header image
standard-title Λευκαδίτικες συνταγές και βιβλία μαγειρικής

Λευκαδίτικες συνταγές και βιβλία μαγειρικής

Η Λευκάδα είναι το νησί των άπειρων επιλογών. Όσες καταπληκτικές εναλλαγές έχουν τα τοπία της, οι παραλίες και η πανέμορφη ενδοχώρα της, άλλες τόσες συναντάς και στο γευστικό της πλούτο. Για χρόνια η οικονομία της, στηρίζονταν στην αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων που φημίζονται για τη μοναδικότητα και τη νοστιμιά τους.

Πάντα η Λευκαδίτισσα νοικοκυρά χρησιμοποιούσε απλά και αγνά προϊόντα που της έδινε η γη και η θάλασσα και με έξυπνους γευστικούς συνδυασμούς κατόρθωνε να δημιουργήσει εκλεκτά πιάτα και κολατσιά που σήμερα η σύγχρονη γαστρονομία τα έχει ονομάσει … gourmet.

Μας λέει η Όλγα Μανωλίτση, μαγείρισσα, φανατική λάτρης των λευκαδίτικων συνταγών και συμπαρουσιάστρια, στο My Lefkada Chef : «Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το «Σοφιγάδο» που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν «Πετιμέζι» για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το «Σαβόρο» που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το «Σαβόρο» λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια

Λευκαδίτικες συνταγές

Ακολουθεί μια λίστα χαρακτηριστικών λευκαδίτικων συνταγών, που αξιοποιούν στο έπακρο κάθε προϊόν του νησιού μας. Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο My Lefkada Chef.

Μπουρδέτο Λευκαδίτικο

Λευκαδίτικο Μπουρδέτο

Λευκαδίτικο Μπουρδέτο

Μια παραδοσιακή επτανησιακή συνταγή στην λευκαδίτικη εκδοχή της.

        Υλικά για 4-5 άτομα

  • ένα ψάρι κατά προτίμηση σκορπιός (περίπου 1 1/2 – 2 κιλά)
  • 4 – 5 μέτριες πατάτες (προαιρετικά)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα  κρεμμύδια ψιλοκομμένα και λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο.
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουταλιά της  σούπας πελτές ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Καθαρίζουμε και κόβουμε το ψάρι σε μεγάλες μερίδες. Το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε αρκετή ώρα.

Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και στη συνέχεια τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Προσθέτουμε  την ντομάτα και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε πιπέρι αρκετό, λίγο αλάτι και τον πελτέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό να πάρει μια βράση και τέλος βάζουμε το ψάρι και τις πατάτες (προαιρετικά, κομμένες σε φέτες) και τον μαϊντανό.

Αφήνουμε να βράσει μισή ώρα.

Ριγανάδα

Ριγανάδα με προϊόντα της Λευκάδας

Ριγανάδα με προϊόντα της Λευκάδας

Παραδοσιακό κολατσιό. Οι Λευκαδίτες δεν πετούσαν ποτέ το ψωμί. Η νόστιμη ριγανάδα γινόταν με ξερό ψωμί που υπήρχε στο σπίτι και με ό,τι άλλα υλικά διέθεταν.

        Υλικά

  • χωριάτικο ψωμί 4-5 ημερών κομμένο σε φέτες
  • αλάτι χοντρό
  • ρίγανη
  • ξύδι
  • λάδι
  • ψιλοκομμένη ντομάτα σε  κυβάκια
  • σαρδέλα παστή ή γαύρος (προαιρετικά)
  • τυρί λευκό κατσικίσιο λευκαδίτικο (προαιρετικά)
  • ελιές (προαιρετικά )

Βρέχουμε το ψωμί με νερό να μαλακώσει ανάλογα με το πόσο ξερό είναι.

Στη συνέχεια πασπαλίζουμε τις φέτες ψωμιού με χοντρό αλάτι και ρίγανη. Προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη.

Ρίχνουμε ελαιόλαδο να βραχεί καλά το ψωμί. Συνοδεύεται με ελιές.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε (το έκαναν αν δεν ήταν περίοδος νηστείας) σαρδέλες ή γαύρο παστό, ή τυρί λευκό κατσικίσιο.

Παραδοσιακές φακές Εγκλουβής

Φακές Εγκλουβής με χωριάτικο τυρί και σαρδέλες παστές

Φακές Εγκλουβής με χωριάτικο τυρί και σαρδέλες παστές

Οι φακές Εγκλουβής είναι γνωστές σε όλον το κόσμο για την αξεπέραστη νοστιμιά τους.

