με τις όμορφες εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, των Εισοδίων, της Αγίας Αικατερίνης κ.α., ενώ το χωριό διαθέτει και μεγάλη μουσική παράδοση. Η ταβέρνα του φιλική, σου προσφέρει δροσερά βραδάκια και νόστιμους μεζέδες ανάμεσα στα βασιλικά και στις μουριές και ένα κάτασπρο καφενεδάκι θα σε δροσίσει ευχάριστα.

Το Κατοχώρι

Το Κατοχώρι

Η δεύτερη παράκαμψη μας οδηγεί στον Πόρο, ένα επίσης πολύ παλιό χωριό του νησιού, καθώς επίσης και στην παραλία της Ρούδας και το λιμανάκι του Μικρόγιαλου.

Το χωριό Πόρος χτισμένο στην πλαγιά του βουνού

Το χωριό Πόρος χτισμένο στην πλαγιά του βουνού

Ο Πόρος έχει μεγάλη παράδοση στην μαχαιροποιία (Πορσάνικα Λευκαδίτικα μαχαίρια) και τα μαχαίρια του με τους αυτοσχέδιους στίχους σκαλισμένους στη λάμα τους είναι γνωστά παγκοσμίως.

Λευκαδίτικα (Πορσάνικα) μαχαίρια

Λευκαδίτικα (Πορσάνικα) μαχαίρια

Στο χωριό μπορεί να επισκεφτείς το κατάγραφο από τοιχογραφίες εκκλησάκι της Ανάληψης, τον Άγιο Νικόλα πάνω από το χωριό με την εκπληκτική θέα στην παραλία της Ρούδας και όλο το νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, καθώς και τα ερείπια της Αρχαίας Αγρέπαυλης, το “Πυργί” όπως το λένε οι ντόπιοι με τμήμα ενός πύργου και αρχαίου ελαιοτριβείου και δεξαμενής.

Τα απομεινάρια του πύργου στου Πόρο

Τα απομεινάρια του πύργου στον Πόρο

Η παραλία της Ρούδας, μια από τις αγαπημένες του νησιού, αποτελεί μαζί με το λιμανάκι του Μικρόγιαλου μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση που περιλαμβάνει πολλές επιλογές διαμονής, ταβερνάκια, εστιατόρια και καφέ και μια οργανωμένη παραλία για κολύμπι.

Η παραλία της Ρούδας από ψηλά

Η παραλία της Ρούδας από ψηλά

Η περιήγηση μας στην ανατολική πλευρά του νησιού τελειώνει με το ημιορεινό χωριό Φτερνό, που έχει να επιδείξει σημαντικά εκκλησάκια (Άγιος Γεώργιος, Παναγιά στο Φαό κ.α.), και νόστιμες προτάσεις φαγητού και μελωδικών βραδιών.

ο κόλπος του Βλυχού με τα αναρίθμητα ιστιοφόρα

Ο κόλπος του Βλυχού με τα αναρίθμητα ιστιοφόρα

error: Alert: Content is protected !!