         Υλικά (6 άτομα)

  • 500 γραμμάρια φακές Εγκλουβής
  • 5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό (ή κανονικό)
  • 1 κλωνάρι ρίγανης
  • νερό

Πλένουμε και σουρώνουμε τις φακές και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις βράσουν 3-4 λεπτά τις σουρώνουμε.

Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με κρύο νερό να τις σκεπάζει και προσθέτουμε το σκόρδο.

Αφού βράσουν και πιουν το νερό, ρίχνουμε το ελαιόλαδο προσθέτουμε το χοντρό αλάτι και το κλωνάρι της ρίγανης και μια κουταλιά της σούπας ξύδι (προαιρετικά).

Τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν ανακατεύοντας καλά πιέζοντας τη φακή και το σκόρδο στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να χυλώσουν καλύτερα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε την ρίγανη, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρεται με την προσθήκη από πάνω λίγο ωμού ελαιόλαδου ή και ξύδι.

Λαδόπιτα

Λαδόπιτα Λευκάδας

Λαδόπιτα Λευκάδας

Απαραίτητο γλυκό έδεσμα σε κάθε χαρά και γιορτή στο λευκαδίτικο σπίτι. Στους γάμους, τα βαφτίσια, τις γιορτές. Η λαδόπιτα ήταν και η βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς.

Υλικά (μια δόση)

  • 2 ποτήρια μεγάλα νερό
  • 1 ποτήρι μεγάλο ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
  • 1 κουτάλι της σούπας κανέλλα τριμμένη
  • 1/2 κουτάλι της σούπας γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 ποτήρια μεγάλα ελαιόλαδο
  • 1 κ αλεύρι (όσο πάρει)
  • σουσάμι
  • αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Προσθέτουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν 10-15 λεπτά για το σιρόπι.

Προσθέτουμε (αν θέλουμε) το μέλι. Στη συνέχεια την κανέλα και το γαρίφαλο.

Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να βράσει.

Όταν αλλάξει το χρώμα του και αρχίζει να αχνίζει προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο (όσο πάρει)  και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μη σβολιάσει.

Αφού πάρει το αλεύρι συνεχίζουμε διαρκώς το ανακάτεμα και προσθέτουμε

το σιρόπι λίγο λίγο, διαρκώς ανακατεύοντας έως ότου να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί που το έχουμε στρώσει με σουσάμι. Το στρώνουμε καλά από πάνω και το χαράζουμε σε ρόμβους. Στη μέση κάθε ρόμβου τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο.

Αν η λαδόπιτα προορίζεται για βασιλόπιτα δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το «φλουρί».
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.

Μπακαλιάρος με πατάτες

Λαχταριστός Μπακαλιάρος με πατάτες

Λαχταριστός Μπακαλιάρος με πατάτες

Πεντανόστιμο λευκαδίτικο φαγητό.

Υλικά (6 άτομα)

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό (που να έχει μπει σε νερό από την προηγούμενη μέρα)
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 λεμόνι στιμμένο
  • 1 σκόρρδο σε σκελίδες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο (μισή + μισή)
  • αλάτι πιπέρι

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη ημέρα αλλάζοντας συχνά το νερό του. Τον κόβουμε σε μερίδες και αφαιρούμε τα λέπια και την σκληρή μαύρη μεμβράνη που τυχόν έχει.

Τοποθετούμε σε κατσαρόλα πρώτα τις  πατάτες και το σκόρδο και στη συνέχεια από πάνω τον μπακαλιάρο με την πέτσα του προς τα πάνω.

Προσθέτουμε νερό και το μισό μας λάδι  χωρίς όμως να σκεπαστεί τελείως.
Βράζουμε για μισή ώρα περίπου.

Ανακατεύουμε το χυμό του λεμόνι με το υπόλοιπο λάδι . Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και ρίχνουμε το λαδολέμονο στην κατσαρόλα, ενώ το ψάρι μας βράζει λίγο πριν το τέλος. Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει το λαδολέμονο παντού και σε τρία τέσσερα λεπτά κατεβάζουμε από την φωτιά.

Βιβλία μαγειρικής με Λευκαδίτικες συνταγές

  • «Λευκαδίτικη κουζίνα. Τα ξορέξα της Νόνας, τα μαγεριά της Βαβάς»    Τούλα Σκληρού,   Λευκάδα 2001
  • «Λευκαδίτικα μαγειρέματα»     Εύη Βουτσινά  Εκδόσεις Fagotto
  • «Χρώμα Λευκάδας, παραδόσεις, γεύσεις, αρώματα»    Ντίνα Φίλιππα    Εκδόσεις Typo Center
  • «Ταξίδι στις γεύσεις και τις μυρωδιές των Λευκαδίτικων μαγειριών» Λευκάδα 2000
error: Alert: Content is protected !!